Fuglen er en 2K, sandsynligvis hun. Sådanne ligner meget 1K, men er - som Jan J. påpeger - slidte, på et tidspunkt hvor 1K villevære friske i dragten. Flankevatring varierer, og dette har jeg set på andre 2K´ere i maj.
Beskrivelse: Havesanger raster i "oasen" ved hotellet Sir Er nær udstedet Dogubayazit - blandt venner "Dogshit" - i det østlige Tyrkiet. hotellets have fungerer som oase for trækkende småfugle, ligesom f.eks. kibbuzerne i Israel - og jeg tør slet ikke tænle på potentialet som ringmærkningslokalitet i træktiden.
Havesanger er jo en ret ukarakteristisk sag - men ukarakteristisk på sin egen karakteristiske måde. Her ses således det stirrende øje i et utegnet ansigt og den grå nakke - og så er jeg ganske kold overfor, at bestemmelseskommentarer af nogle betegnes som gammeldags og sygelige....
Hej Hans
Rart at høre at nogle har glæde af kommentarer. Det kan også nævnes, at Havesanger i forhold til andre sangere virker overvægtig - særligt tydeligt når man ser den sammen med phylloscopus´ser. Dette skyldes især den svære krop, det store, afrundede hoved og det tykke næb.
Hvis man har en viden,der kan deles med andre, er det for nogle ret naturligt at dele den. Men måske har nogle af de, der er imod at dele deres viden, ikke ret meget at komme med.
Hej Klaus (och andra).
Jag är övertygad om att en majoritet av seriösa fuglekikker har - mer eller mindre - ett intresse av bestämnings frågor, det faller sig sas naturligt!
Däremot finns det helt klart ett prestige tänkande bland i huvudsak den manliga populationen som i värsta fall utgör ett hinder för en mer fri kommunikation. Självklart är kunskap en förutsättning för att kunna bidra med ett och annat i bestämningshänseende, men det behöver inte alltid vara av 'världsklass'!
Förvånansvärt många detaljer - gällande etablerade karaktärer hos vanliga till mer ovanliga fåglar har - antingen gått förbi - eller inte upptagits av skådare. Anledningen till det kan ju vara många, intresse, tid, förmåga eller lättja (andra gör det, så kan jag bara 'kryssa'?).
En annan anledning kan ju också vara att vissa 'storheter', som tex Klaus (no offence)och flertalet andra hämmar andra skådare dvs, experters kunskapsnivå överträffar - enligt dom själva - deras egen nivå. Man gör inte borts sig frivilligt i skådarleden!
Tack till Klaus och andra för goda kunskaper och att de förmedlar detta!
JanJ
Hej Klaus,
Jeg håber sandelig ikke at du stopper med dine bestemmelseskommentarer. For mit vedkommende læser jeg dem med stor interesse - og synes oven i købet at jeg bliver lidt klogere hver gang.
mvh
Thomas
Hi Klaus och andra läsare.
Jag är icke bekant med debatten om att man icke ska kommentera karaktärer på netfugl.
Jag hävdar att KMO och andra kunniga fyller ett väldigt stort behov när ni kommenterar artbestämning av fåglar och KMO mfl skall absolut fortsätta att kommentera.
En bättre pedagog än KMO finns inte i skandinavien och unikt är att KMO förmedlar jizzen på ett ofta oerhört träffande sätt tillsammans med dräktdetaljer. Det finns med andra ord något för såväl den erfarne som nybörjaren att hämta i KMOs beskrivningar.
Fortsätt att kommentera KMO och andra när det gäller hur man artbestämmer fåglar!
Med vänlig hilsen /Mattias
Kære Klaus
Jeg og mange andre sætter stor pris på at du kommenterer kendetegn her på Netfugl
etfugls styrke er i mine øjne netop bredden - her er der plads til både at diskutere kendetegn på svære arter og til at lægge flotte fotos frem, der viser glæden ved at se på fugle.
Sådan vil det forhåbentlig blive ved med at være.
Rent personligt har jeg tit nydt dine fine kommentarer, og jeg håber at du vil blive ved med at kommentere kendetegn i årene frem
For dig har glæden ved at se på fugle jo altid været udfordringen ved at kigge på de svære arter. At finde nye kendetegn, flytte græsnerne for hvornår man kan bestemme en fugl - og ikke mindst også at hjælpe andre med bestemmelsen.
