Hvis man ser dette billede, så vil man nok kunne forstå, hvorfor UKs første fund af Manchurernattergal blev bestemt til en Hermit Thrush/Eremitdrossel. Der er visse ligheder mellem de to arter.
Hvis man læser beretningen om fundet i ”Rare Birds, Where and when: An analysis of status & distribution in Britain and Ireland, så vil man kunne læse, at observatørerne først var på Veery/Rustrygget Skovdrossel (sikkert på grund af brysttegningen, der passer bedre på denne) men endte på Eremitdrossel, som den blev udmeldt som.
Observatørerne gik derefter til frokost og under frokosten sagde en af birderne, at fuglen kunne minde om en Manchurernattergal. Observatørerne fandt fluks billeder på nettet af denne art og blev derefter klar over, at der nok ikke var tale om en Eremitdrossel, men derimod VPs første Manchurernattergal.
Frokosten blev forladt og fuglen blev genfundet og der kunne observatørerne så fastslå, at fuglen rent faktisk var en Manchurernattergal og ikke en Eremitdrossel. Fuglen blev derefter fanget for at identiteten med sikkerhed kun fastligges.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Godt billede, som netop viser fuglen som man selv ville se den under en busk. Den tager sig anderledes ud end det indtryk de håndholdte fotos giver. Var den Rødhalseagtig i felten? Var den sky? Kaldte den? Var den skulky?
OZG
Når den blev skræmt, kunne den være særdeles skulkende og med meget kort flugtafstand på måske omkring en meter, men da den var lokaliseret til Kongens Have og tilskuerne forholdt sig roligt, virkede den nærmest ligeglad med mennesker.
Den holdt mest til i et område med snebærbuske og et nærliggende indhegnet område med lavt krat og urter. Til tider hoppede den ret målrettet frem og tilbage mellem disse to kratområder over et åbent område med græs på vel omkring fem meter. I snebærkrattet fouragerede den mest på jorden som en lille drossel, men med enkelte afstikkere op på små grene tæt på jorden.
Jeg hørte den aldrig kalde i felten.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: En glad ringmærker Mikkel Lausten med 1. genfangst af Manchurernattergalen d.18.10.12 kl ca kl 12.00 ,igen fra et net nær Kongens Have på Chr.Ø.
Fotograf Finn Henriksen.
Uploadet 2012-10-19
Publiceret
2012-10-19Luscinia sibilansRufous-tailed Robin
2733
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Et stort tillykke til Eva Foss Henriksen, som nu to år i træk gør stort. Og også et stort tillykke til Henning - jeg må jo nøjes med den vi så i Mongoliet. Godt gået.
sven bødker
Fantastisk spektakulært fund!
Tredje WP fund, så vidt jeg er orienteret.
Lidt frustrerende for os på Felttræffet. Der er laangt herfra til Chr.ø.
Mon kræet stadig er pp. Er der styr på den nu her til aften?
MVH KmBo.
Så er du ikke godt nok orienteret BO, læs nyhed her på netfugl!
23/10 2004 Fair Isle, UK
30+31/12 2005 Bialystok, Polen
2/10 2010 North Ronaldsay, Orkney, UK
14/10 2011 Warham Greens, Norfolk, UK
Mvh RS
Nå du kom mig lige i forkøbet Rasmus!
Jeg ville lige korrigere.
Men fint med nyheden.
Og så på årsdagen for fundet sidste år i UK.
Hvis fuglen er pp i morgen, kan det måske tynde ud i rækken af felttræfdeltagere her i det sydvestjyske.
Den modsatte trafik af hvad der skete for et år siden med fundet af rødøjet vireo på Mandø.
Der trak felttræf deltagere fra Bornholm til Mandø.
MVH KmBo.
Megamagneten Eva har gjort det igen:
Hendes blotte tilstedeværelse på øen har fået den drillesyge, og skulkende Rufous-tail (nægter at bruge det lidet mundrette og sprogligt slangagtige danske navn....vi siger jo heller en Italienerspurv eller Islænderryle, vel?)til at flyve i et spejlnet for anden gang.
OPROP til alle artsjægere:
Sæt i gang, kurs mod øst. Nok nødvendigt at krydse både fingre og tæer, for det bliver i nat det dejligste vejr:-)
Enig med Peter og Carl Christian.
Det må være et af Navnegruppens dårligste navne.
Det er vanskeligt både at udtale og stave, hvilket jo naturligvis er ærgerligt.
Rødhalet Nattergal havde vel været bedre (omend Navnegruppen utvivlsomt vil forsvare sig med, at den ikke er mere rødhalet end andre nattergale) og mere i sync med det engelske navn?
Noget helt andet er, at navnet "Manchurernattergal" er ude af trit med den praksis, som Navnegruppen anvender ved eksempelvis Balearskråpe, som jo netop ikke kaldes BalearERskråpe. Manchurnattergal er dog næppe meget bedre...
Mvh Sebastian
Sjovt (eller trist) nok var det interessant at høre hvordan journalisterne i klippet fra TV2, konsekvent, og tilsyneladende næsten instinktivt, valgte at behandle det 'officielle' danske navn.
