Skønt atter at se denne rødlige hun som repræsenterer den ene yderlighed inden for den normale variation. Den anden yderlighed er gamle hunner med striber der er aldeles brunsorte uden spor af rusttone, ej heller på kind og flanker.
Læg også mærke til den kun svagt antydede øjenstribe hos disse adulte spurvehøge.
Det allerbedste feltkendetegn når man aldersbestemmer trækkende fugle på afstand, er netop den hætteagtige virkning de gamle gamle fugle fremviser pga. kontrasten mellem mørk isse/øjenomgivelser og den lysere strube.
Ungfuglenes hoveder virker mere brogede idet deres hovedtegning er domineret af tydelig, ofte meget markant øjenbrynstribe, lysere grundfarve og mere stribet kind og strube.
Hættevirkningen udebliver ....virkelig et godt kendetegn, som jeg blev gjort opmærksom på en gang i halvfjerserne (var det "Jean" eller var det Gert Østerby?)tidsnok til jeg kunne afprøve det på de store trækdage 2. og 3. maj 1978, hvor der dog naturligt nok trak meget få gamle fugle.
Peter
Ja du har ret Tommy. Hunnen sidder i denne tid meget stille da æggene er ved at udvikles.Hun fodres næsten kun af hannen. Efter hun har spist lidt kalder hun og inviterer til parring.Derefter spiser hun stille og roligt videre.
Mvh morten
Thanks, PETER, for highlights of a GENERAL
ADULT feature (the cap/hætte/ impression)
and LESS COMMON adult features, i.e.
indistinct eye brows and a female with
reddish throat/neck.
One might add that her back is almost
UNIFORMLY blue back, like a male, less
common?.
_______________________
MORTENs photo also displays the typical
sex difference (dimorhism) in iris
colours.
KR ............. C.
Hej Carsten,
Når jeg skriver at øjenbrynsstriben kun er svagt udviklet hos disse to adulte fugle, mener jeg at det er et generelt træk.
Beklager formuleringen som fik dig til at tro at jeg mente at det var disse to specifikt der havde særlig lidt øjenstribe.
Mvh.
Peter
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
En klar kandidat til genoplivelse af en gammel tradition fra Fugle på Sjælland : Årets Skade.
Den relevante kategori kunne være "Kampskade".
Og så er det helt befriende at se et foto af aktive almindelige fugle i dårligt lys. Præcis sådan ser jeg de fleste fugle.
Lad os få mere af det.
Med ornithisk højagtelse
Troells
Ja - det er en sjov situation. Jeg har oplevet en noget lignende som jeg har gået og undret mig hvad betød.
På vej hjem fra arbejde ser jeg et flok Husskader slås på (villa-)vejen. Jeg tror de slås om noget foder af en slags, men opdager så at alle sammen hakker løs og hopper på en bestemt Husskade. Den fik virkeligt tæv af de andre. Simpelthen en form for kollektiv afstraffelse. Det lykkedes den at komme fri og flyve væk med en 2-3 stk. efter sig, mens resten sad lidt "og snakkede sammen" før end de fløj hver til sit.
Har tit undret mig over hvad der skete der.
mvh
Jan
Tak Troells
Når jeg bor i byen og har familie og arbejde, der også skal passes, er det jo mest de almindelige fugle i byen, jeg ser og fotograferer.
Der skal nok komme mange flere.
MVH Anne
Selv tak, Anne.
Efter min mening bør dette galleri vrimle med fotos der viser det, der er svært at beskrive med ord. Det som vi ikke bare kan se i de stadigt bedre felthåndbøger.
Fuglene i flugt, fuglene set bagfra, ovenfra og nedefra. Feltkendetegn i gulligt morgenlys og blåligt "overskyet" lys ... og ikke mindst fuglenes adfærd !
Jeg er bare blevet så træt af kedelige, livløse og teknisk perfekt efterbehandlede portrætter af stillesiddende sjældenheder i fuld sol taget med verdens mest kostbare udstyr. Det er dejligt at blive mindet om det væsentlige i fascinationen af det levende - netop det levende!
Troells
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.