En KMO, der ikke kan vise sin glæde ved fuglene ved at sine mange indsigtsfulde kommentarer til kendentegnene vil nærmest være en kastreret KMO. Det ønsker vi ikke.
Så bare skriv løs - vi er mange derude, der læser det.
De bedste hilsner
Søren
Af ren nysgerrighed....hvem siger, at bestemmelsesmæssige kommentarer er gammeldags/sygelige/ikke hører hjemme her? Har netop gransket et par emnerelevante, gamle tråde. Jeg kan kun uddrage, at det netop er den slags ALLE kan blive enige om, er vigtigt på netfugl (måske det eneste, der nogensinde har været bred enighed om i Forum).
Undskyld mig, hvis jeg har overset noget.
mvh MKH
Under et foto af Rørdrum, der er livligt kommenteret for et par dage siden, kommer THH med følgende udtalelser:
"KMO søger efter ligesindede i en parallel id-foto-dokumentarserie. Problemet er netop at de, han leder efter, leder efter en Netfugl old-school".... ""vi skal alle være her" er i den grad en plus-sætning, men sandheden er, at denne syge ide munder ud i KMO´s virtuelle ensomhed".
Det er disse, i mine øjne forvrøvlede udsagn, der af modtageren - KMO - fortolkes som at feltbestemmelsesdiskussioner er gammeldags og sygelige. At kalde "vi skal alle være her" for en syg idé taler vel egentligt for sig selv, hvis jeg da ikke ganske har misforstået meningen med indlægget.
Nog för att jag har danskt påbrå, men den kommentar som Klaus referar till här har jag också läst och kunde inte med bestämdet tolka den som en bestämnings fientligt inlägg. Ursprunget är väl den slags kommenterande om 'fina bilder'som tar överhand här i galleriet.
Min kommentar här ovan tar inte hänsyn till den slags kommentarer utan mer till Klaus uttalande i början här ovan.
Om han har misförstått THH eller ej kan jag inte uttala mig om eftersom jag inte riktigt vet vad THH menade osv.
JanJ
Hej
Når debatter under et billede tager en drejning, så de ikke længere handler om selve billedet (ID, fotokommentar etc.), så husk venligst, at de med fordel kan flyttes til Forum. Når nu vi en gang i fremtiden får behov for at finde gamle debatter frem med forslag til forbedring af Netfugl, hvem husker så at søge under en Havesanger (og en Rørdrum..)?
Jeg genfremsætter min kommentar fra billede under Rørdrum forleden, da den også gælder debatten under denne Havesanger:
Bemærk venligst at kommentarer under billeder skal relatere til billederne.
Øvrig debat bør foregå i Forum, hvor der er en række kategorier til emneopdeling. Én af disse kategorier er ”Netfugl.dk”. Ovenstående interessante og relevante diskussion kan med fordel fortsættes i en tråd under denne kategori.
Mvh
Nis Lundark Jensen
Netfugl moderator
Kære Klaus.
Bare for en ordens skyld:
Jeg sætter stor pris på dine beskrivelser og forklaringer og bestemmelser og anser dem for de mest præcise og kompetente JEG har set.
Så bliv for Guds (og min) skyld ved.
Uanset hvad andre siger og mener.
vh NH
Som jeg læser THH`s indlæg under omtalte Rørdrumfoto, så vil han hverken ha´ smukke billeder eller ID-billeder på Netfugl!
Det kan man da kalde en negativ holdning af en mand som ovenikøbet sidder i SU og som - efter min mening - har et vist ansvar for at tegne DOF´s profil udadtil.
Fortsæt endelig med dine gode og lærerige kommentarer Klaus, og fortsæt endelig med at bringe alle de smukke fotos fra de mange dygtige fuglefotografer!
Mvh Jens
Jeg er en stor ynder af Klaus´ meget spændende billedkommentarer. De sætter en ny dagsorden for tilgangen til såvel svære som mere nemme arter, der med Klaus´ vinkling kan give helt nye synsvinkler....
