Beskrivelse: Min kollega og jeg gloede en ekstra gang, da denne ringdue pludselig fløj op foran os i Ittoqqortoormiit/Scoresbysund i Østgrønland her i torsdags! Den fløj en omgang og kom tilbage og satte sig heldigvis igen, så vi kunne fotografere den. Det var nok nærmest det sidste sted, vi havde forventet at se sådan én. Der kan næsten kun være tale om en "ship-assist", for hvordan skulle den nå til Grønland ved egen hjælp? Ittoqqortoormiit har kun besøg af 2 fragtskibe fra Danmark om året og det seneste havde været i byen den 27. juli. Mon ikke den har fået et lift? Vi så den 3 dage i træk - den holdt til i det samme sparsomme vegetation. Ittoqqortoormiit ligger på 70,5 grader nord!
Jo, den er ny for Grønland. Jeg var selv i Scoresbysund i perioden 21. juli til 31. august. Dvs. da skibet fra DK ankom og lossede alt godset. Jeg så ingen ringdue, og skibet havde været i Tasiilaq før det kom til Scoresbysund. Duen kan derfor godt været kommet til Grønland på anden vis. Der kommer for eksempel adskillige krydstogtskibe til byen gennem sommeren, og den kan vel også ha' fløjet selv?
Hej David,
Ja, den kan vel i teorien godt have fløjet selv og da det er en uerfaren 1K'er kan den jo godt have taget grueligt fejl mht verdenshjørnerne...
Hvor er nærmeste yngleplads egentlig? Findes den i Island?
Mig bekendt kommer de fleste krydstogtskibe i Ittoqqortoormiit/Scoresbysund fra nord (Nationalparken), og der havde kun været 2 krydstogtskibe indtil nu. Så mit gæt er spontan eller blind passager på Royal Arctic Lines skib.
Ringdue er en regelmæssig trækgæst på Island. Således sås 7 ringduer ved Tumastaðir/Fljótshlíð på det sydlige Island 19 august. Så når de regelmæssigt når Island ved egen kraft (formodentlig), bør de vel også kunne nå Grønland.
Mvh Silas
Vi så duen tre dage i træk, 18.-20. august, hver gang i samme område lige syd for trappen midt i billedet på dette link:
http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=da&geocode=&q=Ittoqqortoormiit,+%C3%98stgr%C3%B8nland,+Gr%C3%B8nland&sll=37.0625,-95.677068&sspn=38.638819,93.076172&ie=UTF8&hq=&hnear=Scoresbysund,+%C3%98stgr%C3%B8nland,+Gr%C3%B8nland&ll=70.484068,-21.957443&spn=0.001993,0.011362&t=h&z=17
Hej Peter,
Ja, det har du da fuldstændig ret i! Jeg hæftede mig lige ved det helt mørke øje, men halspletterne kommer vel først 2. år.
Spændende med de mange islandske fund! Med så mange fund dér, er det vel ikke utænkeligt at den kan have fundet vej til Østgrønland på egen hånd.
Der skal vist en SU-beskrivelse afsted
Hej
Jeg er nu ganske sikker (99 %) på at fotografens første indskydelse holder stik. Altså at fuglen er en 1K. Også selvom han selv virker mindre sikker :-)
Halspletten får de jo blot et par uger efter at de har forladt reden, så den kan kun bruges til noget hvis den ikke er der. Min erfaring fra dengang der var august-jagt på ringduer er, at en fugl uden halsplet er meget tæt på det sted den er kommet til verden.
Der er derimod flere ting der peger på en ungfugl. Blandt andet øjets farve og svingfjerenes farve. Jeg ville skyde på at den er kommet til verden tidligt på sommeren.
Mvh Max
Max, jeg vil ved nærmere eftertanke også gerne stå ved min første indskydelse :-)
Foruden det mørke øje, ser den også meget frisk ud i fjerdragten.
Den er i øvrigt også vurderet til at være en 1K'er af SU, så mon ikke det holder stik. De plejer at vide, hvad de taler om :-)
Max og Thomas,
Jeg vil gå så langt som at sige at det måske ikke kan udelukkes 100% at fuglen er en tidligt klækket 1k, men langt det mest sandsynlige er dog stadig 2k+.
Fordi:
Irisfarven er ikke til at se på dette uskape billede, pga vinklen ser man mest den i fotoøjeblikket store pupil, som vanskeliggør vurdering af den ganske smalle (lyse) iris.
Iøvrigt er selve argumentet dårligt mht. irisfarven, idet en fugl som er gammel nok til at have skiftet hoved/halsfjer, også er gammel nok til at have fået lysere iris end en helt ung fugl har (og en juvenil har iøvrigt gråblå, ikke decideret 'mørk' iris).
Bla.a. den ene lyse tertiær viser at fuglen bærer to generationer fjer, ganske typisk for adulte Ringduer om sommeren (arten har en langstrakt fældning a la store rovfugle.)
