Beskrivelse: Dompap men i noget uventet farve.
Ejeren af huset hvor fuglen holder til, troede det var en Hætteværling, ikke uforståeligt - helt gul fugl med sort oven på hoved.
Nu er jeg jo ikke farve specialist, men vil dog lige komme med en lille kommentar. Jeg har aldrig set Dompap med denne farve, men husker at andre arter med røde farver kan blive citrongule. Jeg husker en Rødhals jeg så i 1987, jeg var dengang kun en lille dreng, men var næsten sikker på at jeg havde set en fugl der ikke var i min fuglebog. Senere sås fuglen af flere andre og det var bare en Rødhals med citrongult bryst.
I 2005 var der i Estland en Karmindompap han, der var gul hvor de normalt er røde, disse fotos findes ved at gå ind på Tarsiger.com, og søge på Common Rosefinch.
Jeg tror (men kan vel tage fejl) at dette er en adult han Dompap, og den kan meget vel komme fra et bur, men helt utænkeligt er det ikke at det er en vild fugl.
Mvh RS
Dompap er en ganske almindelig fugl i bur i landene syd for os. Den fås ligeledes i flere varianter, hvilket bl.a. se her.
Selv har jeg endnu til gode at se denne variant, så tak til Carsten for at publicere den.
Som Rasmus ganske rigtigt skriver, kan den røde farve blive gul hos nogle arter.
Carpodacus-arter har fx en tendens til at miste den røde farve i fangenskab grundet ”fejlfodring”. Fejlfodringen ligger i, at fuglen ikke får tilført canthaxanthin nok. Canthaxanthin er det stof, som fjerenes røde farve fra naturens side er dannet af. Der findes dog måder at omgås dette problem, da flere og flere opdrættere i dag tilsætter foderet eller vandet et farvepulver som bl.a. indeholder canthaxanthin i syntetisk form.
Jeg har set mange Dompapper i fangenskab og da ingen af hannerne har manglet rødt eller har haft en tydelig svagere farvning, vil jeg antage, at dette tilfælde er fremkommet på samme måde, som den Rødhals Rasmus nævner.
Hvad angår fuglens spontanitet, er jeg overbevist om, at den er vild.
Et eksempel på en carpodacus art (Rosendompap), der ikke har fået nok farvestof ses her. Den har mistet den røde farve og erstattet den med en mere orange farve.
Udover at stoffet giver fjerene er rødere farve, mener jeg også, at stoffet bruges til at give laksens kød den rigtige farve, men det er en helt anden historie.
Mvh
Morten
Fin forklaring Morten, tak for det, og til Kield, nej den er ikke ringmærket, og sky som de andre, først blev den set med en hun og senere kom en rød han til, da de fourangerede i nogle bærbuske.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.