Beskrivelse: Denne Aftenfalk blev fundet af Thomas Hellesen 11. oktober. En meget sen obs, hvor ingen næppe havde forventet, at fuglen skulle vise sig at hænge ud på Vestamager helt frem til 4. november, hvor Gert Østerby (ifølge DOF basen) så fuglen for sidste gang - altså 24 dage !
De mange dage gav mulighed for at studere falken og dens adfærd i detaljer - hvilket flere af os derfor gjorde..
Jeg konstaterede at fuglen i starten af perioden, hvor vejret stadig var meget mildt efter årstiden at dømme, primært fouragerede på guldsmede. Jagten foregik til tider i høj fart lavt over de våde enge. Men allerede fra første dag, fik vi syn for falkens evne som røver - den gik i frontalt angreb på en Tårnfalk. som netop havde fanget en mus - en adfærd det skulle vise sig at vi fik set jævnligt gennem hele perioden.
Efter et par dage fandt falken sig til rette i et bestemt område med flere udgåede birketræer stående i fugtig eng. Her foretog fuglen primært standjagt fra træerne - og i takt med at det var blevet koldere, og de ikke var så mange guldsmede længere - ændrede Aftenfalken menu til "det, som den kunne finde". Halvstore sorte løbebiller blev nu flittigt spottet og fanget i græsset. Også regnorme blev en del af menuen. På dette billede er fuglen netop gået ned for at fange en regnorm.
Jeg så en dag falken gå ned fra standjagt efter en mus. Den landede 1,5 meter fra mig, og sloges med musen i ca. 10 sekunder - så gav den op, og slog sig igen på biller og orme. Jeg undrer om "bentøjet" ganske enkelt er for spinkelt til at dræbe musene, og at det måske er derfor den hellere stjæler musene fra Tårnfalkene ?
En anden gang så jeg falken slå ned og fange en sSalamander - denne tabte/smed den dog igen.
Der er ingen tvivl om at fuglen var dygtig til at udnytte fødemulighederne på Vestamager i det sene efterår.
Om falken til slut har valgt at trække videre, eller hvad der er hændt den må så i det uvisse - men dens adfærd med at hænge ud, så længe, og så sent, indikerede at den helt havde mistet trækdriften. Man kan derfor frygte at den til slut er gået til - Den store unge Vandrefalk hun, som var stationær i området på samme tid - så jeg én gang komme i et lyn-overraskelsesangreb efter Aftenfalken - det var med nød og næppe den undslap...
/Nis
Beskrivelse: Der har i den senere tid været rigtigt mange Lille Korsnæb, og heldigvis også usædvanligt mange Hvidvinget Korsnæb. I dag var jeg heldig at få nogle hurtige skud af en flok på 3 Hvidvingede - godt nok et skodbille, men det viser meget tydeligt, hvor iønjefaldende vingebåndet ser ud på en Hvidvinget.
Beskrivelse: Der har i den senere tid været rigtigt mange Lille Korsnæb, og heldigvis også usædvanligt mange Hvidvinget Korsnæb. I dag var jeg heldig at få nogle hurtige skud af en flok på 3 Hvidvingede - godt nok et skodbille, men det viser meget tydeligt, hvor iønjefaldende vingebåndet ser ud på en Hvidvinget.
Beskrivelse: Steppeørnen, som tidligere på året bl.a. opholdt sig på Bornholm, har de seneste dage gjort trækforsøg ved Falsterbo. Det gjorde den heldigvis også i dag, til glæde for adskillige. Selvom det desværre er et modlysbillede, ses dragtkaraktererne på ørnen rimeligt fint. og, man kan bemærke at fuglens fældning i hånden nu er en del mere fremskredet, end da den opholdt sig på Bornholm..
Fuglen trak ej heller ud i dag, så næste gode trækdag ved Falsterbo - og måske Stevns, skulle der være mulighed igen :-)
Beskrivelse: Her ses Sortkliren i direkte sammenligning med Hvidklire. Jeg synes det er en god illustration af arternes forskelligheder i overside tegning..
Hej Nis
Dejligt pædagogisk billede - og fotografisk flot.
Det er sådan et billede jeg selv går efter - tillykke.
Selvom Netfugl er en "nørde"-hjemmeside, tror jeg mange har glæde af at se billeder, der viser bestemmelsen af to almindelige arter.
Bedste hilsner
Lars
Hej Lars
Tak - og ja, det er fedt, når billedet i dén grad er anvendbart i feltbestemmelses øjemed - og det er dette her jo afgjort.. At fuglene så har landskab som bagrund - det gør at jeg personligt finder det ekstra seværdigt :-)
Bh
9s
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Et par Knopsvaner med fire unger kom vraltene over engen samtidigt med at en flok køer nærmede sig. Da køerne kom tæt på, gik Svaneparret i forsvars position, og pustede sig op, for at forsvare ungerne - det viste sig at blive skæbnesvangert !
