Beskrivelse: A mixed flock of Crowned and Spotted Sandgrouses.
From left to right: female Spotted, female Crowned, male Spotted, female Crowned, male Spotted, female Spotted and male Crowned.
See more pictures on my blog: http://birdingnj.blogspot.dk/2015/04/sandhns-en-masse.html
Sharp and beautiful, Zbigniew.
With typical Bergius pondus, darkish upperside and a faint gonys.
Interesting, the white on forehead is quite narrow.
Best rgds. ,,,,,,,,,,,,,,, C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Only seen very briefly and these three photos af the only ones of the bird. Comments on the ID of this bird are very welcome.
See more photos from Egypt on <a href='http://haaningsblog.blogspot.dk/'>http://haaningsblog.blogspot.dk/</a>.
Det må være en Bjerghortulan. Mere afdæmpede farver og ikke nær så kontrastrig som rustværling. Tydelig hvid øjenring. Sammenlign med disse fotos fra Østtyrkiet:http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=17001
og http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=16959.
Som Carsten kan jeg heller ikke finde noget om forekomst af Bjerghortulan på det afrikanske kontinent.
African Bird Club nævner ikke arten som truffet i Afrika og heller ikke tjeklisten for Egypten nævner noget.
Men det kunne selvfølgelig ligne Haaning at lave den første for det afrikanske kontinent!
I øvrigt forstår jeg ikke hvorfor det er en adult han og ikke f.eks. en 2K han?
Hvis det var en 2K kunne det vel forklare manglen på gråt brystbånd, samt den lyse skægstribe?
Hvad med det mørke, jeg bilder mig ind at se, på næbbet - passer det på Bjerghortulan?
Tak for input. Hvad med en hun rustværling?
Jeg synes det er svært at konstatere med sikkerhed, hvor vidt der er tale om et gråt brystbånd eller ej. Vi fik heller ikke set karakteren i felten. Jeg har kun fundet meget lidt billedmateriale på hunner af rustværling, men det jeg har fundet passer meget godt. Jeg synes også hovedet er for mættet blåt til en Bjerghortulan.
Da fuglen lettede udstødte den et gentaget let pludrende drrt-drrt-drrt.
Jeg håber der er nogle derude med erfaring udi hunner.
Hej Alle,
den stribning i issen der ses på alle disse fotos bør være ensbetydende med en hunfarvet Rustværling.
Jeg mistænker at fuglen sidder og vender hovedet således at det grålige brystbånd kun ses marginalt, dog tydeligt nok på alle tre fotos til at det i mine øjne udelukker Bjerghortulan.
Mvh Rasmus
Issestribning synes jeg kun jeg kan erkende på nederste venstre billede, men i øvrigt er jeg enig.
Lars Jonssons tegning af en rustværling hun i 1990ernes bibel, Birds of Europe, ligner perfekt denne fugl. Jeg føler mig sikker på den oprindelige bestemmelse af fuglen til Rustværling hun.
Svenssons bibel og Beaman afbilder Bjerghortulan hun og vinterdr. med HVIDlig undergump.
Henrik / Sv. / Be. viser Rustværl. do. rustbrunlig sm.steds.
Så enden er god...
og blev scoret på træk.
Vh ,,,,,, Yours C.
Christian Leth:
"Det må være en Bjerghortulan. Mere afdæmpede farver og ikke nær så kontrastrig som rustværling. Tydelig hvid øjenring."
Palle Jensen:
"En Bjerghortulan gammel han, lys skægstribe og intet gråt brystbånd.
Kan godt skifte navn fra rustværling."
Geir Mobakken:
"Rødbrystspurv / Grey-necked Bunting Emberiza buchanani."
Henrik,
Sjovt så forskelligt man kan tolke illustrationerne i Jonssons "Birds of Europe".
For mig er det hannen af Bjerghortulan som passer som *** i Grethe:-)
Rasmus,
Jeg tror at det du ser som striber på issen blot er mellemrummene mellem de rejste - og gætter jeg på - ensfarvede fjer. Mener iøvrigt ikke at man overhovedet ville kunne se den fine issestribning hos hun Rustværling på et billede af denne kvalitet.
Derimod kan man godt se de rustbrune skulderfjer, og det er jo et diagnostisk træk for Bjerghortulan.
Syntes også at Jonsson's beskrivelse:
" ....grey on breast confined to breast-sides, centre of breast and rest of underparts have a rusty-pink colour often with admixed white fringes (looks untidy)...." er en god beskrivelse af det som afviger fra en Rustværling, og altså er typisk for Bjerghortulan.
