Beskrivelse: Jeg fotograferede denne fugl i Kroatien, men er meget i tvivl om bestemmelsen. Jeg synes tegningerne passer bedst på juv. gærdeværling, men det gule næb med mørk overkant passer bedre på en hortulan hun, hvilket så vil være en meget afbleget én af slagsen. Kornværling er også en mulighed, men jeg synes bare ikke ansigtstegningerne og det generelle indtryk passer på den. Hjælp ønskes....
Hej Thomas
Er det ikke bare en lidt afvigende bomlærke/kornværling? Idet at ansigtstegninger måske ikke er så kraftige, som de kunne være. Jeg kan i hvert fald personligt ikke få den til at være andet.
Mvh Nikolaj
Hej Thomas
Nu vover jeg gerne det ene ben og kalder denne for det jeg mener at det er! nemlig Bomlærke (Kornværling om man vil).
Jeg kan ikke se at det skulle være en Hortulan, næb, bryst/bug farve passer ikke, jeg kan heller ikke få øje på de varmt brune farver på oversiden.
Gærdeværling, her syntes jeg ikke at ansigts tegninger og størrelse (jizz, hvis man kan tale om jizz på fotos) passer.
Så i min optik er sagen klar: Bomværling / Kornlærke...!!
pga. det kraftige næb, ansigts tegninger (mangel på samme) og bryst/flanke/ryg tegninger passer fint på Bomlærke/Kornværling.
men min optik er heller ikke altid lige skarp, så nu er bolden givet op! :o)
vh
RBC
Jeg hælder også selv mest til bomlærke/kornværling (bruger selv det lidt uautoriserede kornværling om arten, da fuglen jo rettelig er en værling og ikke en lærke...) udfra udelukkelsesmetoden, men synes bare det generelle jizz var forkert. Jeg har uploadet et billede af fuglen set mere forfra, hvor jeg synes brysttegningerne virker forkerte i forhold til bomlærken. Nevertheless, det er sandsynligvis "bare" en bomlærke.
Beskrivelse: En flot han på denne lokalitet, som varmt kan anbefales. Havde på de 2 besøg jeg aflagde lokaliteten biæder, sorthovedet sanger, hvidskægget sanger, gråsejler, spansk spurv, gærdeværling, middelhavssølvmåge, markpiber + en del andre mere alm. (i forhold til dansk målestok) arter. Lokaliteten bør dog besøges om morgenen, da der hurtigt kommer mange turister.
Beskrivelse: Billede af værlingen set mere forfra. Jeg synes disse brysttegninger virker forkerte i forhold til bomlærke. Jeg synes også fuglens slanke holdning med relativt lille hoved er mere "hortulan"-agtigt.
Hej
Jeg må indrømme, at uanset hvor meget jeg anstrenger mig kan jeg ikke få andet ud af fuglen end en bomlærke.
Den gør sig lidt tynd - måske på grund af varmen.
Prøv at sammenligne billederne af bomlærke i galleriet, der finder man også disse brysttegninger.
Bedste hilsner
Lars
Beskrivelse: Fra vores tur til Gambia 5/2 - 19/2, hvor vi så 303 forskellige arter, takket været vores fantastiske guide, Ebrima Korita, som varmt kan anbefales
Hej Jan,
Antyder du at nogle af de danske navne på verdens fuglearter er (i bedste fald )lettere komiske, og af og til direkte håbløse???
Jeg syntes at du skulle give udvalget fred og ro efter det STORE arbejde det har bedrevet....Jeg er selv holdt helt op med at kritisere udvalget og det mener jeg faktisk også du skulle gøre:-)
Mvh.