Flere af køerne blev urolige, og særligt én blev pludseligt meget agressiv, og gik til direkte angreb på Knopsvanerne.
Her ses den i gang med et frontal angreb på en af de voksne. Kampen endte med at én unge var nedtrampet, og én af de voksne var alvorligt skadet på vinge, krop og ben.
Flere billeder fra kampen kan ses her:
https://picasaweb.google.com/NisFullBull/Knopsvane#5915019985071837698
Ja, det var en værre redelighed. Vi var nogle stykker der vi tilskuere til dette optrin, vi var i skjulet ved Sydmøllevej, og vi havde ingen mulighed for ats gribe ind - hvis der da i øvrigt havde været nogen der turde...
Et mere brugervenligt link til flere billeder her
Bh
9s
Hej Nis
Fantastisk dramatisk billedserie. Vestamager= DK's svar på Serengeti!
Der er vist en ko hér, der heller ikke viser tilstrækkeligt hensyn til fugle i deres yngletid....
Jeg husker ikke at have set tilsvarende før. Har andre lignende optagelser af aggressivt kvæg versus fugle?
bh Sten
Beskrivelse: Gråsejler er aktuel pt - der blev set en fugl ved Kullen i Skåne i går !
Med den kraftige vind de næste dage, kan det muligvis blive lettere at spotte, hvor en sejler tvinges til at fouragere...
Flere Gråsejlere <a href="https://picasaweb.google.com/NisFullBull/Grasejler#" target="_blank">her</a>
Bh
9s
Uploadet 2013-10-27
Publiceret
2013-10-27Apus pallidusPallid Swift
Hej Nis
Jeg har lige kommenteret et andet billede (http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=54948), fordi jeg vil lære hvordan man kender gråsejler fra mursejler.
Fra dit link har du også nogle temmelig mørke gråsejlere hvor øjet ikke står frem i ansigtet. Der skulle vel ikke være nogle mursejlere imellem?
Hej Lars (og andre)
Har for nylig læst Henrik Haaning Nielsens tanker om bestemmelse af gråsejler, og det var meget lærerigt for mig i hvert fald i form af kendetegn jeg ikke er stødt på før. Jeg kan ikke lige adressen men artiklen er fra i sommers eller måske en gang først på efteråret. Den kan varmt anbefales.
Mathias
Tror nok att danskerne är bedre på svensk än svenskerne är på dansk, så se her her og klik på Larsson H & Wallin M 2012, den förste link om best. av gråsejler og mursejler.
JanJ
Hej Lars
Jo, det er muligt jeg har taget fejl med nogle af dem jeg har uplaodet på mit picasa album - jeg synes som dig det nogle gange er sk... svært at bestemme dem...Min usikkerhed er specielt rettet mod en del af de fugle som er fotograferet 10. Maj 2013, og jeg har derfor fået bud fra andre, inden jeg bed til bollen og navngav hhv Mur- og Gråsejlere fra denne dag. Kommenter meget gerne på mit album, dér hvor du mener jeg tager fejl.
Bh
9s
Hej Lars
Jo, det er muligt jeg har taget fejl med nogle af dem jeg har uplaodet på mit picasa album - jeg synes som dig det nogle gange er sk... svært at bestemme dem...Min usikkerhed er specielt rettet mod en del af de fugle som er fotograferet 10. Maj 2013, og jeg har derfor fået bud fra andre, inden jeg bed til bollen og navngav hhv Mur- og Gråsejlere fra denne dag. Kommenter meget gerne på mit album, dér hvor du mener jeg tager fejl.
Bh
9s
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Om sommeren er de sydlige slambassinger i den sydligste del af S´Albufera reservatet et godt sted at finde Marmorænderne. 11 stk. lå der på et tidspunkt sammen..
En overflyvende helikopter fik endda flokken til at flyve op, og passere ganske nær udsigtsplatformen, som er placeret lige syd for indhegningen til slambassingerne :-)
Beskrivelse: Triel er på én og samme gang en utroligt grim, og utroligt fed fugl i mine øjne. Billedet her viser 2 fugle der spiller op til hinanden - ikke just et kønt syn. Men der er nu alligevel noget ved dem - de enormt store gule øjne, og de utilpasset lange ben gør dem bare særegne på den fede måde...
S´Albufera rummede i sommer en god bestand, hvor jeg på bedste dag talte op til 16 fugle samlet ved samme vandhul - nærmeste skjul fra info-centeret..
