Beskrivelse: Gulgrå Værling af formen semenowi er udbredt i den sydøstlige del af Tyrkiet. Den kendes fra den vstligere forekommende nominatform på sin gule underside; hos nominatformen, som mange kender fra Lesbos, er kun hovedet grøngult, kropsundersiden grå.
Semenowi varierer dog en del i farveintensitet. Ngle er næsten kananariefuglegrønne (her tænkes på vilde kanariefugle), andre bleggule, ligesom man finder enkelte, hvor hovedet er gultonet og undersiden næsten uden gult, ala nominatformen. Dette er set flere gange i vestlige del af udbredelsesområdet for semenowi -som ved Nemrut Dagi nær Adiyaman, hvor arten er karaterfugl. Formen synes altså at variere en del i "gulhed". Denne er dog ret gennemsnitlig.
Hi,
This is actually female Black-headed Bunting (Emberiza melanocephala). Note bill size & shape, underpart colouration, pattern of greater coverts etc.
Tror som Hannu. Man får även intryck av svag antydan till hätta, ser svagt brungrå ut. Denna skall jämföras med enn annan bild av Klaus, också från Turkiet samma år men 4 dagar tidigare och på en annan plats:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=28012
JanJ
Note also the tertial pattern. Pale fringes are narrow and 'straight', there is no 'bunting curve', which typical for most Emberiza, including cineracea.
Tertial teckningen som Hannu nämner var jag själv inne på inledningsvis - med likadant intryck som Hannu. Dock var jag inte rigtigt säker pga att vinkeln inte är den bästa.
Om rigktigt - vore det ytterligare en pro-karaktär för melanocephala.
For the same reason as Hannu mentioned - the tertial pattern was my initial impression as well. However, the angle is not the most favourable for a clinch.If that is the case, it would be another pro-feature for Black-headed.
JanJ
Normally Cinereous and Black-headed Buntings can be seperated by the undertailcoverts that are bright yellow on Black-headed. This is is however a bit difficult to see on this BH Bunting, as the bird has its back to the sun - but it is still visible, though (if you look hard enough:-).
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Et foto fra Tyrkiet - lidt grovkornet fra middagsheden ved Eufrat. I anledning af udgivelsen af den helt nye "The Birds of Turkey" - en prægtig og grundig bog om fuglene i det måske mest afvekslende og fremmedartede af WP´s gængse fuglerejsemål.
Med oplysninger helt frem til foråret er der tale om en ajourført afhandling, hvor de enkelte arters taknonomi og optræden skildres til den mindste detalje.
Detaljen og mangfoldigheden gør tidvis læsningen af de taksonomiske afsnit til svær kost - mange uløste spørgsmål og mange forskellige indfaldsvinkler - samt en overvældende miks af flere former i grænseområderne mod hinanden. Status, udbredelse og udbredelseskort er langt lettere at forstå for den almindeligt interesserede, og rummer en hidtil uset guldgrube af informationer for den besøgende. Meget detaljeret beskrives yngleforholdene - hvis de er kendt. For flere steder betones næsten ydmygt, at der statig er meget ukendt om det store, gæstfrie asiatiske lands fuglefauna. At gæstfriheden ikke omfatter landets geografiske forhold betones dog: betingelserne kan være barske: enorme stepper og sumpe, sommerens brændende hede, rørskove, der troner 3-4 meter over dybe, igle-inficerede søer, Sortehavskysten stejle skråninger med deres endeløse skove og de klippefyldte skråninger i Taurus, snedækkede helt til juni - som det malende omtales i en sekvens, der også antyder at meget lidt vides om Kaspisk Kongehøne - "but this is a job for the young and very fit!". Bolden er givet videre til næste generation - og gerne alle os, der for én gang er ramt af Tyrkiet i hjerterne på en måde, der meget rammende i bogens indledning redegør for ideen til bogen. Her er Guy Kirwan på banen med følgende bemærkning, der koncentrerer en generations søgen efter meningen med livet i dets fedeste version:
"Tanken om bogens tilblivelse kom efter yderligere et par år, hvor jeg allerede havde besluttet mig for at tilbringe flere måneder i Tyrkiet i et succesfuldt forsøg på at undgå fast arbejde....". Stik den, Hjort Frederiksen og hele konvensionen.
Yess - tænkte referanten oplivet og brugte siden det meste af natten på at finde nye detaljer i et værk, der bør vække til nye forsøg i det WP-land, der hidtil har givet nogle af de største oplevelser. Angivelser af lokaliteter, feltbestemmelse m.m. må man læse sig til andetsteds. Interesserede må gerne henvende sig til undertegnede personligt.
KMO
Uploadet 2008-10-27
Publiceret
2008-10-27Apus affinis galilejensisLittle Swift
2924
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Fuglen var et tillidsfuldt individ, der promonerede næsten narcissistisk i et åbent klippeterræn ved Halfeti nord for Birezik i Tyrkiet. Det er den klart mest tillidsfulde, jeg har oplevet på 4 rejser til Østtyrkiet.
Beskrivelse: Denne store spætmejse hopper ofte direkte fra klippe til klippe som en gummibold.
Bagfra ser man de sorte striber i hovedet tydeligt, hvorved fuglen får en vis lighed med en Grævling!
Uploadet 2007-05-28
Publiceret
2007-05-28Sitta tephronotaEastern Rock Nuthatch
Takker til Jan
Kan tilføje lidt om Stor Klippespætmejse, som i kraft af størrelse og stort næb ofte giver et indtryk af "mini-isfugl", som jeg ikke har fået hos Klippespætmejse. Fik set en del i Tyrkiet mod sydøst, hvor den lokalt findes side om side med Klippespætmejse, og vi mente at oversiden hos den store generelt var mere blåtonet end hos Klippespætmejse. Desuden holdt vanen med ofte at sidde i toppe af buske, hvor jeg kun har set Klippespætmejse posere på klipper.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.