Hej Mikkel,
har du flere billeder af denne fugl? F.eks. hvor man kan se struben, undergump, tertialer og ryg.
Jeg synes den ser giftig ud på grund af det slanke næb og den tilsyneladende hvide øjenring. Jeg har Bjerghortulan i tankerne. Ryggen virker dog måske for markeret til denne, men det kunne være rart at konstatere mere sikkert.
Bedste hilsener
Henrik
jep, godt set, og du er ikke den første der fik mistanke. jeg skal senere uploade fotos der - udover for grove rygstriber som du nævner- viser gul hagesmæk og gråt bryst. Der er sorte tegninger i det grå, hvilket vel er 2k tegn? (ligesom usædvanligt hvid øjenring). Bemærk at fotoet er taget i direkte modlys, hvilket nok er årsag til at næbbet ser meget tyndt ud. jeg så fuglen på jorden og skyndte mig at skyde løs, hvorefter den fløj op i træer og ikke sås mere, og nåede således ikke at bemærke tyndt næb mv. Og har i øvrigt ikke kørekort til bjerghortulan, så den mulighed faldt mig ikke ind.
Lige næbryg og 'slank' spids på Ret langt(!) næb synes umiskendelige,
jfr. AURÉLIEN Audevards NETFUGL foto af Bjerghortulan,
Kazakhstan d. 4. juni. 2007.
Det bli'r spændende ! ,,,,,,,,,, C.
Så spændende bliver det næppe.....de markerede rygstriber, det grå bryst og manglen på rusttonede skulderfjer, peger entydigt på en Hortulan hun.
Mikkel ville sikkert også - kørekort eller ej - have fået lidt 'sjældenshedsfeber' hvis denne værling vitterlig var en såkaldt 'mega'.....
Det er en ganske bleg Hortulan, men en sådan. Foruden det grå bryst er ryggens mørke striber for brede og diffuse til Bjerghortulan, der har koldere gråbrun ryg med smallere, mere distinkte sorte striber. Desuden har Bjerghortulan rustbrune skulderfjer, der typisk står tydeligt frem mod den koldere farvede ryg.
Skægstribe og øjenring på denne fugl ser ikke renhvide ud,men let tonede i gulbeige på min skærm. Dette har jeg set hos en del Hortulaner; fugle med mindst gult har kun gult i øjenrindens forreste del, men ingen af de Hortulaner jeg endnu har checket har haft Bjerghortulanens renhvide øjenring i mere blåtonet askegråt hoved.
Deuden er der bryst til bug, der hos denne fugl har en orangetonet farve, der matcher Hortulan. Bjerghortulan har en mere maghonibrun grundfarve her, og vigtigt: den fremstår især fortil som "ulden", da brystet har ret brede lyse fjerbræmmer,der ikke ses hos Hortulan og Rustværling.
Tit opfatter man Bjerghortulanens næb som endnu renere lyst end hos Hortulan, hvilket synes at kunne ses her, men bedømmelse af en detalje, hvor lysets indfaldsvinkel spiller ind, udfra blot et enkelt foto, er vanskelig. Den lige næbryg ses hos såvel Hortulan som Bjerghortulan.
I al ubeskedenhed har jeg selv "kørekort" til Bjerghortulan, især efter 5 konfrontationer med denne smukke art i Østtyrkiet. På den tid af året, der er aktuelt i forhold til Mikkels foto.
Beskrivelse: Lå pludseligt om kredsede over skoven ved butterstien og kikkede ned på mig, megafed obs. Samme fugl som TLP fotograferede fra andet sted. Spøjst som det mørke bag halskraven kan virke mere eller mindre markant alt efter solens indfald på området.
Titel: Sortglente mobbet af krave, lavt over Sønderho sommerhusområde
Beskrivelse: Havde svært ved at redigere mig frem til ens farve/tone på de to fotos; tror det skyldes at fuglene gled lavt over afvekslende undergrund (sand, lyng), og at dette har givet forskelligt farvet lys (reflekteret nedefra), samt forskellig vinkel i forhold til den skarpe sol.
Beskrivelse: Fkongs i "guldkrattet", fundet i selskab med fruen, som netop havde lært kaldet :-) Jeg havde også et hvidbryn 4 dage tidligere i samme krat. Kaldte aktivt og vimsede omkring mellem lave birke (som her) og pilebuske, ofte sammen med fuglekonge. Den var meget medgørlig i en periode, og lavede fin opvisning med svirreflugt (har dogmefoto), i perioder ned til 2 meters afstand.
Beskrivelse: Tændstiksnæb (her i den kortere ende af skalaen?), langstrakt bagparti og fremskudt/højt placeret bryst, lange ben (tarser), flad ryglinje, lidt mørkere ryg end sølvmåge, næsten hvidt hoved, øje placeret langt fortil, og der sås bred hvid vingebagkant. Meget hvidt på indersiden af håndsvingsprojektionen.
Bemærk lyst øje.
Titel: Hvidbrynet løvsanger med gemt? forreste vingebånd
Beskrivelse: Jeg nåede at gå i moderat panik da jeg fandt dette tavse bryn, fordi forreste vingebånd er meget svagt - eller bare gemt? - ala Humes sanger (Himalayasanger). Det blev dog hurtigt klart at kendetegn som grønlig overside, orangetonet næb, lyse ben, kraftigt markeret øjenbryn og kind, og kontrastrige tertiærer, viste en hvidbrynet. Det blev bekræftet da den noget senere kaldte.
Beskrivelse: Fuglen blev trådt op på engene ved Farmen, Fanø. Den var meget eksemplarisk, og opførte sig som foreskrevet: lettede på 5 til max.10 m afstand (længe efter en del dobb.bek) og med lavt bulrende vingeslag som en agerhøne (altså ikke så kraftigt!), fløj lige og lavt, og landede kort efter, hvor den kunne genfindes og proceduren gentages nogle gange. Gav flere gange kort, dybt, lavmælt brokkende kald. Det var fan... svært at få foto af de fine hvide halesider, idet spredt hale kun sås i de første sekunder ved opflyvning hvor det var umuligt (både manuel og autofukus) at nå at stille skarpt pga. den korte afstand, og igen kortvarigt ved landing- men her så sent, at den var skjult af vegetation.
Beskrivelse: Fuglen blev trådt op på engene ved Farmen, Fanø. Den var meget eksemplarisk, og opførte sig som foreskrevet: lettede på 5 til max.10 m afstand (længe efter en del dobb.bek) og med lavt bulrende vingeslag som en agerhøne (altså ikke så kraftigt!), fløj lige og lavt, og landede kort efter, hvor den kunne genfindes og proceduren gentages nogle gange. Gav flere gange kort, dybt, lavmælt brokkende kald. Det var fan... svært at få foto af de hvide halesider, idet spredt hale kun sås i de første sekunder ved opflyvning hvor det var umuligt (både manuel og autofukus) at nå at stille skarpt pga. den korte afstand, og igen kortvarigt ved landing- men her så sent, at den var skjult af vegetation.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.