Beskrivelse: Regnes ofte som selvstændig art (Oriental Crow), da der bla. er et stort hul i udbredelsen af de to arter/racer af Sortkrager mellem Vesteuropa og Centralasien. Dette hul udfyldes så til gengæld af Gråkrage, som jo nu opfattes som selvstændig art, efter splittet fra Sortkrage.
Beskrivelse: Regnes ofte som selvstændig art (Oriental Crow), da der bla. er et stort hul i udbredelsen af de to arter/racer af Sortkrager mellem Vesteuropa og Centralasien. Dette hul udfyldes så til gengæld af Gråkrage, som jo nu opfattes som selvstændig art, efter splittet fra Sortkrage.
Beskrivelse: Sortkrage eller krydsning med Gråkrage.Er det egentlig ikke samme art. I Sønderjylland er mange par af begge slags.
Denne her danner også par med en Gråkrage.
Så vidt jeg husker var argumentet for at splitte grå- og sortkrage at de måske nok hybridiserer, men at hybridiseringszonen er konstant og ikke breder sig. Med andre ord, begge arter beholder deres "genetiske integretet". Som (insekt) systematiker synes jeg det er en udmærket holdning selvom der også er folk der mener det er totalt utilgiveligt at snakke om forskellige arter hvis de på nogen måde hybridiserer i naturen. Artsbegreber og ditto definitioner ligger IKKE fast.
Thomas
Normalt er arts-begrebet defineret ud fra, at to forskellige arter godt kan hybridisere, men at det afkom, der er resultatet af hybridiseringen, ikke er fertilt.
Det er korrekt, som Morten skriver, at her i Sønderjylland er der rigtig mange par af "blandet herkomst", dvs. par af Sortkrage og Gråkrage. Tit har man på fornemmelsen, at det er mere reglen end undtagelsen.
Ligeledes er der rigtig mange varianter af hybrider, dvs. med forskellig grad af grå/sort.
Umiddelbart kan jeg dog ikke huske at have set et kragepar, hvor den ene eller begge fugle var hybrid/-er.
Iøvrigt er det min fornemmelse, at hybridiseringszonen ikke er helt så konstant, som du påstår, Thomas. Men der er vel heller intet odiøst i, at zonen næsten umærkeligt rykker en smule mod nord eller syd ? Indenfor de senere år er det ihvertfald somom, at andelen af Sortkrager er blevet betydeligt mindre. Om det virkelig er tilfældet, er forhåbentlig et af de spørgsmål, der vil blive afklaret ved den forestående tredie Atlas-undersøgelse.
Bjarne
Bjarne: Der er mere end ét artsbegreb!
Thomas har vel ikke påstået, at zonen er konstant? Han har refereret, at det var argumentet for splittet.
Jeg synes som Thomas, at argumentet som sådan er fint, og at det artsbegreb, der ligger bag, er bedre end det traditionelle, som Bjarne refererer. Derimod har jeg en mistanke om, at Bjarne kan have ret i, at zonen ikke ligger fast, hvorfor det i dette specifikke tilfælde MÅSKE ikke er rimeligt at opretholde dem som to arter. Det er der sikkert nogen, der ved meget mere om...
Jan har svaret ret fyldstgørende for mig, og jeg vil egentlig kun tilføje to ting:
1. Hvis hybridiseringszonen flytter sig geografisk, men uden at blive bredere mener jeg ikke det rokker ved artsdefinitionerne, snarere tværtimod da det kunne være tegn på at arterne har forskellig biologi (hvis den flytter sig pga. klima- eller miliømæssige grunde). Fx. kunne det tænkes (rent hypotetisk) at sortkragen kunne skubbe zonen nordøst på hvis klimaet bliver varmere og vådere (hvis ellers sortkragen er bedre tilpasset de forhold der forekommer i dens kerneudbredelsesområde). Det er hvis zonen langsomt, men sikkert (og vi snakker ikke om få årtier) bliver bredere at der kan/bør rejses tvivl om de to arters status.
2. Hvis der er en større, stabil hybridiseringszone hvor en stor del af parrene (over tid hovedparten) selv er hybrider og disse får hovedsageligt fertilt afkom, behøver det heller ikke at være tegn på at de involverede oprindelige forældrepopulationer ikke er gode arter. I stedet for kan det være en ny art der er ved at dannes ved hybridisering.
Thomas
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Er der ikke lidt Gråkrage i fuglen? Hvis jeg så en sådan fugl så godt i NJ, ville jeg have noteret den som hybrid grundet de grå fjer omkring benfæstet.
Bh Rune
Hej Rune. Enig der er nok lidt gråkrage i generne og det er der nok i de fleste i DK. I Hornbæk kan kan det både være "gamle gener" der kommer frem på evt. unger ellers er det bare de 2 fugle der ikke altid ser ens ud. På fuglene omkring Hornbæk er det ikke altid er til at se grå fjer. Jeg har en del billeder af netop de to "ynglefugle" hvor der intet gråt er at se, heller ikke i felten. Andre gange er der ret tydeligt at se at der er gråt i bunden af fjerene (specielt efterår)og grå fjer omkring benfæste/udergump.
Jeg har aldrig set mere end 2 fugle sammen så om der er flere fugle indblandet er lidt svært at sige. Men for mig er det bare Sorte krager og de mest sorte i Nordsjælland
;-). Sortkrage burde efter min mening stadig betraktes som en race.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Denne sortkrage fra Mandø river uld ud af ryggen på fårene og spiser det meste af det, resten bliver gemt i et hul på marken. Er der nogen der har en "naturlig forklaring" på den adfærd??
Mvh Klaus
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.