Fabel!-agtigt billede, Nis.
Næsten surrealistisk (på nydansk sy-realistisk) Teater.
Ud over ét-benetheden, udmærker højre aktør sig ved - før forestillingen - at ha' aflagt samtlige svingfjer?
Special effect (m/ usynlig tråd?), at den ét-benede stakkel ikke vælter mod venstre...
Ja, virkelighed ka' overgå fiktion.
Yours ,,,,,,,,,,,, C.
Ked af at skulle ødelægge illusionen om ét-benethed, men den højre Triel har såmænd bare sat det lange ben foran og er ved at tage skridtet op på stenen (benet ses bag den højre halefjer)
Billedet her viser 2 fugle der spiller op til hinanden.
Mener du at der kurtiseres, eller det er et par kamphaner på billedet.
Hvis der kurtiseres er det vel rimeligt sent at yngle (andet kuld eller omlægning) ?
Mvh. Hans Henrik.
Hej Hans Henrik
Godt spørgsmål. Enig i din betragtning, hvis det er kurtisering, så er det sent - i forhold til hvis kurtisering alene finder sted før ynglen - men véd vi det, når det drejer sig om Triel ? Dit andet bud "kamphaner" giver ikke så meget mening i min optik - det var ved flere lejligheder jeg oplevede denne spillen op. Og, det virkede for mig som om det var de selvsamme fugle, som havde ligger ganske nær hinanden og hvilet sig på det udørrede mudder i "evigheder". Karakteristisk for observationerne var netop at de blot "lå og lå" nærmest i timer, før de så endelig kom lidt action over dem, hvor de spankelerede lidt rundt, badede etc..
Derfor tror jeg også bud om "kamphaner" rammer ved siden af..
Mit bud er derfor kurtisering - efter succesfuld ynglen... Men, de er altså mystiske på flere måder de Trieler...
Bh
9s
Desv. ingen koreografiske stunts her i sidste akt af 'Laser og Pjalter' (Brecht 1928). Også lasaronens tynde træben! (venstre) må overlades til Min fantasi...
Dog formentlig special effect i form af solidt sound track.
Vel holdes næbbene ikke lodret, men seancen ká' gi' associationer til hjemlige, nok så stilige, Strandskaders 'skrigespil' - i såkaldte 'stive positurer'. Jfr. Meltofte og Fjeldså 'Fuglene i Danmark' 2009 p296.
Vedr. post festum datoen :
Også (udhvilede) Brushaner og ældre Herrer ta'r en svingom efter den egentlige yngletid.
PS til Nis:
16 stk. synes rekord!
Trøster mig med denne sommers Trieler* + Stor Tornsk. som balkon/husart i SØ Tunis.
*) Ikke 'Trieller' som i Danske Navne 2008 registret.
Early morning smile ,,,,,,,,,,, C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Alcudia stranden er et fortrindeligt sted at se Audouinsmågerne - bortset fra at man står og obser blandt tusinder af badegæster.... Og, når man så også gerne vil fotografere dem - altså mågerne, så kan det godt blive lidt pinligt, med mange blikke rettet mod dig...
Det er meget tydeligt at se at de yngre Audouinsmågers fjerkvalitet ikke evner at stå imod den hårde sol, som fuglene lever i og med. Ovenstående illustrerer meget godt en typisk ungfugl - meget nedslidte fjerspidser. Selv de ældre fugle har ofte <a href="https://picasaweb.google.com/NisFullBull/Audouinsmage#5912081260979984850" target="_blank">ikke mere hvidt</a> tilbage i spidserne af håndsvingfjerene. Og haleslid kan være ekstremt. Se evt samme fugl
<a href="https://picasaweb.google.com/NisFullBull/Audouinsmage#5909084746932577826" target="_blank">her</a>
Bh
9s
Ja, men i højsæsonen er der altså allerede masser af morgen dukkert gæster fra kl. 06.30. Toastbrød - naturligvis - det er et "must" for alle måge fotografer :-)
Bh
9s
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Eleonorafalkene kan være vansekelige at få gode obs af som sommerturist på Mallorca. Men et godt tip er at tage en bådtur fra Alcudia, som runder Cap Formentor, og sejler et stykke ned ad nordsiden af klippehalvøen - hér vil man med god chance kunne få nogle fornuftige obs af Eleonorafalkene. At der så også er gode chancer for fine obs af Kuhls Skråpe på turen, gør det bare endnu mere oplagt .Selvom Skråperne sikkert vil være mere aktive i en dag hvor det blæser, anbefaler jeg alligevel at man forsøger at vælge en dag uden så meget vind..
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.