Forresten også et rigtigt godt billede af en Havesanger - men det er vel helt hen i hegnet gammeldags at skrive?!?
AHHH nej, af frygt for jantelov (jeg syntes iøvrigt at det er en top fed lov) med mere. Dette er en Havesanger mere er der ikke at sige om det, så Søren, Niels og Jens, fat dog hvad der bliver skrevet til jer og alle andre, det kan da ikk være så svært?
Hvis i har noget at sige så skriv det i forum, skriv det i en tråd.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Hunner af Hætteværling og Brunhovedet værling udgør en af de større udfordringer indenfor den moderne feltornitologi.
I forbindelse med de intense og langvarige diskussioner tilbage i 2001 omkring en værling på Fanø, blev det fremført, at den skulle have en brun plet på brystet, der angiveligt skulle afvise Hætteværling. Jeg har checket billederne af Fanøfuglen og ser, at der er tegninger over brystet, der kan fortolkes som svage striber; nogen massivt brun plet har jeg dog svært ved at se.
Denne hætteværling fra tyrkier har i mine øjne en brysttegning, der er ret lig fanøværlingens. Kommentarer fra andre observatører er ønskelige.
Er der nogle af de, der så brystpletten på Fanøværlignen, som kan kommentere hvorvidt tegningen ligner det, der ses på denne Hætteværling? Mange var i sin tid ret ivrige efter at kommentere, men kommenteringslysten har i denne omgang været noget mindre, hvilket kan skyldes forsommer, grundlovsdag, folkeafstemnng og gårsdagens fodboldsejr over svensken.
Godt Klaus, at du bringer denne spændende sag op igen. Jeg var en af dem, der ikke så en rødbrun plet som anført af nogen på brystet af Fanøværlingen. Til gengæld så jeg en rimelig robust fugl, der med Sunes ordvalg udviste klar "tyskerhjelm". Jeg så også et meget meget svagt nedadstribet bryst på gullig baggrund.
Men Klaus fisker efter den famøse plet, som er meget relevant, da SUs godkendelse af Hætteværling tilsyneladende faldt på netop dette. Andre må meget gerne bidrage - som Klaus efterspørger - med vinkler, og jeg synes det er på tide at få genbehandlet denne sag af SU.
Hej Klaus og Søren.
Sådan som jeg husker brysttegningen, uden lige at have mine feltnoter ved hånden, er at Fanø-værlingen var endnu mere rødbrun midt på brystet, det var nærmest en mindre plamage.
Det er mig i dag en gåde, at vi ikke var flere der kunne se denne detalje.
Jeg synes også det var irriterende vi ikke kunne bestemme denne fugl med sikkerhed. Men oplevede tilgengæld, at de fleste kun tænkte i "X" og bare ikke ville erkende, at det er ikke alle fugle der kan bestemmes med sikkerhed.
Mange hilsner
Henrik
Helt enig Henrik - men nu er Fanøværlingen vel en af de bedst dokumenterede i kraft af en stor mængde fotos. Det burde være - næsten - lige så godt som at stå med den i hånden.... Det burde danne grundlag for en bestemmelse?!?
PS. God dag din morgenlusker
Siden observationen af Fanøværlingen er adgangen til materiale omkring de to arter blevet væsentligt øget, ligesom flere må have fået felterfaring med dem. Det må derfor være relevant med en genoptagelse af observationen i SU sammenhæng.
Den famøse brune plet - som ikke er fotodokumenteret overbevisende (idet man mest ser fuglen fra siden) - er nævnt som en forkastelsesgrund. Men hvorfra ved man, at en sådan plet ikke må forekomme hos Hætteværling? Er det kun gætterier, eller forventninger, eftersom Brunhovedet Værling han har brunt på brystet? Jeg forsøger at finde flere hætteværlingfotos i mine gemmer der kan skabe klarhed over dette.
Form og farve på den famøse brystplet på den næsten ligeså famøse Fanø-værling er beskrevet af tre af observatørerne (Lars Jensen, Rasmus Strack og Henrik Knudsen) i denne tråd: http://www.netfugl.dk/forum.php?id=thread&forum_id=3&thread_id=317
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Lavamarken ved Serpmetas nær Caldiran i det østligste Tyrkiet, nær grænsen til Iran, er formentligt det bedste sted at se denne eksklusive art. Besøgende den seneste ugestid har haft 4-10 fugle i området.