Helt unenig med Thomas i at fjerdragten "ser meget frisk ud".
Håndsvingfjerene ser blegede ud, hvilket måske også er det som noteres af Max når han taler om svingfjerenes farve?
En ungfugl ville se mørkere ud på vingefjerene.
Er stærkt undrende over at SU virkelig (på grundlag af dette billede!?) har bestemt fuglen til 1k., for der er IMO ikke spor belæg herfor.
Derfor holder jeg fast i min vurdering fra 23-8 2010.
Hvis du (Thomas) vil finde ud af om SU virkelig har bestemt kræet til 1k, vil det måske være muligt at nærmere om høre udvalgets begrundelser.
Mvh.
Peter
Uanset hvor mange fragt-/passagerskibe Duen måtte have opholdt sig på undervejs (og evt. indtaget en bid brød /ferskvand)
må den registreres som spontan på/i Grønland.
VH ......... C.
Hej Peter,
Jeg håber ikke, at du misforstod min bemærkning om, at "SU plejer at vide hvad de taler om". Understået, at så ved du det nok ikke ;-) Der kan argumenteres for og i mod 1K ud fra dette billede. SU har dog set et billede mere, hvor fuglen ses i flugten og tydeligt har helt mørkt øje uden antydning af lys iris.
SU HAR bestemt fuglen til en 1K. Det fremgår fx her:
http://www.netfugl.dk/su-opload/sager.php?country_id=94®ion_id=&sag_lokalitet=&species_id=&sag_afgoerelse_id=&order_by=tilfoejet&order=desc
Mht fuglens lidt lysere/slidte håndsvingfjer:
Nu er fuglen jo 2000-2500 km fra nærmeste yngleplads, så et vist slid på svingfjerene må man forvente - også på en 1K. Men udover det, så synes jeg faktisk at fuglen ser ret frisk ud i fjerdragten. Derudover er næbbet mørkt uden nogen væsentlig kontrast, hvilket også taler for 1K.
Til Carsten:
Duen ER godkendt som første fund i Grønland (se evt. ovenstående link)
Jeg er enig med Peter Sunesen i hans tvivl om denne fugl virkelig kan bestemmes til en 1K.
På grund af billedets kvalitet er det vanseligt at fastslå øjen- og næbfarve med nogenlunde sikkerhed. Stor halsplet (han?) og fjertragt i øvrigt peger mere på en adult (2K+).
Derfor ville jeg nok være mere forsigtig og kalden den 1K+, dvs. alder ubestemt.
Alders- og kønsbestemmelse af duer (bortsat fra de lette juvenile ringduer) er desværre nok et overset område blandt mange feltornitologer. Det burde måske opdyrkes lidt mere :-)
Ja, Knud, det er da vist første gang, at en ringdue har givet anledning til så livlig diskussion på Netfugl :-) Sjovt, når en "triviel" art rusker lidt op.
Hvornår fælder en ringdue fx den første dragt og får de hvide nakkepletter? Det er jo ret afgørende for aldersbestemmelsen af denne fugl.
Det helt mørke øje og det mørke næb (bekræftes af de andre billeder, jeg har af fuglen) mener jeg dog i høj grad taler for 1K.
Hej Thomas,
De andre billeder er vel også taget i dårligt lys hvor iris bliver meget smal hos Ringduer, som jo har en mørk plet foran pupillen (i lighed med feks. Strandskade og Sortspætte), og sørme også en smal sort yderring på iris.
Med andre ord bliver den lyse iris ganske smal under visse forhold.
Jeg skrev jo netop ovenfor - modstræbende må jeg så gentage mig selv:-) - at hvis fuglen er gammel nok til at have fået så stor en halsplet (og riflede halsfjer), har den nok også fralagt sig den (ikke mørke!!!!) men gråblå ungfugleiris, og fået en hel normal adult irisfarve.
Næbbets farve er underlagt en del variation, og også her spiller lysforhold og almene billedkvalitet ind, så jeg er stærkt tvivlende over at man udfra ovenstående billede kan fastslå at denne adult udseende Ringdue vitterlig er klækket tidligt i det herrens år 2010......
Men det ville jo hjælpe på min forståelse af "argumenterne" for at kalde den 1k, hvis jeg kunne komme til at se det/de ikke offentliggjorte billede(r) af fuglen.
mvh.
Peter
Jeg har uploadet et flugt-foto af fuglen her:
Ringdue i flugt
På trods af billedets ringe kvalitet, fremgår det mørke øje og mørke næb væsentligt tydeligere her.
Med til historien hører, at jeg så fuglen 3 gange under vidt forskellige lysforhold. Alle de tre gange fremstod øjet meget mørkt.
