Beskrivelse: Juvenil. I frisk ungfugledragt kan sandløberne være noget mere varmt tonede end man lige forventer, og til at starte med være temmelig forvirrende. Denne dragt holder dog heller ikke særlig længe, før fuglene bliver mere karaktereistisk sort/hvide i deres 1. vinterdragt.
Uploadet 2009-01-10
Publiceret
2009-01-10Calidris alba albaSanderling
1643
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Ikke ynglende 2K fugl nær koloni af Sabinemåger. Hætte diffus, næbspids smudsiggul,ben lyse og øjenring ikke fuldt udviklet, brunligt strøg på kanten af enkelte store vingedækfjer.
Arctica er den mindste, mest kortnæbbede (og formodentlig også mest lavbenede) race af arten. Schinzii er også ret lille og kortnæbbet.
Det kom dog bag på mig hvor meget næblængden varierer når alle racer slås sammen, og måles i antal. Et spænd på 100% fra 22-44 mm! (HBW)
Det ser ud fra dette billede ud til at ungfugle (denne er helt frisk), ligesom gamle i sommerdragt, er mere kolde i de lyse bræmmers farvetone (uden særlig meget rusttoning) i forhold til de fleste andre racer.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Det var da utroligt - så kan det simpelthen ikke gøres bedre..... Årets billede ??? - tja, en af de bedste kandidater i hvert fald !!!
Mange hilsner - og til lykke med det flotte skud.
Hans Pinstrup
Tak for roserne. Falken har ovenikøbet flagets farver. Jagtfalken som her er foto af dukkede op samme morgen og slåg en ederfugl, som den tog blodbad i. Derefter cirkede den rundt om mig flere gange, og jeg har faktisk en hel serie fotos, hvoraf andre også er seværdige, med lidt anderledes vingestilling osv., så det var lidt svært at vælge netop dette. Falken returnerede for at æde resten af ederfuglen og blev set i de følgende 4 dage. Senere dukkede to andre jagtfalke op hver for sig, idet de slog omtrent flyvefærdigeunger af havterne og en enkelt gammel havterne der var uforsigtig nok til at flyve under jagtfalken. Men ved alle følgende situationer var lyset og afstanden ikke så lige så god.
Flot flot billede... Jeg så for nylig en serie billeder af Jagtfalke fra nordvestkysten. Helt fantastiske billeder... Er det således at de grønlandske jagtfalke er meget lidt sky - sådan generelt betragtet...
Bedste hilsner
Michael
Det er lidt svært at generalisere ud fra de tre individer i NØ Grønland som jeg selv har set, men disse tre (alle gamle fugle)reagerede som om de ikke var helt klar over hvor farlige tobenede væsner kan være. Men situationen var også den at vi som regel stod stille eller var i telt eller i skjul, så det var dem der nærmede sig. F.eks. så landede en af dem på et tidspunkt kun 20m fra Mikkel Willemoes og jeg medens vi var i færd med at måle havterneunger og blot sad på hug og blev siddende. Desværre bar vi ikke lige rundt på vores kameraer på det tidspunkt. Men nu er området nord for Scoresbysund også nationalpark og disse kæmpeområder er praktisk taget mennesketomme, så jagtfalke dér har sikkert sjældent haft negative oplevelser med mennesker. Noget tilsvarende kan måske gøre sig gældende på vesetkysten. Ungfugle er jo generelt mindre sky og dem vil man nok have endnu nemmere ved at nærme sig, men om grønlandske jagtfalkenes skyhed er forskellig fra f.eks. islandske skal jeg ikke kunne sige.
Det ER det også!
Og som Lars Maltha skriver, er de ikke sky i det nordøstgrønlandske. I Uummannaq sad jeg og nød en mellemmad, da en jagtfalk han landede på en telegrafmast 40 meter borte og satte sig til at pudse sig. Jeg pudsede kikkerten.
I Qaanaaq oplevede jeg en prægtig gammel hvid hun hapse en lomvie lige ved iskanten, hvor jeg holdt med slæden.
Jeg tror, det er, fordi fangerne ikke kunne drømme om at skyde en jagtfalk.
Ellers skyder de alt andet inkl. deres koner.
Kim Frost
Jeg er så heldig, at der her bag vores hus i Nuuk næsten er jagtfalk, hver eneste gang, jeg bevæger mig derom. Nogle gange behøver jeg ikke engang bevæge mig ud af huset, men ser dem fra soveværelsesvinduet :) Sky synes jeg ikke at man kan sige, at de er. Er dog ikke så tit, at de lander her bagved, men flere gange har jeg set dem "muse" uden at de tager notits af mig.