Peter
Jeg tror, at det er omsonst at gå ind i en lang og opslidende diskussion vedrørende de danske navne igen, men føler dog stadig, at jeg vil sparke et par holdninger ind, eftersom kommentarerne er lagt ind under mit billede. Jeg har bevidst valgt også at inkludere det danske navn i titlen på billedet, da jeg oprigtigt mener, at det vil være en fordel, at have et fælles navn/reference til verdens fugle. Jeg deler manges opfattelse af at de navne, som navnegruppen foreslår, ikke altid er lige heldige, men synes at det udgør et godt fundament til en fælles refenrenceramme. Jeg synes, man bør opfatte deres forslag som et oplæg til brugerne af navnene (d.v.s. os), og så lave en tidsfrist på 1-2 år til at komme med velbegrundede indsigelser og alternativer, og derefter lave en endelig udgave af bogen. De engelske navne er absolut heller ikke altid lige heldige - f.eks. hedder krumnæbbet ryle "curlew sandpiper" selvom dens latinske navn indikerer at den hører til familien calidris - altså "stints" (ryler) og ikke tringa - som de andre arter af sandpipers. Hvorfor bruger man både betegnelsen lapwings og plovers om viber af slægten vanellus - hvad siger navnet Klaas cuckoo om den pågældende gøg o.s.v., o.s.v. - og det så for ikke at nævne at enkelte engelske navne er så svære at udtale at man i hvert fald ikke bør forsøge efter en gennemsnitlig julefrokost - eks. "chestnutcrowned sparrowweaver" - eller hvad med "hippopotamus" (godt nok i en anden dyregruppe....det ved jeg), som englænderne selv har opgivet at udtale og derfor oftest blot kalder "hippo". Jeg vedgår, at de engelske navne er nødvendige at beherske, hvis man vil begå sig i udlandet, ligesom jeg også synes de skal inkluderes på netfugl, som en service til vores udenlandske brugere, men kan ikke se problemet i at forsøge at skabe en logisk, dansk referenceramme til verdens fugle.
det englske navn for vibe: lapwing er et yderst rammede navn. på oldengelsk hedder fuglen hleapwince, der har den ganske smukke betydning " leap wiht a waver in it"= spring med bølgende bevægelse (min dårlige oversættelse). men forestiller man sig vibens territorie/parringsflugt om foråret ,synes jeg, det er meget rammende
Til Svend : Sjovt med historien om viben - det anede jeg ikke. Min pointe var dog ikke, hvorvidt lapwing er en dækkende betegnelse, men derimod at man på engelsk indenfor den latinske slægtsgruppe vanellus møder både betegnelsen lapwing og plover på fuglene, hvilket jo dybest set er noget rod. Jeg havde blot til hensigt, at give nogle ganske få eksempler på hvorledes man ikke behøver at falde på halen over de engelske navne som evigtsaliggørende, da der findes utallige eksempler på, at disse navne absolut heller ikke altid er lige heldige. Jeg vil godt understrege, at jeg personligt intet problem har med de engelske navne (jeg underviser i engelsk til dagligt), men at jeg ikke mener det ene udelukker det andet, samt at navnegruppens initiativ er rigtigt. Argumenter som at der ingen grund er til at have danske navne på væsener, vi alligevel ikke kan møde i den danske natur, holder ikke vand, da vi jo næppe kommer til at møde en struds, en emu, et bæltedyr eller lignende i en dansk kornmark, og alligevel har vi accepterede navne på disse dyr. Det eneste jeg personligt savner, er at navnegruppen gav alle interesserede en frist til at komme med indsigelser til de navne, som er uheldige, hvorefter man så kunne lave en revideret udgave af værket.
til thomas, ja så fik du lidt til din undervisning - og jeg er helt enig i dine betragtninger! hvad jeg forståe, er det netop det svenskerne for tiden gør.
Hej Thomas ,
Jeg synes , at du kommer med nogle ganske gode overvejelser i dine indlæg her.
Med hensyn til problemet lapwings vs. plovers skal det dog retfærdigvis siges , at der er fokus på problemet , og at vanellus-gruppen i langt de fleste nye fuglebøger og checklister entydigt kaldes lapwings. Og selvom man , som jeg , synes at for eksempel blacksmith plover lyder bedre end blacksmith lapwing , giver det jo ganske god mening.
