Hej Søs
Flotte fugle :-), det er dog altid en god ide at skrive collage som du har gjort andre steder ved sammenkopiering af flere billeder. Jeg går ud fra det er samme fugl vist her i flere positioner.
Hej, Søs
Første gang jeg ser Pacific i nærbillede
med små-plettet underside, etc. Stor tak!
Er helt enig med EIGIL - pga af sm.flydning
af baggrunden 'så' jeg 2 fugle/individer...
VH ......... C.
Hej Eigil og Carsten.
Ups, det er simpelthen en "smutter", heldigvis er det tydeligt at se, at svalen står på samme sted - samme sten - i samme position, men har drejet hovedet så det ses både forfra og fra siden.
Mange tak for jeres venlige kommentarer, godt I er opmærksomme.
Glad hilsen
Søs
Jeg kan se, at svalens navn efter oploadning er blevet rettet til Pacific swallow - Hirundo Tahitica, fra House Swallow - Hirundo Tahitica som den kaldes i "A Field Guide To the Birds of Borneo"af Susan Meyer udgivet 2009, ret ny og som har været vores "bibel" på turen, gad godt vide hvornår den har skiftet navn.
Glad hilsen Søs
Hirundo tahitica har "altid" heddet Pacific Swallow; det kaldes den f.eks. i "A Handbook to the Swallows and the Martins of the World", som er fra 1989; og det kaldes den i "A Field Guide to the Birds of Borneo, Sumatra, Java and Bali", af John MacKinnon & Karen Phillipps fra 1993. Det er det navn, der stadig bruges som det mest almindelige. Og det navn IOC har brugt lige fra starten i 2006; IOC er kilde Netfugl har deres engelske navne fra.
Det er imidlertid ikke usædvanligt, at nogle arter har mere end et navn (sekundærnavne). Det kender vi jo også fra Danmark. Stenpikker/Digesmutte; Bomlærke/Kornværling; Fjeldvåge/Vintermusvåge/Låddenbenet Musvåge osv.
Og der er et mindretal, der kalder Hirundo tahitica for House Swallow, bl.a. et så vigtigt værk som "Birds of the South Asia The Ripley Guide" (Rasmussen & Anderton 2005). Og åbenbart også Susan Myers (ikke Meyer)(2009).
Tak, BENT, for udtrykket 'sekundærnavne', og gæve MYERS.
Også gamle (engang udmærkede) BEN KING et al.'s
'Field Guide to ...S-E Asia', 1975, 'har' Pacific S.
[KING nævner 'Eastern S.' som dens australske navn siden
1926; i SLATER, Slater & Slater, 1986, dog 'PACIFIC']
_____________________
PS:
KING synes at gå foran i udviklingen henimod, at de korte ENGELSKE navne for alm. europæiske fuglearter, fx Kingfisher og Woodcock, burde have et præfiks (vs. andre
arter i samme slægt), ergo Common Kingf. og Eurasian Woodcock.
Dvs som IOC og i 'Danske Navne...' 2008.
VH ......... C.
hej solveig............. Er det ikke den lille model..black-and yellow broadbill....???Super lækker ca. dompap stor med det fedeste kald....!! VH Keld :))
Hej Keld.
Godt at du er opmærksom, det er simpelthen en ærgerlig smutter. Håber at nogle vil rette navnet til:
Black-and-Yellow Broadbill - Eurylaimus achromalus.
Glad hilsen
Søs
Beskrivelse: Collage af Black Hornbill male og female.
Hunnen er fotograferet i Sepilok den 3. marts, Hannerne er fra Tabin den 14. marts. Desværre dækker et blad for noget af hovedet på den siddende han.
Enig i det ville være et fint navn til denne lille "bandit",men lur om der ikke allerede er en der har det navn,der mangler den sorte strube,ellers tror jeg den hade været oplagt.....!?!
Sorthovedet Nonne er det rette navn til Lonchura atricapilla (atri for sort; capilla for hoved) Atricapilla var tidligere underart af Lonchura malacca, Trefarvet Nonne. Sortstrubet Nonne hedder Lonchura ferruginea.
hilsen Svend
Hej,
jeg kan ikke finde nogen art der skulle passe på det i skriver i den liste Netfugl bruger, den fra IOC. Kunne det eventuelt være Black-faced munia Lonchura molucca i tænker på?
Mvh Rasmus
øhhh svend, sorthovedet nonnes artsnavn kommer af ater=sort og -capillus= som slutled -håret. altså sorthåret. slægtsnavnet er jeg lidt mere usikker på ; skulle komme fra græsk lonkhe=lanse og oura =hale. fuglen hedder så sorthåret lansehale (?!)
nå , er der nogen der kan komme navnet nærmere ?
venligst sven bødker
Hvad Svend har skrevet ovenfor er i princippet helt rigtigt. Atricapilla var tidligere en underart af Lonchura malacca. Lonchura malacca er nu monotypisk og findes kun i Indien og Sri Lanka. Det engelske navn i IOC er Tricolored Munia (var i IOC Black-headed Munia, da atricapilla,og mange andre, var racer af Lonchura malacca). Det danske navn SortHOVEDET Nonne (for Lonchura atricapilla) er også det rigtige. Hvad Svend derimod ikke nævner, er at Navnegruppens seneste opdatering ikke omfatter denne ændring, så her står stadig:
-Lonchura malacca Black-headed Munia Trefarvet Nonne
-L. (m.) malacca Indian Black-headed Munia Trefarvet Nonne
-L. (m.) atricapilla Southern Black-headed Munia Sorthovedet Nonne
endvidere:
-Lonchura ferruginosa White-capped Munia Sortstrubet Nonne
Når Rasmus ikke kan "finde nogen art der skulle passe på det i skriver i den liste Netfugl bruger, den fra IOC." er nok fordi Netfugl roder gevaldigt rundt i Lonchura atricapila og Lonchura ferruginosa. Og Netfugl kalder BEGGE arter for Sortstrubet Nonne.