De udtalte det Mang'tjur-nattergal, og ignorerede dermed - ved at forkorte til et tostavelses første led (Man-chur)- helt navnegruppens trestavelses 'genistreg' (Man-chur-er)...
Jeg vil lige erindre om, at Navnegruppens forslag netop kun er forslag. Vi er meget lydhøre overfor ændringsforslag. Vi skulle jo nødeig komme i en situation, hvor vore forslag giver folk så meget kvalme, at det helt stopper ilttilførslen til den konstruktive del af hjernen!
Iøvrigt synes eksemplet her at vise, at den daglige brug er med til at forandre og forbedre et navn. Det "ubrugte" navn Manchurer bliver hurtigt til Manchur i det øjeblik, det bliver brugt. Jeg er da i den forbindelse også meget tilfreds med at journalisten blev præsenteret for et dansk navn og ikke en Luscinia sibilans (fløjtende jordsanger) eller Rufous-tailed Robin (rødbrunhalet rødhals).
Sebastian er kommet med et forslag til forbedring: Rødhalet Nattergal. Er det at foretrække? eller kan Manchurnattergal gøre det?
God tid
Svend Rønnest
Hej Svend,
Ja, det mener jeg bestemt. Måske er jeg æstetiker, men for mig er fugle generelt kønne skabninger, hvis navne som mindstekrav bør være mundrette, og let forståelige.
Rødhalet Nattergal opfylder dette krav.
Din oversættelse af Rufous-tailed Robin til rødbrunhalet rødhals, virker lidt tendentiøs, da du ligeså godt kunne oversætte Robin til nattergal eller drossel, for på engelsk bruges Robin jo om en lang række forskellige arter (til eksempel Vandredrossel, Trænattergal og Hvidstrubet Nattergal/Hvidhals)
Manchurnattergal er kun en smule bedre end jeres første forslag.
I kan godt gøre det bedre:-)
Mvh.
Peter
Jeg har researchet lidt: arten er ikke kun udbredt i det geografiske område der kaldes Manchuriet (nordøstlige Kina og på kinesisk kaldet Manshou), men er derimod også udbredt i store dele af det østlige Rusland. I Kina er betegnelsen Manchuriet ilde set (og hørt) da det henviser til den lydstat japanerne oprettede i 1932. Så to gode grunde til at ændre navnet!
Artens særkende er, bl.a. at det er den eneste af nattergalene i slægten Luscinia, der er plettet på brystet og det vil derfor være naturligt at kalde den for Plettet Nattergal. Går det an?
God tid
Svend Rønnest
Manchur(er)nattegal er godt nok et underligt navn, men det lyder da i det mindste som en sjælden fugl. Plettet Nattergal lyder fint, men er den egentlig ikke mere skællet end plettet?!
Kræet har vel mange kendetegn til fælles med en ganske alm. Nattergal (rødlig hale, plettet/spættet/skællet bryst), så kunne man ikke bare kalde den Dværgnattergal? Eller er det navn taget?
THH
I forbindelse med bogen "Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten" (1998) indførte jeg en bemærkning om arten som en "mulig (=potentiel) strejfgæst" i WP. Den varda ikke trukket i WP endnu. HEr forsøger jeg med navnet Brunstjert, da mit indtryk fra Østkina var at den varmt brune hale fangede øjet, når fuglen smuttede i ly.
THH´s foreslag er udmærket. Politisk korrekthed bør undgåes hvis et navn ellers klinger fint eller er passende. Der er vel ingen, der ønsker Palestinasolfugl ændret for at føje israelerne:)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
According to this thread there will be a boat going tomorrow from Allinge:
http://www.netfugl.dk/news.php?id=show&news_id=156507ac52ed1e6e#707508158bba3b6e
LM
Beskrivelse: Manchurernattergalen netfanget 1. gang i net S8 ved Kgs. Have d. 14.10.12 kl ca 15.
Fuglen går for at være en endagsfugl og nattrækker,så stjerneklart 1. nat og ca 2. nat foranledigede ganske stort mismod vedr. evt. gensyn.
Indtil nu er den set 4 gange i WP, eet dødfund, to gange observeret 1 dag, og set ca to dage i Polen sidst i December.
Denne gang er 2. fangsten dermed meget speciel, da fuglen 1.gangs fanget og senere netfanget igen,på 5. dagen, for første gang i WP er registreret som blivende på samme sted mindst 5 dage .
Mikkels 1.fangst vakte stort postyr,da fuglen var så sjælden,at den ikke var til at finde i nogen fuglebøger,stationen havde heller ikke nogen.
Heldigvis havde kompetente medobservatører set den flere gange i Kina,bl.a. Mogens F. Henriksen, og efter fotosøgen på nettet og den unikke kombination af rødlig hale samt ringmønstret på brystet var der ingen forvekslingsmuligheder,og fugen blev dermed hurtigt meldt sikkert ud.
Da fuglen mirakuløst for 3. gang sad i netttet d. 19.10.12 kl ca 15, eksploderede Chr.Ø. ,med de nu ca 25 tilrejsende twitchere ,hastigt indkvarterede.