Men hvis du ikke mener, at de nævnte argumenter/billeder er stærke nok, så må du nok tage den op med SU ;-)
Anyways, alderen på denne fugl betyder ikke så meget for mig. Det sjove er, at jeg - og min kollega - fandt en ny art for Grønland.
Men diskussionen om dens alder er da ganske lærerig. Men hvor vidt gråblå kan betegnes som "mørk" eller ej, er ikke så relevant for mig. Gråblå er under alle omstændigheder mørkere end gul...
Thomas,
Tak for flugtbilledet!
Tydeligt hér at se at fuglen har lys, gullighvid iris.
Derfor ingen tvivl om at fuglen ligner en helt normal adult Ringdue (eller i det mindste som Knud skriver ovenfor bør den rubriceres 1k+)
Besynderligt at du og SU opfatter denne lysøjede fugl som mørkøjet.....at det menneskellige sanseapparat i allerhøjeste grad er underlagt individuel variation, må være forklaringen....
NB: iris ses tydeligst bagtil, da pupillen åbenlyst er stor i foroøjeblikket (som på billedet af fuglen på jorden)
Lysforholdende afgør hvor stor pupillen er. Jo mindre lys, jo større pupil (og altså smallere iris).
Tillykke med fundet af denne adulte Ringdue, alt andet lige også mere sandsynligt at en voksen fugl havde råstyrke nok til at vove sig ud på en længere rejse (med eller uden skibsfart indblandet)
Næbbet kommenterede jeg slet ikke, da det ser helt normalt ud i farven.
Jeg ser orange, og en mere grå basis, helt efter bogen for adulte fugle. Igen er lysforholdende afgørende for den matte og udtværede farvegengivelse.
Mvh.
Peter
Peter, du har ganske ret i, at det menneskelige sanseapparat er underlagt individuel variation: fx er jeg rød/grøn farveblind og det har før spillet mig et pus mht skelnen af nuancer - ikke kun mellem rød og grøn...
Men fred nu være med det.
I følgende rapport fra Danmarks Jægerforbund findes fin vejledning (med fotos) i hvordan man aldersbestemmer ringduer:
http://www.jaegerforbundet.dk/media/FAGRAPPORT_-_RINGDUENS_YNGLEPERIODE.pdf
Jeg indbragte i foråret spørgsmålet for SU. Jeg har netop fået besked om, at fundet er genbehandlet, og ringduen fra Scoresbysund er nu godkendt med aldersangivelsen (adult, 2K+).
Hej Knud, der har jeg nok taget munden for fuld. Det er rigtigt at alderen på fuglen ikke længere vil være 1k, men SU har kun fundet det rigtigt at godkende fuglen som 1k+
Mvh Rasmus
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Første obs. af stribet ryle i Nuuk i mange år. Uden tvivl en meget overset art (der er ikke mange fuglekiggere i Grønland), men sjov at få som matrikelart!
Beskrivelse: Første obs. af stribet ryle i Nuuk i mange år. Uden tvivl en meget overset art (der er ikke mange fuglekiggere i Grønland), men sjov at få som matrikelart!
Hej Thomas,
Det er en rostrata, ikke flammea.
Rostrata (Grønlandsk Gråsisken)yngler foruden i Grønland også på Baffin Island, og er større og mere stribet - i frisk dragt som her - mere brun/gulbrun end flammea. Ligner faktisk i dragten mere Lille Gråsisken end nominatformen.
Mvh.
Peter
1000 tak!
De var fotogene de to!
De lavede også en flyveopvisning hvor den ene forfulgte den anden med voldsomme dyk og høje skrig; uden tvivl et forsøg på en havørne-scoring!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Én af de 3 rødhalsede fra Felttræffet. Denne var særdeles fotogen: stod i en lille bramgåseflok ganske nær ved vejen. Faktisk er dette billede taget på den tyske side af grænsen. 50 meter på den anden side og fuglen havde ikke været et nyt DK-kryds for mig :) Fuglen lettede pludselig som den eneste i flokken og fløj ud mod det fremskudte dige.
Beskrivelse: Disse Bramgæs burde lære at kende forskel på Fiskehejrer og ørne! Flere gange blev de narret på vingerne af et par Fiskehejrer. Men gav gode fotomuligheder!
Beskrivelse: Billedkvaliteten er ikke i top, men lyset var hårdt og fuglene langt væk, men ikke mindre imponerende af den grund! Dette er bare en mindre del af en flok på ca. 3000 fugle. Dagen bød på 3 flokke trk. Hvide Storke, anslået 3000+3000+4000! De to sidste samledes i én flok og trak samlet udover Gibraltarstrædet. Mit livs største fugleoplevelse!
Ja, det var en ufatteligt syn med de hvide storke den dag, men også rart at se at de stadig findes i tusindvis i Europa.
Og tak fordi jeg var så heldig at få lov til at dele oplevelsen med Dig.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.