Stor tak, RENÈ, for lige at kaste lys på, at det
- fra venstre - er en han og hun af samme art.
Min gamle Peter SCOTT 'Wildfowl', 1957, oplyser samme.
PS:
Navnet 'Kelp' hentyder vel t. ngt. af det tang, de står i.
Yours .......... C.
Hej René
I de par vi så, var der altid tale om en hvid og en broget type,som her. Immature hanner har hvidt hoved og spredte hvide fjer i en ellers hunlignende dragt, men i par så allesete ud som disse to fugle.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Et godt tip til de, der venter på at boarde et skib til Antarktis og har et par dage tilovers i Ushuaia: besøg Tierra del Fuego-nationalparken der ligger ca.20 km. vest for Ushuaia. Stedet er blandt de sikreste for denne eftertragtede spætte.
Klaus Hermansen og KMO kørte gennem parken, checkede egnede lokaliteter for arten, men havde først held længst fremme. Ved en sø deler vejen sig, og man tager mod højre - et større hotellignende kompleks passeres - til en campingplads med et lille cafeteria. Spætten er logofugl for stedet, og selv lokummerne er mærkede med spætteskilte. Vi gik derefter ca.1 km. langs søbredden væk fra c-pladsen og tog derefter et spor markeret "Guanaco Trail". Efter ca. 300 meter kommer man til et område med høje, gamle træer på begge sider af stien, og det er her det sker. Lyt efter spættens diskrete banken - prøv evetuelt at imitere bankenen - og der er som regel bonus. Vi hvde en gruppe på 4 fugle (2 af hvert køn her), andre berettede om ansamlinger på helt op til 11 fugle.
Beskrivelse: Det kæmpestormfugle - der især i den lysøjede adulte version virkeligt ser så onde ud, så de ville være en drøm som logofugl for enhver dødsmetalgruppe med respekt for sig selv, ligner hinanden.
Sydlig har grøn næbspids, Nordlig har rød. Imidlertid er Sydligs grønne næbspids så svagt farvet og så lys, som man knapt ser den mod det gule næb. Nordligs røde næbspids står ud som mørkere end næbbet, og det kan anvendes på de ofte ret korte afstande de to arter ofte ses på fra land.
Så hvis man kan se hvadder var rødt og hvadder var grønt er bestemmelsen "home and safe":)
Hej Klaus,
Fin beskrivelse af næbfarvens betydning for bestemmelse af især unge kæmpestormfugle. Er der imidlertid ikke noget om , at temperaturen faktisk har en betydning for , hvor godt kendetegnet er?
Jeg synes at kunne huske at have læst , at "Rudolfs" røde næbspids bliver mindre tydelig i koldt vejr (mindre blod-gennemstrømning for at forhindre varmetab) , og dermed bliver det sværere at bestemme de to arter fra hinanden...
Mvh.
Jon
Tak til Jon for kommentaren.
Forklaringen er spændende, og jeg har desværre ikke kunnet teste den i koldt klima. Jeg kunne dog også tænke mig, at forskellene i næbspidsens farve bliver større i yngletiden, hvor netop forskelle i farve kan have betydning for tiltrækningskraften mellem fuglene. Er der nogle, der kan bidrage med noget her?
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.