Med venlig hilsen
Jon
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Fra vores tur til Gambia 5/2-19/2, hvor vi så 303 forskellige arter, takket være vores dygtige guide, Ebrima Korita, som varmt kan anbefales
Hej Thomas,
Tak for godt foto af en art der ofte driller: man opfatter nemlig- som også her - fejlagtigt hoved, hals og bryst som værende samme farve. Nemlig en smukt rosatonet, beige/gulbrun farve.
I virkeligheden er hovedet stærkt kontrasterende kridhvidt. Noget som navneudvalget selvfølgelig har fastslået ved at skabe dette eminente danske navn til en rigtig fed art.
Glæder mig til at se en masse hvidhovede ellekrager næste gang jeg skal til Afrika! Og iøvrigt også til at se en masse hvidhovede havørne når jeg skal til Amerika.....
Peter
Hej Peter,
Velbekomme, og tak for roserne. Vi så arten rigtig mange gange i Gambia, og det er egentligt mit umiddelbare indtryk at hovedfarven kunne variere fra individ til individ, men oftest synes beige-farvet. Jeg ved ikke, om det kan tænkes at farven varierer i forhold til alder eller køn, eller om det simpelthen er forskellige lysforhold, som får farven på den enkelte fugl til at variere. I hvert fald en meget smuk fugl, ikke mindst i flugten hvor de isfugleblå vinger virkeligt viser sig i forskellige nuancer af blå.
Hej Thomas,
Jeg må indrømme at jeg var lidt ironisk da jeg skrev at Bluebellied Roller i virkeligheden har hvidt hoved:-)
Med undtagelse af Azure- og Celebes Roller (Eurystomus slægten) fra fjern- østen, der begge er dybt mørkeblå på det meste af kroppen, er Bluebellied den eneste af de egentlige ellekrager (Coracias slægten) der har helt mørkeblå bug.
Det engelske navn,der ligesom på mange andre sprog, heviser til bugfarven, er derfor rigtig, rigtig godt.
Du har helt ret i at hoved, hals og bryst forekommer beige-farvet. Jeg har fatisk aldrig set et rigtig hvidhovedet eksemplar. Men måske meget gamle fugle???:-)
Peter
Hej Peter,
Jeg var faktisk en kende i tvivl om ironien i dit første indlæg, hvilket jo, som man har måttet sande op til mange gange her på netfugl, kan være et problem med det skrevne ord, hvor glimtet i øjet ikke ses så nemt ;0). Når dette er sagt, synes jeg faktisk at ellekragerne ligesom eks. pragtstærene (glossy starlings) og solfuglene (sunbirds) synes at variere meget i farveoplevelsen alt afhængigt af lysforholdene.
Hej Peter ,
Det var da dejligt for en gangs skyld at høre , at du også kunne udtale dig positivt om et navn! Gad vide om Jan FR mestrer den samme diciplin?
At navnet ikke var dansk , men derimod det engelske for den flotte fugle på Thomas's billede her , kan ikke slå skår i min glæde over den nyfundne positive attitude ;-).
Alligevel kan jeg ikke lade være med at bringe din tidligere kommentar om det danske navn for grey-backed fiscal op: " Havde egentlig ikke forestillet mig at nogen -andre end udvalgets medlemmer -kunne finde "Grårygget Tornskade" ganske fornuftigt". Begrundelsen var her , at 10 ud af 27 lanius-tornskader har grå ryg. En hurtig optælling blandt ellekragerne (med forbehold for eventuelt nyere splits) viser at 8 ud af 12 arter har blå bug i et vist omfang! Jeg er naturligvis enig med dig i at kun blue-bellied , celebes og azure roller har mørkeblå bug , men det engelske navn , som du finder "rigtig, rigtig godt" siger jo intet om nuancer af blå. Jeg skal undgå at trætte med en procentudregning , men blot spørge efter logikken i disse tilsyneladende selvmodsigende synspunkter.
Med venlig hilsen
Jon
Hej Jon,
Som altid med hensyn til navngivning er logikken meget afhængig af hvem der ser på sagen. Tolkning af hvad der er betimeligt at kalde en fugl, beror på et personligt skøn.
Når jeg ser på den nævnte tornskadeart, mener jeg at den meget prominente sorte maske er mere artskarakteristisk end den grå ryg. Du er uenig heri.