The lava fields at Serpmetas near Caldiran in Eastern turkey, have proved at reliable site for this exclusive species. In the last week, visitors have noted 4-10 birds here.
Beskrivelse: Mongolsk Ørkendompap er en lille, lys finke med to tydelige hvide vingebånd.
Serpmetas lavamarken er Tyrkiets bedste lokalitet for arten. Stedet kan være lidt svært at finde, og derfor følger en vejviser nedenfor:
I byen Caldiran (mellem Dogubayakit og Van) findes lige syd for kasernen en jordvej, hvor et skilt viser en masse buer, heriblandst "Serpmetas 7" . Kør ad denne vej, der overfor en skole på en kort strækning kan være svært farbar p.g.a. et vandløb. Fortsæt siden et par km. langs kanalen til vejen deler sig, tag højre spor og stop midt i det store parti af lavablokke. Hvis man når frem til landsbyen Serpmetas bliver man formentligt venligt afvist af en gun-man.
Mongolian Trumpeter Finch is in Tueky best found at Serpmetas Lavafields. The site is not widely known, so i give a direction:
In the small town of Caldiran (between Van and Dogubayazit), turn left at a sign with several villages, incl. "Serpmetas 7". The sign is immediately south of a military camp. Follow the dirt road, which -when passing a school - might by difficult to pass for a short while (may be partly flooded) with a normal car (we managed without problems). Follow the track along a canal until it divides in two, and take the right track to reach the lava fields. The best area is in the middle of the lava fields: here up to 10 have been present the last week. When reaching the village of Serpmetas, you will probably be shown away by a polite gun-man.
Den meget lyse og svagt stribede ørkenform, lilith, af Kirkeugle ses her. Jeg har tidligere set den i lyst, ørkenagtigt terræn i det sydlige og østlige Tyrkiet, men det var lidt uventet med 2 fugle af denne type i ca. 2500 meters højde med ret mørkt klippe- og lavabaggrund.
I den helt nye Owls of the world (König & Weick 2008) er lilith splittet som egen art, bl.a. grundet stemmeforskelle og dragtkarakterer.
Af andre WP-aktuelle splits er Stribet Dværghornugle fra Østlige Arabien (UAE, Oman m.m.) splitttet fra de vestligere bestande, man bl.a. ser i Tyrkiet.
Accepteres splitnese af BOURC, som Netfugl føølger, er et nyt navn til lilith påkrævet. Kirkeugle antyder en relation til kristendommen, der dårligt kan være aktuel for en form, der primækrt findes i egne, hvor Islam dominerer. Det ville være imperialisme og kunne opfattes som unødigt missionerende, hvis navnet Kirkeugle blev opretholdt, så derfor foreslåes
Moske-ugle
"Moske-ugle" er da lige så tosset! For det første yngler den vel næppe i moskeer, og det navn ville også være lige så krænkende for kristne. Hold religionerne ude fra navnet, så. Hvorfor ikke kalde den Stenugle (som den vist hedderpå svensk)?
På svensk hedder Kirkeugle (Athene noctua) Minervaugle, hvilket jeg ikke mener har noget med sten at gøre,men mere er et poetisk navn, relateret til gudinder og folklore. Ligesom Athene, der relaterer til Pallas Athene.
Ifølge græsk mytologi kæmpede Athene og Poseidon om at blive om at blive Attikas skytsgud. Poseidon stødte sin trefork ind i en klippe, og op sprang en saltkilde, hvilket symboliserede hans herredømme over havet, som han tilbød Athenerne.
Athenes gave var et oliventræ, og når man ser oliventræets værdi for grækerne selv i vor tid, er det ikke så sært hun vandt dysten…..
…..Kirkeuglen blev forbundet med oliventræet, som blev forbundet med Athene, og derfor hedder kirkeuglen Athene til fornavn.
Så Kirkeuglens navn er oprindeligt mytologisk, og ikke religiøst funderet.
Bedste hilsner
Søren
Tak for de spændende forklaringer og inspirerende links!
