Beskrivelse: Jeg tror det er en sibirisk, men jeg er ikke hjemme i afvigende gransangere.
Kom gerne med kommentar.
Det er samme fugl, som tidligere uploadet.
Ret usædvanligt opholdssted for 'almindelige' Gransangere: I tagrør over vand/is.
Det fremgår også, at den sidder 'ganske lavt' i
vegetationen...
Er der ikke noget om, at visse sibiriske Phyll. har
tilbøjelighed til at færdes lavt?
_________________________
I det fine vinterlys, som en Skægmejse i tørre rør over vand/is,
bliver Gransangeren en SKØNHED, med Hvid maskara v. øjet.
Spændende foto, ASBJØRN ........... Yours C.
Jeg var ude i området i 3 timer og havde fuglen i 10 min.
Den hoppede lystigt rundt fra rør til rør. Den gav lidt lyd fra sig i dag. Ved hvert 4-5 rørskifte kom der et lavt tsip/csip 2gange. Jeg spillede gransanger for den een gang, det reagerede den slet ikke på.
Området er et vådområde, som er ved at springe i rørskov, derfor is omkring rørene.
mvh Asbjørn
Tak, ASBJØRN.
Forunderligt at denne vinter Phyll. ssp forbliver tiltrukket af rør over is.
Forstår Din mail d.d. som, at dens lavmælte lyd IKKE
er just som Europæiske Gransangeres?
Evt. supplerende billede ?
Yours ........... C.
hej Carsten
Den lyder ikke, som de gransangere vi normalt ser om sommeren.
Jeg tog ikke fotos i dag, men jeg kan oplyse at den har sorte ben og mørkegråt til sort næb. Vore normale har mørke ben med gult på bagsiden og gult på fødder og gult undernæb.
mvh Asbjørn
Abietinus Gransanger. Jeg har under trækket tit set disse i en lignende biotop. Det vigtigste er, at fuglene kan finde føde, så er biotopen underordnet.
Fuglen har reelt olivengrønt på skuldre og ryg, og selvom tristis tidligere på sæsonen kan have sådanne indslag af små oliven partier, er fuglen generelt for mørk og dunkel-hovedet. Og let gult anstrøg i øjenbrynet - det gårikke hos en tristis.
Sorte ben og næb ses hos mange abietinus; gult på fødder, der sidder på fodens underside, kan næppe ses i felten.
hej Klaus
Mange tak for hjælpen. Det er altid sjovt at finde nye arter og i dette tilfælde ny underart. Tak til Carsten for kommentarer.
Vil netfugl rette til art/underart?
mvh Asbjørn
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: En ret typisk og lys nordlig Gransanger, ssp. abietinus. Mange nordlige Gransangere har lysere ansigt end de sydlige collybita, ligesom dragten generelt er koldere olivengrøntonet, med tydeligere lyst øjenbryn. Det er de nordlige abietinus, der trækker igennem p.t., og mon ikke også nogle reelt grå fugle, uden tydeligt grøntoning dukker op, f.eks. på det kommende Felttræf? Det plejer der at gøre i forbindelse med østenvinde i oktober, og de volder altis store diskussioner.
Hører man Gransangers typiske let opadgående kald (med med størst betoning mod kaldets slutning) bør sagen være klar: grålig type af abietinus. Har fuglen bruntoning på kinden og ryggen (især skuldrene) og er helt uden gult, samt har sort næb og ben og kalder med et entonet, spagt "piip" ala en kylling er den ret sikkert en tristis = Sibirisk Gransanger. Men både kald og dragt skal stemme helt og aldeles -og bemærk i denne forbindelse, af trykket i den nye version af "Fugle i Felten" har gjort tristis for grøntonet - vi taler om en lysebrun og hvidgrå fugl med sort næb og ben uden gult eller grønt.
Beskrivelse: Som supplement til det uploadede foto af Sibirisk Gransanger (13. okt 2010) uploades hermed et foto af den første, ringmærket d. 11. okt.
I forhold til den anden, er dette individ (i virkeligheden) en lille smule mere grøntonet på ryggen. Fuglen manglede også gult i dragten (bortset fra armhulen), havde lysebrunt øjenbryn og kaldte et fladt 'piiip' da jeg slap den.
Puha den må være svær at bestemme. Ud af ren interesse, hvad gør denne til en sibirisk ? For mig er denne helt tydeligt grønlig ligesom dem jeg plejer at se, hvor den anden er gråbrun, mangler helt grøngul farve og har tykkere mere markeret øjenbrynsstribe.