Med andre ord er jeg klart på "buchananiholdet", og ønsker derfor Henrik hjerteligt tillykke med det meget fine fund!
Mvh.
Peter
Tak skal du have Peter, men finderen af fuglen var egentlig Jan Drachmann.
Hele historien er at vi var tre observatører, men at den ene stædigt hævdede at den havde gul øjenring! De to andre (incl. mig) var imidlertid sikre på at den var hvid og der blev brugt for lang tid på dette, således at vi "angreb" fuglen forkert og ikke fik fokuseret tilstrækkeligt på fuglens samlede karakterer. Helt ærligt så overvejede jeg bjerghortulan i felten, men fokus kom væk på grund af diskussionen om øjenringen, og jeg forsøgte at snige mig nærmere for at få den dokumenteret. Vi skulle nok have brugt tid på at se den i forskellige situationer og få samtlige karakterer beskrevet, men det skete altså ikke.
Hjemme på skærmen fik vi endelig overbevist sidstemanden om at øjenringen var hvid (det holdt hårdt) og fuglen blev efterfølgende bestemt til rustværling bl.a. på grund af det meget blå hoved. Bjerghortulan var på en eller anden måde out of question, da vi havde set for lidt og pga. udbredelsen.
Senere har jeg kigget billeder og følte at det måtte være en rustværling. Stadig på gfrund af det meget blå hoved og fordi jeg ikke, på det tidspunkt, mente at man kunne være sikker på brysttegningen og hele rygtegningen/rygfarven.
En del har efterhånden henvendt sig, bl.a. også the chairman for det Egyptiske SU, som alle mener at det er en bjerghortulan.
Jeg har igen kigget mange billeder og må medgive at det nok er mest korrekt at kalde fuglen for en bjerghortulan. Jeg må give Peter ret i at det nok ikke reelt er striber man kan se i issen samt at undersidetegningen, som han også redegør for, passer godt. Dertil et ret spinkelt næb, lys skægstribe og blåligt hoved - og jo - scapularerne ser kontrasterende rustbrune ud.
Tak til alle for kommentarer. Det har været en sej fødsel men sandelig også et overraskende og glædeligt resultat.
I øvrigt et par heftige uger i ørkenen, hvor vi sandsynligvis også dokumenterede den første lineatus sort glente for Egypten. Se og læs mere her: http://haaningsblog.blogspot.dk/2013/04/feltarbejde-i-egypten.html
Stor tak til Henrik og Rune - flot arbejde!
_________________
English
1st record & photo of Grey-n. B. in Africa!
Henrik's + Martin's Netfugl photo from Heligoland 10th June
establish that Grey-n. B. may have Rusty-stained vent/ undertail,
i.e. NOT always plain Whitish or Yellowish as indicated in Svensson and Beaman handbooks 2010/1998, resp.
Best rgds ,,,,,,,, C.
Fischer's: Small but self-confident,
in peak position
- blessing the World?
Simplicity, Soft light, tranquillity
+ some action in a fine photo.
K. rgds. .......... C.
Hej
Bestanden af Rødhovedet Dværgpapegøje i Hurghada er ikke helt uproblematisk. Jeg har set billeder derfra der viste dels hybridisering med andre arter (A. personata og A. roseicollis) dels blege mutationsformer (som den på billedet vist også er). Det tyder på at bestanden har en ikke fjern fortid som undslupne fangenskabsfugle.
Hilsen Simon
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Det er også en Kaspisk Måge vurderet ud fra form og udbredelse af sort på de yderste syv svingfjer i hånden. Det er med stor sandsynlighed en han grundet det kraftige næb og den fyldige krop. Fuglen på billederne her matcher meget godt mht. vingetegning, mens fuglen her matcher nogenlunde mht. næbform.
Bemærk desuden at der er en lille sort kile på yderfane af p4. For en super fin fremstilling af nummereringen af svingfjer se her.
De andre store måger i Hurghada vi kan forvente matchende fuglen på billedet er Armensk Måge og mere østlige Kaspiske Måger af racen barabensis. Men begge udelukkes pga. undersidetegningen i hånden. Middelhavssølvmåge er formentlig meget sjælden.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
mener denne fugl meget kunne være en 2k Armensk Måge, men ud fra blot et billede af undersiden vil jeg ikke sætte noget på højkant, mener dog ikke den skal stå under Middelhavssølvmåge
Det kan mycket väl tänkas att det rör sig om armenicus som Kent är inne på men för att utesluta michahellis vill man se ovansidan eller fler bilder från en annan vinkel!