I forbindelse med navnet Lilith mener jeg fra en fjern fortid at kunne huske, at Lilith blev regnet som verdens første feminist? Jeg mener engang i 70´erne at Lone Kellermann indspillede et nummer med den titel, der blev et hit i rødstrømpe-kredse.
Lilith, som Lone Kellermann sang om, var verdens første kvinde. Under Adam og Lilith's første samleje kunne de ikke blive enige om hvem af dem der skulle dominere den anden. Dette udløste et enormt skænderi mellem dem og Lilith stak af. Derefter kom Eva. Lilith er senere blevet slettet af censuren.
Det er altid kanonfedt at se kirkeugle - en rigtig livsbekræftende oplevelse, men Lilith virker nu som noget destruktivt og menneskefjendsk noget, så nej tak til hende!
Må man få lov at håbe, at kirkeuglen engang vender tilbage til Sjælland, så det ikke kun er jyderne, der har fornøjelsen af det lille nuttede kræ.
MVH - Lars
Kirkeuglen vender næppe tilbage til Sjælland, da der ikke er nogen oplagt bestand i nærheden af Østdanmark, der kan fungere som "indvandringslinie". Opsøg hellere arten - eller arterne - hvor de er udbredte. globalt set er arten jo vidt udbredt.
Ja tak til lilith - på flere måder. Hellere inspireret af dunkle kræfter end være slave på et synkende skib.
Jeg tror også, at det højeste man kan håbe på hertillands er, at jyderne får lov at beholde den og ikke mister den, som vi har gjort her i Østdanmark.
Og så holder jeg som Klaus en del mere af vilde kvinder (selv hvis de plejer omgang med dæmoner) end sortepræster...
Hvis folk skal sidde og missionere for det ene eller det andet, så skal de ikke samtidig stå og tude over, at Netfugl administratorerne lukker muligheden for debat og dialog. Kan I ikke bare holde Jeres personlige præferencer for Jer selv.
I gamle dage, når jeg prøvede at tilføje et politisk perspektiv, blev jeg fra flere sider bedt om at holde mig til sagen; også af dem der nu missionerer.....Walk the talk!
Engang i 1990´erne overhørte vi på en aftenskoletur til Öland en radiogudstjeneste (!) hvor en ung fyr og en ældre dame kommunikerede "i tro". Selvom man er af modsat rettet opfattelse kan man "i tro" mødes omkring fuglene på denne "pseudotråd", hvorved meget interessant information er blevet spredt. Selv er jeg blevet langt klogere på Lilith efter det foreslåede split, der var årsagen til at billedet blev kommenteret.
De få korte sætninger der antyder henholdsvis afstandtagen fra som nysgerrighed på Lilith opfatter jeg ikke som missionerende. Missionen kræver et større og mere ordrigt omfang, og jeg kan være enig med SBP i, at egentligt missionering naturligvis ikke hører hjemme her. Det har der ejheller været tale om.
Mennesket er nysgerrigt, og tilegner sig jo gerne al viden, der falder indenfor begrebet "relevant for én selv". eller, som SBP og jeg tit har moret os meget over: dengang nu afdøde Jean Voigt forsvarede sin promiskiøse biseksualitet med ordene "Mænd og kvinder kan være lige smukke, og hvis noget er smukt så skal man spise af det".
Sagen i dette tilfælde er dog, at en ugle er blevet opdelt i flere arter, hvorved alle bliver klogere på en dunkel person fra bibel og mytologi. Det er da livgivende!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Den østlige race af Mursejler, pekingensis, er den mursejler, der mest ligner Gråsejler. Iflg. litteraturen yngler den i "Iran" med gradvise overgange til vestlige former. Så vidt det kunne konstares, var ynglefuglene i det østligste Tyrkiet betydeligt lysere end "gængse" mursejlere, og svarer således til pekingensis
Uploadet 2006-06-14
Publiceret
2006-06-14Apus apus pekinensisCommon Swift
2478
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Musende Ørnevåge med ret tydeligt, rustbrunt endebånd på halen. Fuglen typisk, stor og fjeldvågelignende fugl med rustbrune undervingedækfjer, mørk bug og knopletter.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.