Beskrivelse: Finderen af træffets sjældneste fugl 2008, Torbjørn Eriksen, veksler et par ord med arvtageren, Tim Hesselballe, efter at denne har fundet Sibirisk (/Amerikansk) Fløjlsand ved Ishuset.
Uploadet 2010-02-05
Publiceret
2010-02-05
2092
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Jeg så fuglen idag, den var på plads og var ivrig ved de æbler Jan har lagt ud. Det var min oplevelse at der var tale om en fejlfarvet Solsort. Næbbet virkede som på en solsort, og ikke som Jan oplevede det som større. Fuglen brugte endvidere solsorte kald flere gange.
Har selv tidligere set en fugl med ligheder til denne, den valgte HBJ og jeg at kalde for hybrid Sjagger og Solsort. Dette var nok en fejl.
Mvh RS
Jeg mener godt det kan være en hybrid mellem solsort og sjagger. Der er flere træk ved fuglens bug,bryst, hoved og statur der peger i den retning, synes jeg. En "ren" farvevariant af solsort tror jeg ikke det er.
For nogle år siden blev jeg kontaktet af en familie i Allerød der havde en drosselrede i haven. Jeg kørte op for at tage den i øjesyn. Der var tre unger i reden og de blev fodret flittigt af en solsort hun og en sjagger han. Familien kunne oplyse at der ikke havde været andre fugle der fodrede ungerne. Desværre var ungerne så store at de ikke kunne undersøges i hånden, men på afstand så de ud til at være intermediære. De forlod reden og haven i de følgende dage, og blev vist ikke set siden.
Hilsen
Knud Flensted
Med Knuds interessante oplysning lyder det som en rimelig forklaring på denne fugl, der set fra siden virkeligt ligner en blanding mellem de to arter.
Den er i det mindste meget forskellig fra en meget lys Solsort fra Skelskør igår, som fik pulsen til at stige - men den er omtalt under et andet billede af denne den aktuelle Sorø-fugl.
Hvis fuglens udseende skal forklares biologisk, hælder jeg nok mest til ”blandings” teorien. Hvis det er en fejlfarvet artsren fugl – kan der vel kun være tale om albenisme, leucisme eller melanisme? Den regelmæssig pletning på siden/undersiden og de rødlige farver på brystet er antagelig svære at forklare ud fra denne teori.
Hybrider kan jo se utrolig varierede ud – men Solsort x større plettet drossel (Mistel eller Sjagger) er nok ikke noget dårligt bud.
RS skriver, at kaldet var lig normal Solsort. Der er skrevet og dokumenteret meget om hybriders udseende, men deres stemmer?
Mvh
Lasse
Uden at have set fuglen, så forekommer det usandsynligt at fuglen er en hybrid meelem Sjagger og Solsort. De har nemlig begge sorte/mørke ben, mens denne fugl iflg. Jan Kiel, har lyst lyserøde/ kødfarvede ben.
Det er derimod typisk, at en fugl med mgl. farvepigment også har unormalt lyse ben.
En pigmentforstyrret Solsort virker derfor som det bedste bud.
Diskuterede idag dette med konservator Peter Sunesen, der meddelte, at småfugle med pigmenteringfejl ofte har fejlfarve på bløddelene. Jeg var ikke først opmærksom på dette; hos f.eks. leucistiske fugle som måger plejer man at kunne se normalt farvede bløddele.
Mon ikke en hybrid, hvor Sjagger var impliceret også ville have haft lysere overgump? Den slår jo meget tydeligt igennem hos Sjagger.
Netop benenes farve var noget af det der forvirrede mig/os ift bestemmelsen. Hybrid Solsort x Sjagger blev nævnt som en mulighed allerede under min telefonsnak med Jan Hjort, men benfarven gjorde denne mulighed mindre oplagt.
På den anden side skal det bemærkes, at fuglen er markant mere sky end Solsortene, hvilket måske kan indikere, at der er noget Sjagger-snavs involveret?
Med det kraftige snefald de sidste par dage, er droslen vendt tilbage til foderbrættet, hvor den fouragerer på solsikkefrø sammen med op til 7 solsorte.
Som anført ovenfor af Rasmus Strack er kaldet meget lig Solsorts.
For mig at se kunne fuglen godt ligne en krydsning mellem en solsort og en sangdrossel. Hovedet ligner en blanding mellem disse arter, og hvis det skulle have været sjagger eller misteldrossel i fuglen, burde den vel også have været en del større. Men der er måske andre karaktere der udelukker sangdrossel?
