Hej Johnny
Det er ikke en Yellow-crowned Canary, men en Yellow-fronted Canary. Yellow-fronted Canary kendes let på sin gule forpande og er den almindelige gule canary i størstedelen af Østafrika, hvor den er relativt almindelig i mange biotoper såsom savanne og kultiverede områder.
Yellow-crowned Canary, der i Sydafrika hedder Cape Canary, er meget mere gul og med to tydelige gule vingebånd. Den er en højlandsart i Østafrika og ses normalt ikke i Masai Mara.
De bedste hilsner Søren Skov
Hej John
En hun yellow-crowned canary har ligeledes markante gulebånd, så det kan ikke være en gammel hun Yellowcrowned. En joker er ungfuglen, der vist nok mangler de tydelige gule vingebånd, men da Yellow-crowned er tilknyttet højlandsskove i Kenya er det ikke en art, man normalt vil forvente i Masai Maras savannelandskab
Nu hvor jeg ser på billedet igen, synes jeg, at jeg kan skimte en hvid bug og hvis det er tilfældet, er der tale om en White-bellied Canary. Den hvide bug er normal ganske tydelig, men i denne vinkel, hvor fuglen er fotograferet, er den svær at se.
De bedste hilsner Søren Skov
Kære Johnny,
Super med lidt afrikanske gættefugle.
Jeg synes også dette kræ mest ligner en White-bellied Canary, der iøvrigt er almindelig i Mara-området.
Vil gøre opmærksom på, at African Bird Club (www.africanbirdclub.org) har en African Bird Image Database under opbygning. Meget få danskere bidrager pt. Det ville være helt oplagt om du, Søren Skov og andre kanonfotografer smed jeres billeder ind på databasen. Er sikker på de vil glæde meget. Der er eksempelvis ingen billeder af White-bellied Canary.
Ser gerne flere eksotiske gættefugle.
Tak til netfugl og bidragyderne for et fremragende galleri.
Stig
Hej
Grunden til at jeg sendte dette foto var, at Yellow-crowned Canary normalt ikke ses i Masai Mara. Jeg kunne ikke få den til at passe med White-bellied Canary, der ifølge min bog (Birds of Kenya & Northern Tanzania) har ustribet bryst og væsentlig mere gult i panden. Derimod passede den næsten med tegningen af en hun Yellow-crowned Canary, der dog havde lidt mere gult i vingen.
Nu har i jo, Søren og Stig, væsentlig mere erfaring end jeg, der kun har få sekunders knipsen af én fugl, men kan en adult White-bellied Canary have så mange striber på brystet eller er det en juvenil?
Mange hilsner
Johnny
Kære Johnny,
Da jeg så billedet første gang, var min første indskydelse, åh nej en Serius i hun/ungfugl-dragt. Derefter tænkte jeg på enten Brimstone (Bully) Canary p.gr.a. det spurveagtige udseende eller White-billied Canary, p.gr.a. det hvide fra benene og bagud. Så derefter at billedet var taget i Mara og husker White-bellied som almindelig der og næbbet ikke er stort/kraftigt nok til Brimstone.
Så derefter debatten, mellem John og Søren. Gik i gang med et langt indlæg om hvorfor det hverken er Yellow-fronted og Yellow-crowned, da Søren (også) bød ind på White-bellied, så blev indlægget skrottet.
Du har fuldstændig ret i, din fugl er ikke en gammel han. Mit bud er en hun, p.gr.a. den grønoliven overside og gullige underside med striber. Ungfuglene er mere brunlige på oversiden og ”buff” på undersiden.
Forstår godt dine og andres frustrationer over litteraturens utilstrækkelighed i Østafrika, den er dog blevet kraftigt forbedret de seneste 10 år.