Den blev ligeledes for første gang feltobset,blev iflg. Munken set flyve op og rundt i Kgs. Have,sidde ca 3-4 sek på græsset, synende lidt mindre end en Rødhals, med halen ca nedad,og blev set tage et snebær.
Der skulle være taget fotos af den i felten,som for denne ekstreme skulker ville være meget spændende at se .
Uploadet 2012-10-19
Publiceret
2012-10-19Luscinia sibilansRufous-tailed Robin
2430
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Manchurernattergalen netfanget 1. gang i net S8 ved Kgs. Have d. 14.10.12 kl ca 15.
Fuglen går for at være en endagsfugl og nattrækker,så stjerneklart 1. nat og ca 2. nat foranledigede ganske stort mismod vedr. evt. gensyn.
Indtil nu er den set 4 gange i WP, eet dødfund, to gange observeret 1 dag, og set ca to dage i Polen sidst i December.
Denne gang er 2. fangsten dermed meget speciel, da fuglen 1.gangs fanget og senere netfanget igen,på 5. dagen, for første gang i WP er registreret som blivende på samme sted mindst 5 dage .
Mikkels 1.fangst vakte stort postyr,da fuglen var så sjælden,at den ikke var til at finde i nogen fuglebøger,stationen havde heller ikke nogen.
Heldigvis havde kompetente medobservatører set den flere gange i Kina,bl.a. Mogens F. Henriksen, og efter fotosøgen på nettet og den unikke kombination af rødlig hale samt ringmønstret på brystet var der ingen forvekslingsmuligheder,og fugen blev dermed hurtigt meldt sikkert ud.
Da fuglen mirakuløst for 3. gang sad i netttet d. 19.10.12 kl ca 15, eksploderede Chr.Ø. ,med de nu ca 25 tilrejsende twitchere ,hastigt indkvarterede.
Den blev ligeledes for første gang feltobset,blev iflg. Munken set flyve op og rundt i Kgs. Have,sidde ca 3-4 sek på græsset, synende lidt mindre end en Rødhals, med halen ca nedad,og blev set tage et snebær.
Der skulle være taget fotos af den i felten,som for denne ekstreme skulker ville være meget spændende at se .
Uploadet 2012-10-19
Publiceret
2012-10-19Luscinia sibilansRufous-tailed Robin
2390
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Der er ikke mange billeder i Galleriet af denne art, så et billede af en 'frisk' død trækfugl, kan vel stadig bruges som referencebillede.
Uploadet 2011-08-06
Publiceret
2011-08-06Luscinia sibilansRufous-tailed Robin
2010
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Jeg mindes at have læst en debat angående navne mad denne type endelse. Den drejede sig om balearerskråpe. Jeg mener ikke det er en endelse som bør bruges. Det smukkeste ville være at kalde denne fugl manchurisk nattergal. Jeg synes ikke at det, at navnet er 'et ord opvejer den forsmædelse jeg oplever ved et ord som ikke kan udtales.
Godt brølt Carl Christian!
Jeg var iøvrigt målløs da jeg første gang i felten hørte en af mine yndlings-vadefugle udråbt til noget der lød som:"snotspurve"..
Den poetiske Lille Regnspove brutalt aflivet af et udvalg der vil tvinge uskyldige kornspisere over i en helt anden slægt. BOM du er død!
En ting er sikkert: Det der udløser kommentarer er ofte, også for mit vedkommende, det man irriteres over og farer i flint over. Så glemmer man let, at både navneudvalget og de enkeltpersoner som igennem tiderne har bidraget med nye fuglenavne til det danske sprog dels ofte kommer med gode, levedygtige navne som man straks accepterer, dels medvirker til at "den brede befolkning" (forhåbentlig) slipper for forvrøvlet navnekaos i TV-udsendelser og natur-billedbøger.
Noget helt andet men ápropos, jeg mener at huske, at KMO og jeg engang undrede os over hvad stribet sangers amerikanske navn var for noget? Var Blackpoll en by, eller hvad? Nej, det er, viser det sig, nakken på et "kreatur", altså "Sortnakket sanger", men nu kender og elsker vi vel alle den stribede sanger. Sådan var det vist, så vidt jeg husker.
Ja, balearerskråpe har tidligere været diskuteret, og jeg mener den bør hedde balearisk skråpe (som den hed engang). Ærgeligt at der bliver indført flere af disse kedelige navne, som ikke er til at sige. Så er manchurnattergal dog bedre, men bedst er manchurisk nattergal.
I "Fuglene i Europa, Norsafrika og Mellemøsten" har jeg ydmygt foreslået "Brunstjert",inspireret af det engelske "Rufous-tailed Robin". Dette er nævnt under Blånattergal, da sibilans først for nyligt er truffet i WP.
Svenskerne kalder den Drillnäktergal, hvilket ville være sådan noget som "Svirrenattergal" grundet artens karakertiske insektagtigt svirrende sang.
Angeånde navnediskussionerne, er Navneudvalgets liste dog kun foreslag, som man ønsker anvendt i DOF´s publikationer. Der er ingen krav fra tv-oversættere m.fl.om at navnene skal anvendes.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.