Mht. ellekragen mener jeg at man bør tage det engelske navn til efterretning(med mindre det er"helt ude i savannen") idet de brugte fugle/felthåndbøger om andre verdensdeles fugle jo langt,langt overvejende er engelsksprogede.
For at lette- og fremme- indlæringen af de nye danske navne, er det derfor IMO en fordel at de ikke ligger for langt fra de engelske.
Den eneste Coracias-art med mørkeblå bug er Bluebellied, og derfor virker navnet logisk for mig. Du er så blot uenig også her.
Men måske kan vi blive enige om at den smukke fugl ihvertfald IKKE har hvidt hoved??
Mange hilsner
Peter
Hej Peter ,
Du har , i en tidligere diskussion (med rette) , klandret mig for at tillægge dig et synspunkt , du ikke havde givet udtryk for – fald nu ikke selv i den samme fælde!
1. Jeg er ikke uenig i at den sorte maske er mere arts-karakteristisk for grey-backed fiscal end den grå ryg! Den grå ryg er dog stadig et godt kendetegn for arten , og en hurtig måde at skille den fra eksempelvis common fiscal de steder , hvor jeg har set den. Et andet argument for at grårygget tornskade , efter min mening , var et rimeligt navn var , at det lagde sig pænt op ad det engelske. Ved at læse ovenstående kan jeg se , at det er et argument du godt kan være enig i.
2. Jeg er ikke uenig i at blåbuget ellekrage ville være et logisk navn til fuglen her! Blot mener jeg , at argumentet herfor ville være præcis det samme som for tornskaden , og var derfor overrasket over at du var begejstret for det ene og alt andet end for det andet.
For at være helt ærlig ved jeg faktisk ikke , hvilken farve jeg ville kalde fuglens hoved her – beige , gulligt , lysebrunt eller noget helt fjerde måske? Kridhvidt er det tydeligvis ikke.
Mvh.
Jon
PS. Thomas , ligesom ved Solveigs billeder fra Goa , kunne jeg også enormt godt tænke mig , at du var lidt mere specifik med hvilke lokaliteter dine flotte billeder fra Gambia var taget på. Jeg ved godt at det er et lille land , men….. ;-)
Hej Jon,
Vores tur til Gambia var struktureret således, at vi var 5 dage "upriver" i bl.a. Tendaba og Georgetown, hvorefter vi brugte de sidste 9 dage på forskellige lokaliteter ved kysten. Vi var sammen med en lokal guide, Ebrima Korita, alle dage, og det betød at vi tilbragte utallige timer i unavngivne støvede savanneområder og småkrat langs diverse meget hullede småveje i vores utrættelige jagt på fugleoplevelser. Mange af disse "lokaliteter" kender jeg simpelthen ikke navnene på. Vi var naturligvis også i nogle af de mere kendte lokaliteter, som Tanji, Abuko, Tendaba o.s.v., og jeg skal gerne skrive det, når billederne er taget på disse, ligesom jeg gerne må kontaktes for yderligere information om vores tur, hvis man ønsker det. Der vil dog være en række billeder, hvor du må tage til takke med "Gambia" som lokalitet ;0).
Hej Thomas ,
Det lyder som en fantastisk spændende tur med et godt udbytte! Rent foto-mæssigt må jeg da også sige , at du har fået en masse med hjem - jeg var selv specielt begejstret for dit billede af giant kingfisher , og så er violet turaco jo en helt fantastisk fugl , ligesom fuglen på billedet her!
Det er selvfølgelig svært at skrive det præcise lokalitetsnavn , når man ikke kender det , men man kunne måske bruge upper , middle og lower river samt kysten. Og selv om du skulle vælge at nøjes med at angive Gambia som lokaliteten , kan jeg jo nok godt nyde billederne alligevel ;-).
Med venlig hilsen
Jon
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Jo, naturligvis - selvom vi jo som bekendt har haft et tilfælde af en forvildet due på et tidspunkt sidste forår, er det vist ikke denne her ;0). Jeg håber netfugl vil være behjælpelig med at få rettet fejlen.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.