Titel: Winterbirding Issyk Kul - Eastern Kyrgyzstan
Beskrivelse: Spændende vinterdage ved Issyk-Kul søen i det østlige Kirgisistan, hvor jeg i flere dage gennemtrawlede marker og hegn for at tjekke flokke af vinterfugle. Mestendels Bjerglærker og Bomlærker. Svært at sætte antal på, idet området dækker adskillige kvadratkilometer og fordi der faktisk var tusinder af bjerglærker. Jeg synes det var vildt, ihvertfald for en østdansker at se så mange Bomlærker og især Bjerglærker. Der skal helt sikkert arbejdes lidt mere med de optællinger, idet jeg i horisonten kunne se antal af bjerglærker der oversteg noget jeg tidligere har beskæftiget mig med. Hvis jeg siger 5-6000 i blot en af flere flokke, er det ikke skudt helt ved siden af!
Men det som især var skægt var iagttagelsen af en Hvidvinget Lærke. De er sjældne i Kirgisistan, og måske overset (det tror jeg). Især om vinteren. En iagttagelse fra juli 2003 og samme sommer i det sydlige Kasakhstan er de eneste fugle jeg har iagttaget syd for de kasakhstanske stepper mere end 1000 km længere nordpå.
Den hvidvingede lærke ses tydeligt i centrum af billedet, og tillige en Brandts Mountainfinch som bestemt heller ikke er hverdagskost i "lavlandet" dvs ved foden af de endnu højere bjerge som begynder at tårne sig op et par kilometer længere sydpå.
Den hvidvingede er nemt bestemt og med ret karakteristisk jizz - de slanke proportioner, og selvfølgelig de karakteristiske vingetegninger.
I flokkene ses foruden Bjerglærkerne, også Bomlærke, Tornirisk, Bjergirisk, Skovspurv, mm.
Sortlærken... må være den næste der skal "hakkes" af på listen, men jeg er ret sikker på den bliver nappet ved næste besøg. Dens jizz er som en lille tykmavset Urfugl når den i hastigt løb triller hen ad jorden.
Ja, det er et fantastisk foto. Men den gode Michael har da misset en oplagt mulighed for at lave billedet til en konkurrence i kategorien "gæt hvilke arter, der er på billedet?". Det tog i hvert fald noget tid, før jeg kunne finde en Bjerglærke - for slet ikke at tale om Skovspurv.
Tak for de pæne og venlige kommentarer; det luner helt herned!
Anders - jeg skal nok fortsætte...
Johannes - "Frontier birding..." yeah! And enough to do - Im not bored. Fellowbirders are always welcome - with or without left arm.
Zoltan - ja de Hvidvingede forkekommer fåtalligt i det sydlige Kasakhstan, især om efteråret/vinteren. Sjældnere om sommeren, men jeg erindrer en af de helt store oplevelser på en tur i 2003, hvor den nyligt afdøde Edward Gavrillov Sr. hoppede med i øsen medbringende sine net, cigarer og en lille plasticposemed skiftetøj! Det bliver snildt 40 grader om sommeren - i skyggen. Så efter tre dage var han ikke sjov at dele telt med skal jeg hilse! (deraf udtrykket "old birders never dies - they just smell like that"). I bedste Egon Olsen stil dvs med utændt cigar i kæften, gummisko som jeg husker dem fra min barndom, lange bukser, seler og skjorte trissede han ud i et heste-kvæg-kamel-tilpisset grønbrunt muddervandhul og satte sit net op. Regelmæssigt blev nettene tømt - gummiskoene ej. og sjokkende satte han sig op i det skyggefulde telt og satte nænsomt en ring på det som nu var havnet i nettet. Og det var ikke småting: Dværglærker vs Korttået Lærke (og NEJ det er IKKE nemt heller, og enhver som overlegent slynger en ID-bestemmelse uden lyd på alle kasakhstanske smålærker har noget at lære...). Edward kom med flere andre fine sager: Brunhovedet Værling, "Indiske Spuve, ssp bactrianus," Gule vipstjerter, Kalanderlærker, og sandelig også... en Hvidvinget Lærke. Siden har jeg ikke set en Hvidvinget Lærke om sommeren, men selvfølgelig kan de snildt være der som Zoltan også oplevede.
Din Sortlærke-frækkert fra Usbekistan i oktober erindrer jeg, og det er rystende at du napper den i Usbekistan før jeg i Kirgisistan ;)
Sebastian - Ja jeg overvejede om den skulle lægges ud som "gæt hvilke arter" men jeg venter til der kommer lidt mere udfordrende flok-billeder i kassen. Ovenstående billede er blot et udsnit, men de helt sjove tror jeg kommer lidt senere på sæsonen, og så skal jeg nok slippe løjerne løs.
En sidste bemærkning til billedet er Bomlærkerne. Jeg nævner de mange Bjerglærker, men der var også en hel del Bomlærker som billedet fint viser, og som jeg skriver: Der var mange Bomlærker. Faktisk fløj de i store flokke i pendulfart mellem markerne og træerne, da de hele tiden lod sig forstyrre af jagende Dværgfalke og overflyvende ørnevåger. Fair nok! men det som var fedt, var at høre der var så mange Bomlærker. Når de lettede var der så mange at det samlede vingebrus næsten lød som var det en kæmpe flok overflyvende Pibeænder ved Vejlerne en diset oktoberdag... eller som når 80.000 odinshøns letter fra en brakvandssø en dag i maj opppe på steppen. Men også kun... næsten.
Tak for jeres venlighed og fortsat god fornøjelse med syslerne
Michael
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.