Hej Søren,
Fint billede. Mig minder den mere om Stor Præstekrave i jizz, jeg opfatter Lille Præstekrave som væsentligt mere langstrakt bagtil og med et proportionelt mindre hoved.
"Shorebirds- An Identification Guide" af Hayman, Marchant og Prater, siger at Amerikansk Præstekrave (godt navn,en af Navneudvalgets adskillige gode forslag!) minder mest om Stor Præstekrave: " In general, Semipalmated is smaller, shorter-billed and more compact" (end Stor P.)
Mvh.
Peter
Tak Peter - den ligger nok et sted midt i mellem. Jeg stod og nød den i 1½ time på ca. 8-10 meters afstand, og den faktisk billeder på begge sammenligninger. Nogle gange den ene - nogle gange den andem. Velsagtens derfor én art helt for sig selv ;-)
Mvh Søren
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Kim fortalte mig, at nu var den kommet ude på Søren Jessen Sand - den Hvidbrystede Præstekrave. Den var dog ikke alene, men der var territorehævdelse og masser af ballade blandt 8 individer af denne smukke fugl, fordi hormonerne er kørt i stilling...
Beskrivelse: David Erterius ringer, mens jeg træner, og kan næsten ikke sige, det han gerne vil sige....."Der er en Lapugla i Falsterbo!" Svenskerkæden går i gang, og Mette og jeg mødes med Carsten og David og alle de andre...
DETTE FOREGÅR KUN 42 KM FRA KØBENHAVN
Nemlig Troels!
Der er dog næppe ret meget sandsynlighed for, at den kommer over Ørsund; men man ved jo aldrig. Jeg tror, de store ugler har en kolossal respekt for vandet. Men der er kun én ting at gøre - hold øje! Mit budskab gik lige så meget på, at mange Køvenhavnere med en meget begrænset indsats kan få sig en lækker fugleoplevelse....
Det er sandsynligvis Falsterbohalvøens 2 eksemplar indenfor de seneste 6-7 måneder, og noget svenskerne virkelig går op i. Ligesom Høgeuglen ved vestsiden af Krankesjön. Der er besøgende hver eneste dag, selv her god tid efter den blev opdaget....
Som jeg husker det er der nogle fund fra ålandsøerne imellem Finland og Sverige, hvis det er rigtigt er det næppe sådan at Lapuglerne har kolosal respekt for vand.
Mvh RS
Det er rigtigt Rasmus - dem havde jeg glemt. I Sverige snakkes der meget om, hvorfor Danmark ikke har fået et afkast endnu. Her går snakken på at selv søerne Väneren og Vätteren er en barierre for sydspredning. Nu er Lapuglen jo en ekstrem standfugl, og netop tilpasset det høje nord. Vel en af de bedst isolerede fugle i Skandinavien. Selve skroget på Lapuglen er ikke meget større end Høgeuglen. Tendenserne vi ser her i 2008/09 skyldes sandsynligvis et nedbrud i gnaverbestanden nordpå. Denne mangel på føde sender uglerne sydpå.
Måske Sjælland kan have haft/har besøg af en Lapugle. Det er en ny art for Danmark, so go get it....
Ekstrem standfugl kan man vist ikke kalde den. Jeg mener, jeg engang har hørt, at de kunne flytte MEGET langt efter gnaveropblomstringer, noget med at de samme fugle kunne yngle i Skandinavien det ene år og langt inde i Rusland det næste. Jeg kan dog ikke huske , hvor jeg har det fra, så måske husker jeg galt? Den har i hvert fald lejlighedsvist ynglet i det østlige Polen.
De sidste år`s, efterhånden mange, obs i Syd-og Mellemsverige er vel ikke kun pga. nedbrud i gnaverbestanden, men vel i lige så høj grad en ekspandering af udbredelsesområdet, både den Nordamerikanske race ( nebulosa ) og vores egen ( lapponica ) i Rusland, er udbredt sydligere end Danmark.
Det andet fund indenfor 5 måneder. Jeg har åbenbart ikke fulgt godt nok med.
Har nogen et godt tip til offentlige transportmidler fra København til området?
Den rigtige benævnelse for Lapuglen er standfugl med nomadiske tendenser...
Transport gøres absolut lettest med bil, men der er mulighed for transport med tog via Øresundstoget, der stopper på svenskersiden ved Svågerstorp Station. Derfra går der busser mod Falsterbo.