Er der forskel på sangen fra en sibirisk og vores almindelige ?
På forhånd tak!
Hej Morten,
Den fulde historie er at fuglen afveg meget fra alle de sydlige og nordlige Gransangere, jeg har haft hænderne i år (bl.a. blege "almindelige" individer). Desværre (som beskrevet under det andet billede af 13. okt) fremtræder de grønlige (gulgrønne, om du vil) farver overdrevet meget på dette foto, formentlig pga. den grå baggrund. Ingen af observatørerne mindes fuglen have samme farve som fremtræder på dette foto. Det er derfor oplagt at have en diskussion om bestemmelsen af denne fugl.
Til trods for at jeg har haft denne fugl i hånden, er jeg ikke 100% sikker på bestemmelsen, men det er tæt på. Desuden forstærkedes det af at fuglen kaldte anderledes end de andre Gransangere, da jeg slap den (optaget på diktafon).
Mht. sangen: sangen adskiller sig, kan jeg læse mig til, men jeg hører generelt få syngende Gransangere i området for tiden (og de synger som 1K-Gransangere).
Tristis-gransangere varierer, og 13. okt-fuglen (andet foto på Netfugl) er et klassisk individ.
TLP
SSC har været behjælpelig med at generere et sonogram af fuglens stemme (som vi optog), og det viser sig at kaldet er et østligt Gransanger-kald. Kaldet adskiller sig fra de collybita- og abietinus-kald vi normalt hører, og forekom mig derfor anderledes og umiddelbart understøttende for vores bestemmelse til tristis. Men kaldet afviger fra tristis-kaldet, og afskriver derfor fuglen som tristis.
Gransanger-komplekset er vanskeligt, og en tilsyneladende meget afvigende Gransanger i blege toner er altid interessant at pille ud af nettet.
TLP
Hej Troels.
Fuglen på billedet er altså ikke en tristis - men den er det stadig under billedinfo ??? Det skal vel så rettes til nogen andet.
Puha - tænk, at en så almindelig fugl som gransanger er så besværlig om efteråret.
Vh
Hans
Hej Troels
Det sidste ord er næppe sagt om bestemmelse af tristis-grans. Det kunne være interessant, at høre fuglens stemme. Kan du/I ikke oploade optagelsen på internettet, så kan vi andre måske også lære lidt af denne fugl, som uanset hvad er ganske interessant...
Et kald fra en påstået (og formentlig god nok) tristis i Oman kan høres her:
http://www.xeno-canto.org/sounds/uploaded/KZQAYURRFG/Phycoltri_Muntasar_30dec2009.mp3
Sang fra en russisk tristis kan høres her:
http://www.xeno-canto.org/sounds/uploaded/SNUDCZVUQK/PhylCollTrist%20song%2015609%200624.mp3
Her er et link til en fugl bestemt til tristis på Ottenby fra den 27 sep 2010:
http://www.sofnet.org/ofstn/apps/bilder/tofalsep2010/pctrisep2010.wav
Billede af fuglen kan ses på dette link:
http://www.sofnet.org/ofstn/apps/bilder/tofalsep2010/pctrisep2010.jpg
/SSC
P. c. abietinus er nok det rigtige navn til fuglen fra Blåvand.
Kaldet fra fuglen på mp3-filen var lidt vag, men passede ihvertfald ikke på tristis. Hvad man så vil kategorisere kaldet som kan man diskutere. Det afveg fra et alm. gransangerkald (som både collybita och abietinus kan have), men var heller ikke helt i skabet for at väre en typisk "humei"-kaldende abietinus (det som Troels nävner som "östlig gransanger").
/SSC
Hej Sebastian. Sangen på xenocantofuglen er helt anderledes end vores egen Gransanger. Meget hurtigere og andre toner men stadig ret simpel. Fedt at høre. Tænk at en fugl der ser så lig ud, kan lyde så anderledes.
Hej Sebastian,
Jeg vil gerne upoade optagelsen (eller maile den til interesserede), og gerne ledsaget af det sonogram, SSC har lavet. Mon ikke jeg kan uploade det til Xeno-canto, når travlheden og felttræffet er ovre? Jeg vil gøre et forsøg.
TLP
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Fotos fra 18. oktober af et par ivrigt kaldende gransangere, der ifølge Calls of Eastern Vagrants er abietinus-racen. På billederne kan man se et antydet vingebånd og markante lys-grønne fjer ved alula.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.