Stig
Hej alle,
Når jeg gennemlæser kommentarerne er det mest centrale argument næsten, at dette ikke er Yellow-crowned Canary, da denne ikke findes i Masai Mara, hvor billedet er taget. Den viden er jeg ikke belastet af, da jeg desværre aldrig har været på Masai Mara, og tillad mig derfor at efterlyse mere konkrete bud, hvorfor det ikke er en Yellow-crowned Canary hun af racen flavivertex, som oprindeligt foreslået af Johnny. Det kunne være interessant at læse Stig’s skrottede udredning. Der synes at være konsensus om White-bellied Canary, der umiddelbart er en meget mere gul art. En han er helt udelukket men også en hun forekommer mig at være mere gul på undersiden med alene distinkt stribning øverst på brystet (og markant anderledes end den udvaskede og mere generelle stribning, som fuglen på billedet viser). Desuden har arten også en mere markant hovedtegning med bred gul øjenbrynsstibe, mere gult på øredækfjerene og uden det grålige strøg på disse, som fuglen på billedet viser. For mig passer alle karaktererne ganske præcist på en hun af Yellow-crowned Canary. Men vingen da? De mellemste dækfjer har de gule spidser, som de skal have. De store dækfjer virker kun marginalt gulkantede, men der er fine gullige bræmmer på arm- og håndsvingfjer. Jeg tror fint, at en Yellow-fronted hun kan se ud som på billedet. Yellow-crowned Canary er - som fremhævet - en højlandsart i Østafrika, men den spreder sig udenfor yngletiden ned til 1600 m – og et fund i Masai Mara må derfor ligge indenfor det mulige.
Andre arter har været inde over i diskussionen, Yellow-fronted Canary og Brimstone Canary, men de kan for mig at se helt udelukkes – alene på grund af brystets omfattende stribning.
Bedste hilsner
Uffe
Beklager min sene tilbagemelding på Uffes fortræffelige indlæg. Min oprindelige udredning er slettet. Derfor har jeg forsøgt at forholde mig konkret til nogle af Uffes bemærkning og vil straks erkende det er hundesvært.
Når mit bud stadig er White-bellied Canary, så skyldes det primært to forhold, udseende og udbredelsen.
I forhold til udseende, så ligner hun/ungfugle af Yellow-crowned og White-bellied hinanden en hel del. Mit argument for White-billied er primært baseret på hovedtegningen, hvor jeg opfatter en mørk malarstribe og et område med gult i området over malarstriben og under øjet. Jeg opfatter Yellow-crowned hunner som mindre markeret i hovedet og især omkring kinden. Af andre ting som trækker i retning af White-bellied er det kraftige næb og relativt lidt hvidt på undersiden. Hvad der derimod kunne tale for Yellow-crowned, som ikke er nævnt, er de mørke ben.
Når det gælder udbredelse, som er en vigtig parameter for fuglebestemmelse (også/især) i Afrika. Så er Yellow-crowned en højlandsart, som Søren og Uffe også nævner. Uffe nævner at Yellow-crowned spreder sig uden for yngletiden. Her skriver Britton i Bird of East Africa: “1600-4300m…but flocks of hundreds occur seasonally at Mau Narok, and it moves lower elevations on Mt. Meru during the cool April-August period”.
Umiddelbart synes Britton at bekræfte Uffes tese. Problemet er bare, set fra Uffes perspektiv, at Johnnys billede er taget i februar 2006 og altså ikke i den kolde årstid (i Østafrika). Nu skal man være varsom med at drage konklusioner omkring årstider i det østlige Afrika, for der har i de seneste år været ekstreme forhold og store lokale variationer. "Vinteren", der er en varm årstid i Østafrika (november til februar) 2005-2006, i det sydlige Kenya (hvor Masai Mara ligger) og det nordlige Tanzania, har været præget af tørke og udeblivende regntid i november/december. Netop disse klimatiske forhold kan spille ind på fuglenes ageren. Det min forestilling, at i et varmt og tørt år vil højlandsarter, som Yellow-crowned Canary, ikke søge ned, men derimod så opad.
Jeg er ikke 100% sikker på, at fuglen på billedet er en White-bellied Canary og vil ha’ det ok med at den forbliver ubestemt. Derimod vil jeg synes det ville være problematisk at gi’ den navnet Yellow-crowned Canary, fordi den mig bekendt ikke er i området. For at bestemme sjældne fugle skal man være 100% og Yellow-crowned Canary vil være et hit på den årstid i Masai Mara.
Glæder mig til at deltage i flere debatter om afrikanske fugle og finder debatniveauet på netfugl om feltbestemmelse på et meget højt internationalt niveau. Desværre er jeg på vej på ferie, så det knibe med min deltagelse i de næste par uger.
Med venlig hilsen
Stig
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.