Fantastisk billede, Lars - men synes nu at den majestætiske fugl ser lidt vulgær ud indsmurt i blod :)
Hej Thomas
Du beskriver Jartfalkens "muse" adfærd. Kan du ikke forklare lidt nærmere om, hvorledes denne adfærd er?
Det er noget der tidligere har været diskuteret på Netfugl: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=14541
Bh
9s
Hej Nis,
Ja, så gik der lige 3,5 måned inden jeg så din kommentar. Jeg beklager, men fik ikke hakket af ved at der skulle sendes en email, når der kom svar. Og så var jeg lige på ferie og blabla.
MEN jeg har set både decideret muse-adfærd og i blæsevejr en adfærd, hvor falken nærmere kompenserer for at holde sig på samme sted. Når den muser foregår det ved aktive vingebevægelser, ofte på spidse vinger à la en tårnfalk. Dog ikke med så hurtige vingebevægelser og heller ikke med så dybe vingeslag som en tårnfalk (naturligt nok).
Det er ikke så tit, at jeg har set denne "musen" - måske 3 gange i alt.
Mvh
Thomas
Den beskrevne "museadfærd" kan også iagttages hos Vandrefalk under de samme forhold som Thomas så malende beskriver for Jagtfalk.
Jeg har flere gange (5-6) iagttaget dette, når typisk gamle vandrefalke i kraftig blæst patruljerer langs en kystlinie. Pludselig stopper den op typisk 10-15 meter i højden over Ederfugle, der i bedste fald dykker. Vandrefalken kan i denne situation forsøge at holde sig over flokken ved at lave musende bevægelser for at kompensere og holde sig over flokken - vel nok i håb om, at nogle letter, så den kan påbegynde jagten.
Vandrefalke langs digerne her i Sønderjylland kan gøre det samme, typisk når de bevæger sig i den bratte opvind ved diget. En enkelt gang har jeg set en ung vandrefalk "muse" i ganske stille vejr, da et udset bytte havde søgt tilflugt i en drængrøft. Den vendte tilbage adskillige gange og musede over det sted, hvor fuglen var dumpet ned.
mvh
Wilhelm
Så musning er altså ikke forbeholdt Tårn- og Aftenfalk.
Har faktisk også engang set en Dværgfalk der i sin hæsblæsende jagt efter en Engpiber, pludselig brugte musning, da Engpiberen søgte redning i nogle urter. Her stod og musede den med nogle vildt hurtige vingeslag, indtil den gav op..
Musning er et værktøj stort set alle jagende rovfugle - herunder Kjover benytter, når det er nødvendigt for at fokusere og fastholde et bytte
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Jeg ville egentlig have oploadet dette billede som 2k?, men glemte spørgsmålstegnet i farten. Jeg har nu kigget lidt nærmere på litteraturen, og det ser ud til at det nok nærmere er en 3k med et så fuldstændigt sæt adulte svingfjer. Desuden ville en 2k, nok også have større udbredelse af ungfuglefjer i undergump og omkring brystet. har andre nogen kommentarer til dette hører jeg dem meget gerne.
MWK
Enig med Mikkel. 2K ville, udover indslag af afblegede juvenile svingfjer, være generelt mere "juvenile" med svagere afsatte mørke partier (som hætten) og ofte helt ensartet båndede undervingedækfjer. Denne fugl har en del mørkt, hvilket underbygger aldersbestemmelsen til 3k.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Ederfuglene opførte temmelig socialt. Ofte holdt en lille gruppe hunner en rugende hun med selskab, og her er det altså en død artsfælle der får selskab. med hvalrosser i baggrunden.
Beskrivelse: På afstand tror man at sabinemågen har en ensfarvet hætte, men tæt på ser man virkelig hvor flot den er....
Se flere sabine-foto fra Grønland på: www.arc-pic.com
Er det ikke lidt synd at farvemærke dem inde i munden?
.....
.....
Okay, super-arktis-fotografen-Egevang har gjort det igen. Unikke grønlandsfotos, Carsten. Tak fordi vi må se dem ;-)
Hej Alle
Tak for roserne..
Jeg ser at der er en fejl i oplysningerne om objektiv - billedet er taget med en Canon 85 F1.2, og ikke en 300mm.VH, Carsten
Dear ANDERS,
Thanks for a rare and beautiful MASTER
photo of Sabinis.
In a universe from white to ice-blue and
black, we see two Players in Action (!):
One communicating on 'high legs' to a
partner responding on ONE leg, slightly
displaying its Black-lined (!!) wings
(never seen before?).
Your photo stimulates stories and myths
on Arctic life,
interpretation of birds' body language
and sentiments,
revealing new Beauty in Simplicity and
Shaded arctic light,
that may inspire Our own Design, Arts
and Thinking.
_______________________
GREATEST compliments
Yours ........... C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.