På turen diskuterede vi denne gås. Var det Grågås x Canadagås? eller Grågås x Bramgås?
Vi endte med at bestemme den til Grå x Bram p.g.a. det lille næb, kort eller ikke-lang hals og kroppens størrelse.
Det kunne dog have passet bedre, hvis halsens sorte farve gik længere ned på bystet ligesom på Bramgås. Udbredelsen af det sorte på halsen passer altså tilsyneladende bedre på en Canadagås.
Der ligger et foto mere på dofbasen under observationer fra den 3/7 2012.
Navnet er forkert på oploadningen. Jeg mener at jeg skrev Grågås x Bramgås? Det gør nok ikke så meget, for navnet skal nok alligevel rettes.
LMN, der vild med hybrider, foreslår at det kunne være en Grågås x Lille Canadagås. Det forklarer det lille næb og den mørke ryg. Hvis der var Bramgås i dyret, så ville der nok være mere lyst på ryggen.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Lille Lappedykker ses ikke ofte i "fuld" flugt. Den ser da heller ikke ret elegant ud i flugten, der er svirrende og besværet med for korte vinger! Bemærk hvid vingebagkant - samt hvide baser af armsvingfjerene, hvilket jeg ikke rigtigt har set omtalt; måske fordi man aldrig ser denne art på steder, hvor flugtkarakterer er afgørende ved bestemmelse - og fordi lille størrelse samt brunt helhedsindtryk i sig selv er mere afgørende.
Hej Klaus,
jeg har også sommetider studset lidt over det med hvidt på LL's vinger. Tidligere på vinteren havde jeg en død LL i hånden, og den havde også hvide felter fra basis af armsvingfjerene, hvoraf hovedparten af det hvide jo så var skjult af de nederste dækfjer (det er angivet på samme måde i Jonsson's bog). Men - helt i modsætning til fuglen på dit billede her - havde den ingen hvid bagkant overhovedet. Slitage af svingfjerspidserne kunne måske være forklaringen på det, men jeg tror det ikke, og det ville under ingen omstændigheder kunne være så bred en hvid bagkant som på din fugl.
mvh/Jens
Tak, KLAUS og JENS for Foto + komm.
____________________
Ja, vores alm. L. lapp. (dvs. nominaten) havde i BEAMAN
1998 HELE vingeoversiden ensfarvet brun ('vinter'),
ligesom i BAUER & GLUTZ, vol. 1, 1966.
SVENSSON 2010 kaster så bragende nyt lys på vingeoversiden ved afbildning med Tydeligt HVIDT på armsvingfjer ('adult
vinter'), endog noget hvidere end på vinterfotoet ovenfor.
Så den Lille HáR åbenbart vingehvidt, ligesom vores
andre Lapp.,
- hvorimod hovedet stadigvæk savner fjerduske...
hele året.
____________________
ENGLISH
Klaus' photo and SVENSSON 2010 demonstrate that Little
G. indeed has WHITE on the wings,
opposite illustr. in BEAMAN and BAUER et al.
KR & Smile .............. C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Der er gennem den senere tid ofte rapporteret 2 havørne ved Nekselø. 30.1 sås de ved Nekselø, hvorefter de trak ind mod land og forsvandt i lav højde lige over Havnsø. Begge fugle var "næsten adulte", denne fugl mest adult med lidt uldne indslag, ret mørke øjne og sorte tegninger på yderste halefjer. Der var formentligt tale om et yngre par, der måske er på jagt efter en egnet redeplads i det vestsjællandske.
Dette er dog ikke grunden til at billedet oploades. Dét er derimod en morsom afvigende karakter. Fuglen har nemlig det, der nogle steder nævnes som en artstypisk karakter for Stor Skrigeørn: hvide baser af håndsvingfjerene, der danner en fin hvid klamme omkring knoen.
Helhedsindtryk, tegninger m.v. siger jo klart Havørn. At fuglen på ét punkt afviger kan man jo undre sig over. Jeg kan ikke mindes at have set en så tydelig hvid af
tegning hos Havørn før.
Sidst i 1980´erne nåede fjernørderiet sit zenit. Væk med jizz, ind med små fjerkarakterer og håndsvingfjersprojektioner, og det var jo nytænkende nok dengang, men blev nok taget særdeles bogstaveligt i nogle kredse.
Jeg kan ikke lade være med at forestille mig, at en eller anden orni-tekniker vil kunne hænge sig alvorligt op på denne hvide plet, og der kan jo - om man tager påstanden om at pletten er artstypisk for Stor Skrigeørn alvorligt - bruges som argument for, at fuglen er en Stor Skrigeørn. Jeg kan forsetille mig en diskussion ala Holbergs "ergo er morlille en sten".
Godt sagt Klaus (om fjer/detalje-nørderiet)
Havde engang en frugtesløs diskussion på Skagen hvor en tydelig (yngre) Havørn viste fjerdragtskarakterer der kunne pege på Kejserørn.
Min opponent var ikke til at hugge elle stikke i, selv da fuglen lidt senere var så tæt på, at enhver mulig tvivl var forduftet.
Han hævdede da 'at man ikke kunne udelukke at det drejede sig on TO forskellige fugle'
Ak ja, som jeg ofte siger i mit fag :"why care about the finish, when you haven't even started"
Peter
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.