JanJ
fuldstændig enig med Jan, michahellis kan ikke udelukkes ud fra dette billede, men mener pga. lokaliteten Hurghada at den ikke skal står som michahellis, her er armenicus mere sandsynlig
men måske den skal stå som ubestemt gull eller armenicus med tvivl om bestemmelsen
Ja det er ikke nemt og det kan meget vel være jeg tager fejl, men for mig er fuglen stadig en armenicus ;-)
I undervingen ses et relativt lyse midtvingepanel med relativt lyse dækfjer i svag kontrast til de mørke armsvingfjer og markerede små undervingedækker, hvor michahellis oftest har mere ensartet mørktegnede undervinger eller sjældent lysere undervinger (i sådanne tilfælde er de små vingedækkere også lystegnede svarende til de mellemste og stor vingedækkere)
Armhulefjerene har lys inderste halvdel og kraftigt tværbåndede yderste halvdel, hvor michahellis vist i mørke tilfælde bare fremstår mørke sodfarvede uden videre tværbånding
Hovedet er ret lystegnet med kun svagt afsat øjenmaske, hvor michahellis typisk har mere velmarkeret maske i det lyse hoved også i februar
Der er relativt mange kraftige mørke tegninger ned af kropssiden, hvor michahellis oftere er mere utegnet og lys på denne årstid. Armenicus kan også være meget lys på kroppen i februar
Der ses en kraftig nakkeboa som næsten danner en om end tynd, men komplet halsring
Oversiden passer også fint på armenicus og her er jeg naturligvis stærkt præget af mine egne billeder taget i sidste uge af armenicus ved Ashdod i Israel, men dem har jeg ikke aktuelt tid til at lægge på min blog, så jeg kan referere til dem
Mener det er en armenicus eller en armenicus med "tvivl om bestemmelsen", den bør grundet udseende og lokalitet ikke står under Middelhavssølvmåge vurderet ud fra den seneste taksonomi
Intressant att se hur de mörka örontäckarna försvinner opå de nya bilderna samt att näbbformen skiljer sig på de olika bilderna - mer 'blunt-tipped' på två av dem.
Är benägen att hålla med Kent i hans beskrivning om armenicus. Beskrivningen av vingundersidan skulle kunna gälla för vissa michahellis - variationen är omfattande, särskilt vid denna tiden, dvs senare som 1:a vinter.Man kunde önska sig en mer utbred ljus omärkt vingunderside mitt, men man får inte alltid som man önskar sig, och det kanske med rätta.
Tittar man på ovansidan ser de olika fjädergrupperna relativt fräscha ut - t.ex st. täckare som också saknar bandning utom i innnerdelen, vilket inte förtar intrycket av armenicus, alla är inte fullt ut 'text-book' bandade.
Vidare ger den ett relativt slankt intryck, ser lång och smalvingad ut och kan tilsammans med dräkten tom föra tanken till vissa heuglini eller barabensis (gud förbjude att föreslå någon av dessa)
armenicus
JanJ
Enig med KO i at det peger på Armensk Måge. Det er helt typisk yngre fugle hos Armensk Måge med det lyse midterpanel i undervingen, hvilket nærmest er hvidt hos den helt unge fugl. Næbbet er desuden ret lig Armensk (han) som oftest har relativt højt næb, med tyk basis, hvilket giver indtryk af et meget kraftigt næb, forstærket af at næbbet ofte er kort. Syntes netop næbbet virker kraftigt og kort på denne fugl. Armensk Måge giver desuden indtryk af at være en plump (han), bredvinget, knap så langvinget måge, hvilket dog er svært at vurdere på disse billeder.
OZG
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Flot flugtbillede af en Kaspisk Måge
Blandt flere karakterer er de vigtigste det lange, slanke næb uden særlig udviklet vinkel på undernæbbet og tegningen i hånden. På undersiden af hånden ses at de grå tunger på inderfane af de yderste svingfjer strækker sig lang ud mod fjerspidsen, hvorved det sorte på underhånden danner en slags hestesko om man vil
Hos Middelhavssølvmåge forventes typisk er langt større udbredelse af sort på de yderste svingfjer. Desuden er Middelhavssølvmåge formentlig meget sjælden så langt nede i Rødehavet
Men uanset hvad er det et bestemmelsesmæssigt fint billede
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.