Et udsnit af Netfugls "Bird Family Waxbills, Munia & Allies (Estrildidae)" ser således ud:
-(1)White-capped Munia (Lonchura atricapilla) 7 [racer]
-(2)Chestnut Munia (Lonchura ferruginosa) monotypisk
Her har Netfugl simpelthen byttet rundt på de engelske navne. Lonchura atricapilla (med 7 racer) skal være Chestnut Munia. Og Lonchura ferruginosa (monotypisk) skal være White-capped Munia. (Og de 2 arter skal selvfølgelig ikke hedde det samme, Sortstrubet Nonne, på dansk; Chestnut Munia Lonchura atricapilla skal iflg. Navnegruppen være Sorthovedet Nonne).
Hver af linierne (dvs. arter) i "Bird Family" fungerer som links, så man kommer videre til "Species factsheet". Her får man at vide, at
-1) White-capped Munia (der i "Bird Family" hed Lonchura atricapilla) nu hedder Lonchura ferruginosa (og har 7 racer)
-2) Chestnut Munia (der i "Bird Family" hed Lonchura ferruginosa) nu hedder Lonchura atricapilla (og er monotypisk).
Det betyder, at under "Species factsheet" passer det engelske navn og det latinske navn sammen. Men de 7 racer, der hører til Lonchur atricapilla er alle fejlagtigt opført under Lonchura ferruginosa. Og begge kaldes som nævnt Sortstrubet Nonne.
Bruger man linket "Species factsheet" under teksten til ovennævnte foto får man fejlagtigt at vide (i det mindste indirekte), at Lonchura atricapilla er monotypisk.
Fuglen på ovennævnte foto er Chestnut Munia Lonchura atricapilla ssp. jagori.
Og det danske navn skal være, efter Navnegruppen, Sorthovedet Nonne.
Hej Bent,
hvis jeg imod forventning har forstået ovenstående er det vel kun det danske navn der er problemet, det engelske og det latinske er i orden.
Hvis det forholder sig sådan, kan jeg ikke rette problemet.
Mvh
Rasmus
Hej Rasmus,
Du skriver: ".... er det vel kun det danske navn der er problemet, det engelske og det latinske er i orden. ..."
Rent umiddelbart kan det godt se ud som om det danske navn er eneste problem, men sådan forholder det sig desværre ikke.
Hvis du under ovennævnte foto klikker på "Species factsheet" får du en side, der fortæller at arten Chestnut Munia Lonchura atricapilla er monotypisk. Og det er forkert, arten har 7 racer, men de står "et andet sted", se efterfølgende.
Hvis du herefter under denne side ("Species factsheet") klikker på "Family: Waxbills, Munias & Allies (Estrildidae)" får du igen en ny side, som blandt de opremsede arter nævner:
-(1)White-capped Munia (Lonchura atricapilla) 7 racer og NUL fotos
- (2)Chestnut Munia (Lonchura ferruginosa) monotypisk 3 fotos
Her er der rodet rundt i fakta. Arten med de 3 fotos er ganske rigtigt Chestnut Munia, men det er IKKE Lonchura ferruginosa, og den er IKKE monotypisk, idet den har 7 racer. Her skal Chestnut Munia OG 3 fotos op og stå under den første art (1), sammen med 7 racer, og følgelig skal White-capped Munia ned og stå under sidste art (2), så det engelske navn står sammen med Lonchura ferruginosa OG monotypisk; OG der er NUL fotos.
Disse fejl er ikke noget du kan rette under ovennævnte foto; de skal rettes i de dybereliggende lag.
Mvh
Bent
Mvh
Rasmus
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
I Juni 2008 delte IOC Sølvhejre Ardea alba i 2 arter (split):
Ardea alba
Ardea modesta
I Marts 2011 slog IOC atter de 2 arter sammen til én art (relump)
Ergo er ovennævnte en: Ardea alba ssp. modesta
Hej Bent
Var ikke klar over, at Sølvhejre var blevet lumpet igen.
Indtil det er muligt igen at vælge Ardea alba ssp. modesta på netfugls scroll-liste (hvilket jeg håber JSH evt kan hjælpe med), lader jeg pågældende fugl stå, som den gør nu.
Mvh RSN (admin)
Smukke billeder, SOLVEIG, der flot viser modestas
eksteriør.
Ja, NIKOLAJ, Modesta ka' betyde ydmyg/beskeden - det
danske modest: også ærbar. Det må da vist gå på dens uspraglede fremtoning?
ID :
Jeg sku' til at sætte et ægte SOFA artskryds f. 'Ardea modesta', men skylder BENT stor tak for at spares herfor
og en senere korrektion.
________________
LINNÉ gjorde et Sølvhejre fund i Sverige(!) og beskrev
arten dérfra. Den har været i slægterne Egretta og Casmerodius (så sent som i SVENSSON), men er altså
nu i ARDEA sm. m. fx Fiskehejre.
Det engelske 'Egret' og svensk 'Ägretthäger' bibeholdes
vel - og er ikke uden mening:
'Egretta' går på de lange hvide ryg/skulderfjer,
fransk: 'aigretter', der en overgang desværre blev stærkt eftertragtede i europæisk damemode.
(Sovsekander o. lgn. prydes vist med hvide Hane-halefjer)
Stærkt 'lumpen' hilsen og smil ......... C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.