Mvh
Jesper Brinkmann
Lignende fugl fra Sverige:
http://www.artportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageID=455801
Der er efterhånden en del af disse afvigende drosler. Farvefordelingen er naturligvis lidt underlig, men mig bekendt opfører disse fugle sig altid som Solsort og ligner Solsort i proportioner, adfærd og kald.
Mine penge er derfor nok på afvigende Solsort.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Jeg har svært ved at tro at en fugl dette bryst og med så fine symmetriske fjertegninger skulle være en farvevariant af solsort. I givet fald er det en farvevarietet der hverken har noget med albinisme, leucisme, melanisme eller lignende at gøre.
Som jeg har nævnt ved et andet foto af samme fugl, så er hybrid mellem solsort og sjagger mere nærliggende, og ikke mindst dette foto giver gode associationer til sjagger.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
En meget spøjs fugl! Et bud kunne være en meget afvigende og usædvanlig lys Solsort (billedet kan være lidt overlelyst), alternativ hybrid med "etellerandet).
Naumanns Drossel, som tidligere var nævnt som en mulighed, kan nok affærdiges - denne ville have rødskællet underside og overgump/overhale (oversiden er ifølge observatøren ret ensartet brun ala Solsort).
Meget lyse Solsorte med lysere underside end forventet forekommer. Hos sådanne ser man tit hoved- og undersidetegninger, der kan minde om de sjældnere arter, men heldigvis har hver drosselart en kombination af ret påfaldende karakterer.
En spændende fugl, der gerne må beskrives og dokumenteres endnu bedre. Emnet "afvigende Solsort" er stort set negliceret i litteraturen, men var sidste år grund til, at nogle skåninger tog direkte til Nordsverige for at se en mistænkt Vandredrossel - der viste sig at være netop en Solsort.
Hej Jan!
Det er ligegodt en besynderlig starut, du har i haven... Carsten Hansen og undertegnede besøgte også Stenstrupvej i dag - fik lige set den flyve væk.
Klokken var ca. 1045 og da vi forlod stedet klokken 13, var den endnu ikke returneret.
Vi iagttog den kun flyvende, men helhedsindtrykket var en mørk Solsorte-lignende sag, med tydelig lys øjenbrynsstribe og diffuse lyse vingeoversider eller felter. Altså, ikke en synderlig god observation. Men vi talte begge om måden den fløj på, størrelsen på fuglen, flugtformen og måden den virkede på da den kortvarigt satte sig på toppen af et grantræn (granerne 150 m øst for huset) og fortsatte videre ind i skoven - mindede om en Solsort.
Vi iagttog desværre ikke undersiden, som i sandhed er besynderlig. Her virker den ikke som en Solsort endsige en fejlfarvet een af slagsen. Jeg tror... ikke det kan være fejlpigmentering, dertil er den for varieret og afvigende!? Og den øjenbrynsstribe, for ikke at tale om det rødpigmenterede brystbånd, som ligner naumannis...
Bliver interessant at høre flere bud.
Hvis den nu er forsvundet, kunne det måske tænkes, at den kan genfindes i nærliggende frugtplantage; ved ikke om Topshøj Frugtplantage stadig findes, men hvis det er tilfældet kunne det være stedet.
Tak for dine meldinger, Jan. Dejligt sted!!!
Og - vi så forresten en juvenil Havørn, som kom nordfra og fløj sydover omk. kl. 1220.
Venlig hilsen
Michael
Fuglen er i dag fredag 25/2 stadig på plads ved foderbrættet. Hvis nogen ku ha lyst til at forsøge sig med "yderligere dokumentation" er der fred og ro i huset (=ingen hjemme) efter middagstid lørdag, og man er velkommen til at bevæge sig ind i indkørslen/ haven, hvis man synes, at man har behov for det. Mht dokumentation har jeg i øvrigt, som tidligere nævnt, nogle videooptagelser af fuglen, af en noget bedre kvalitet end billederne her på siden. Men hvordan formidles disse bedst videre som dokumentation?
Og - med mindre end 1,5 km. til Tystrup Sø kan det næppe være den store overraskelse, at der kan ses Havørn herfra... Mere overraskende er det vel i virkeligheden at jeg nu har boet her i over tre år uden at have fået Havørn på matrikellisten... Godt gået...
Vh
Jan
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.