Beskrivelse: To kobbersnepper fouragerede i det sene lys på Skjern Enge. Den ene er mere mørktonet end den anden. Troede først det var Lille Kobbersneppe pga. næblængde og svag opadbuet næb. Men bl.a. haletegninger, synes jeg, tyder på Stor Kobbersneppe, og fuglens øvrige farver siger 1K. Er det helt ved siden af?
Dette er Stor Kobbersneppe 1K. På andre af billederne ser man, at tibiaen ("overbenet") er for kort til limosa, og passer fint på islandica. Fuglen er i rent juvenil dragt på et tidspunkt, hvor limosa burde have fået mere ensartede og gråtonede rygfjer. Dette passer også på islandica. Og så er der grundfarven på brystet, der er reelt orangetonet som den skal være hos islandica, hvor limosa typisk ermere intetsigende gråtonet. Altså islandica til disse fugle.
Fint billede!
Som også nævnt på F&N, mener jeg ikke størrelsen på disse to fugle er afgørende for racetilhørsforholdet.
Ganske vist er islandica gennemsnitligt mindre mht. kropsvægt, men er dog mere langvinget end limosa.
En størrelsesforskel så diffus, vil let blive 'over-ruled' af størrelsesforskellen mellem de to køn (hos begge racer).
Man kunne med bedre ret gætte på at det sandsynligvis drejer sig om en ung han til højre, og en gammel hun til venstre, for hos kobbersnepper - som hos mange andre vadere - er hunnerne større end hannerne, og næbbet er desuden ikke helt udvokset hos juvenile fugle på dette tidspunkt.
Afgørende for racebestemmelsen er imidlertid udseendet af den juvenile dragt hos islandica. Dens mere rustbruntonede dragt er diagnostisk.
Endvidere sker fældningen hos adulte fugle (såvel som på juvenile) senere hos islandica end hos limosa, hvorfor en ren vinterdragt i september tyder på limosa.
Jeg er derfor helt med på at racebestemmelsen på de to fugle er korrekt, men man kan efter min mening ikke racebestemme disse to fugle på størrelsen alene.
Ja, jeg har med fuldt overlæg undladt at vove mig ud i kønsbestemmelse af limosaen - og for den sags skyld også af islandicaen. Men vil i øvrigt godt kritisere billedet for dets manglende fremvisning af fuglenes tibia, som netop er så væsentlig en detalje idet den hos islandica som bekendt er væsentlig kortere end hos limosa.
Derudover forsøger jeg at linke til den aktuelle tråd, hvor nævnte problematik omtales: http://www.fugleognatur.dk/forum/show_message.asp?MessageID=1041706&ForumID=1
Men velpointeret kommentar, Peter.
Vh/Peter
En sammenligning mellem de to racer ses også på dette billede, som jeg lagde på netfugl i 2010.
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=35856
Mvh. Steen
Man kan naturligvis ikke 100% racebestemme på størrelse alene, da det altid vil bero på en vis subjektiv vurdering, men der ud over er jeg uenig. Forskellen er ganske enkelt slående, selvom vægtforholdet antyder noget andet. Endda kønsforskellene taget i betragtning.
Vedr. fuglen til venstre, så tror jeg ikke det er en gammel fugl: Det er formentligt en 1k limosa at vurdere på dragtens friskhed. Ældre limosa påbegynder deres fældning allerede i maj-juni, og de flyver desuden tidligt til vinterkvarterene. Ser man ældre limosa sidst på sommeren, vil man kunne opleve, at de grå vinterdragtsfjer (som jo ellers skal holde hele vinteren) allerede er let pjuskede og ujævne.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: At least 39 different birds (new danish record count of this subspecies) have been seen on several occasions in Ulvedybet in September/October 2013.
Det er nu en underart med det latinske navn "islandica".
Jeg har aldrig selv set islandsk stor kobbersneppe, så vil ikke udtale mig om fuglen på dit billede.
Noel
Hej Noel. Jeg ved desværre ikke om jeg har set islandsk stor kobbersneppe. Jeg har en del fotos af kobbersnepper fra forskellige lokaliteter, men jeg ved ikke hvordan jeg skal identificere dem. Der blev på lokaliteten også nævnt, som du skriver, at islandsk stor kobbersneppe er en underart. Desuden blev der talt om, at st kobbersneppe fælder tidligere end isl kobbersneppe, og at isl kobbersneppe ikke skulle fælde på nuværende. Jeg vil selvfølgelig gerne, hvis nogen kan bidrage med viden til identifikation af de to kobbersnepper. Tak for din kommentar. Mh Birthe.
Der er i øvrigt også skrevet en fin artikel om feltbestemmelse af islandsk stor kobbersneppe af Henrik Haaning Nielsen og Peter H. Kristensen i Fugle i Felten 1 - 2002. En skam, at de ikke ligger på nettet. Her står der, at ungfuglene oftest opdages på deres kraftige farver sammenholdt med deres proportioner. Ungfugle af limosa har typisk i begyndelsen af september etableret deres overvejende grå vinterdragt. Islandica har derimod stadig deres friske juvenile dragt. Halsen er således kraftigt farvet i rustrød farve. Nakke og ryg er også rustrøde. Skulderfjer opleves som en meget markant karakter, da centrene er sorte omgivet af en bred orange kant. Tertialerne er også friske med markante "hajtænder". Dækfjer har ligesom skulderfjerene et sort hjerteformet center med orange kanter, hvorfor hele dækfjersregionen tit opleves som et meget groft plettet område. Fuglen her må således være en 1K islandsk stor kobbersneppe.
Hej Flemming.
Tak for din lærerige beskrivelse. Dejligt med seriøs hjælp til arts/underartsbestemmelse.
Hej Jan.
Tak for henvisningen.
Og til Ole Amstrup.
Tak for snakken i fugletårnet om kobbersnepperne.
Mh Birthe
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.