....og så skal vi ud og nyde fugle!
Jeg tog i går turen med tog og bus til Lapuglen. Forbindelsen er helt problemfri. Tog fra København til Malmö C, og herfra med bus 100 (spor H, kører to gange i timen) til Skanör/Falsterbo. Turen koster kr. 166,- t/r for en Ung-billet.
Jeg var så heldig at Paul Nilsson ringede og meldte Lapuglen genfundet to minutter inden jeg stod af bussen ved Skanör!
Hej
Er der nyt fra Lapuglen i dag? Vi er en flok, der kører fra jylland i nat, hvis fuglen ses i dag, men "skåneobsar" har været nede hele formiddagen, så det er ikke til at få nyt ifrån hinsidan.
Bedste hilsner
Søren
Ps. Er der evt. en som kan hjælpe med en præcis stedbeskrivelse for Lapuglen, Høgeuglen ved Krankesøen samt hvad der ellers bør ses i det skånske?
Hej Søren,
Følg Malmøvägen til rundkørslen , første afkørsel i denne tag Store vångsvägen 400 m , her er en vej til venstre der hedder nyvånfsvägen , parker her i højre side på græsset. Der holder en blå skur vogn modsat og der er en sti ind på højre side af åen der løber her. Gå ind af stien ca 300 m og følg stierne ned til de elledninger der føres via master igennem skoven.
Ved mast markeret med nr. 70 - også et gult skilt højt oppe kan ses med nr 70. Gå syd i dette område. Mener der er en sti lidt før mast 70. 10 m inde er der nogle tætte nåletræer hvor Lapuglen i går Torsdag sad hele dagen og gemte sig.
Den blev dog set tidligere om morgenen i birketræerne i området og måske også sidst på eftermiddagen i går.
God fornøjelse og håber I ser den.
Per
En korrektion efter at have konsulteret Svalen på SKOF.SE.
Det er 20 m syd for mast 71. Jeg får en melding fra min søster Lene senere i dag om den er der. Skal nok opdatere senere i aften.
Selv om jeg har set Lapugle før - kørte jeg igen i går og snuppede både den og Høgeuglen ved Krankesjøn.
Hilsen Per
Ja, jeg tror de er meget glade, det var under en arrangeret sejltur med 40 gæster på Søren Brinchs 50 års fødselsdag! UPS jeg kom til at sende dette foto og det andet store ind som Jokims: det er taget af Søren Brinch.
Sørro, Mikkel.
Tak til alle....
Når man får sådan en fødselsdagsgave af Joakim for anden gang i livet (1. gang var Cistussangeren den 18. august 2002) så er han bare min favoritgæst ;-))
Gid denne oplevelse kunne have flere forundt - Vi savnede Jer i de hæsblæsende 12 minutter, hvor verden stod stille.
Knus og så er det ikke så slemt, at runde de første 50 år
Søren - nygift med Mette Brinch
Ærgeligt at min invitation gik tabt i posten.....!!
(med håb om at Søren kan se humoren i denne kommentar, skal også lyde stort tillykke herfra)
Med venlig hilsen
UEM
Ja, det er nok værd at kaste et blik over havet i disse dage. D.15/8 kunne Oussant ved Frankrigs Vkyst på 3 timer melde om bla:
Storskråpe 6, Kuhls skråpe 10, Sodfarvet skråpe 39 - tidligt med så mange
Balearisk skråpe 71 - rekord og Alm. skråpe 59 - pænt
Skråpe sp. 9.
Kunne de store tal ved have noget med orkanen Dean at gøre?
MKH KMN
I disse tider, hvor det ene pragtbillede overgår det andet, må man begræde, at der ikke er en konkurrence for dogmefotoer. Dette ville være en sikker vinder!
Hvis man udover selve billedet, inkluderer motivets tilgængelig, ja så må konklusionen vel være, at diverse super fotografer har investeret forgæves – dette må være en kraftig kandidat til årets fuglebillede.
Om den utrolige begivenhed så skyldes fødselarens sans for fugleaktioner på dagen eller deltagernes gode ”forberedelser” overlades helt til den enkeltes fantasi.
Tænk hvis observatøren havde været alene – og uden kamera – hvem havde så troet på historien.
Mvh
Lasse
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.