Beskrivelse: Den for tiden rastende Dværggås i Utterslev Mose, der har slået følge med et par grågæs og adopteret deres tillidsfulde adfærd. Den færdes i vestlige del af mosen (Del I). Det er ikke verdens mindste Dværggås, ligesom de lage vinger bag halen ikke ses. Det er nok et forældet kendetegn, da det - med mindre det er meget langt - også ses hos Blisgås.
Beskrivelse: Det er afgjort usædvanligt, at en Hvidskægget Terne er stationær flere dage i træk om foråret i Nordeuropa. Normalt raster voksne fugle kun få timer, før de er væk igen. Denne fugl er dragtmæssigt heller ikke helt gængs. Der er nok tale om en 3K, da 2K ligner vinterdragten, og denne fugl jo har sort hætte og mørke fjer på undersiden. Materialet om 3K forår er ikke stort, og ud fra hvad jeg har set af fugle i "ukomplet" sommerdragt (vist alle sammen skind) har de fleste haft mørkere yderste håndsvingfjer end denne. Så for en sikkerheds skyld kan man kalde den for 3k+, da alternativet kan være en retarderet adult (en såkaldt "Ingolf") i ukomplet sommerdragt.
Beskrivelse: Denne måge er formentligt en Stormmåge med afvigende lidt mørkt på krop og undervingedækfjer. Desuden har centrene af armsvingfjerene mindre nørkt end normalt. Når den er valgt at lægge ud som "måge sp." skyldes det bl.a., at jeg gerne vil have den hurtigt offentliggjort, efter Rasmus stracks spændende meddelelse om en hybrid Stormmåge X Sorthovedet måge på lokaliteten igår.
Kommentarer modtages gerne. fuglens jizz og størrelse var Stormmågeagtig, og det eneste der afveg var de reducerede mørke tegninger. Håber RS kan be- eller afkræfte hvorvidt denne fugl er hybriden, eller en helt anden - hvilket ikke er umuligt med tanke på de mængder af små måger, der opliver mosen p.t.
Jeg kan i DOF-basen se, at RS´s måge igår var en 2k+, så det er ikke den samme. En lille detalje, der bemærkedes på en del småmåger idag var, at næb og ben var tilsmudsede af jord, og hos en del fremstod ganske mørke. Dette anes også på den fotograferede fugl her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Én af 3 fugle, der holdt sammen i Utterslev Mose, del 1 nær andefodringen. Alle tre er større end Grågås med ret typisk svanegåseform - langt næb og uppumpet bagdel med strittende hale. Hvid rand omkring næbbet og mørke indslag på næbbet stammer nok fra Svanegås, i lighed med antydere hovedtegninger. Antaget som Grågås X Svanegås.
Uploadet 2006-06-23
Publiceret
2006-06-23Anser anser x Anser cygnoidesGreylag Goose x Swan Goose
2056
Kommentarer
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Én af 3 hybrider, der holdt sammen i Utterslev Mose del 1. Alle tre større end Grågæs med langt, smalt næb og oppumpet bagpatri med koket strittende hale. Må formodes at være hybrid Grågås X Svanegås.
Uploadet 2006-06-23
Publiceret
2006-06-23Anser anser x Anser cygnoidesGreylag Goose x Swan Goose
Én af de tre gæs, der holder sammen i flok i Utterslev Mose i øjeblikket. Som en tilføjelse til "billed info" kan bemærkes, at alle tre fugle har bredere hvidt endebånd på halen end grågæs, og alle samme størrelse - større end Grågæs, og med en grovere, dybere og mere "honkende" stemme.
"Må formodes at være hybrid Grågås X Svanegås" er konklusionen. Heri ligger en lille usikkerhed, selvom andre hybridspecialister har sagt god for fuglene som det antagne. Kan tamgåse-gener udelukkes?
Årsagen til dette indlæg: på en tråd, der handler om fodbold (!) antydes en skepsis overfor den ovenfor preliniære bestemmelse. Det ville være fint, hvis skeptikere ville give sig til kende hvor det var relevant, så alle kunne blive klogere og tage stilling til teorierne.
Det er for indforstået at publicere skepsis i en tråd, der primært handler om de lokale drenges sportslige udfoldelser tirsdag aften i Utterslev Mose.
Herfra skal også lyde en klar stemme til Grågås x Svanegås. Argumenterne er allerede givet af KMO og JE.
Vdr afvisning af tamgås. Hvordan ses en sådanne ud? Er det kun den rent hvide variant der medregnes, eller er domesticans spektret bredere? Hvis det er det første, bør en indblanding af hvidere dele kunne ses på afkom, hvilket ikke synes at være tilfældet her.
Og så det faglige spørgsmål: Hvordan bliver man / defineres en hybridspecialist?
Mvh
Lasse
En hybrid-specialist kan defineres som én, der i særlig grad studerer og definerer diverse fugle af hybrid afkom. Her på Netfugl f.eks. repræsenteret af Rasmus Stracks interessante kommentarer til især aythya-gruppen.
Et spørgsmål i forbindelse med gæssene i Utterslev Mose. Svanegås er jo fra tid til anden observeret i mosen, og det er nærliggende at tro, at denne fugl har været impliceret i de tre interssante gæs, der må være mindst 1 år gamle.
Hvornår er Svanegåsen sidst set i mosen, og har nogle evt. set om der huserer tamgæs i mosen? Selv tror jeg på Svanegås X Tamgås som forklaring på de spændende gæs i mosen i år.
Kære Klaus,
uden præcis at vide det - eftersom jeg småtræt var taget tidligt hjem (selvom det jvfr. referatet som vanligt fremgår at jeg ikke havde foretaget mig en skid på banen) - kan jeg på ingen måde forestille mig, at nogen har antydet noget der tilnærmelsesvis tangerer en lummer skepsis af din hybridteori. Umiddelbart er det belejligt at diskutere aktuelle emner, især når det angår moseanliggender. Og så er det jo også agurketid.
Jeg vil da også ved lejlighed smutte en tur forbi dén del af mosen for at se gåsen. Det er iøvrigt utroligt dejligt at følge og opleve gæssene i fodboldsæsonen. Fra det spæde forår, til de første gæslinger, familieflokkene og så fremdeles. Dét er vanedannende.
Iøvrigt! Også herfra skal lyde en stor ros til dine mange gode billeder vi har haft fornøjelsen af.
VH/Michael
Der har i flere år også kunnet ses op til 2 Svanegæs ved Damhussøen (ved krohjørnet). De kan have været impliceret. Jeg synes ikke der er noget specielt ved mosefuglene, der taler for, at en tamgrågås (= tam grågås) er indblandet. Hvis der er tale om tamme vildfarvede grågæs, så kan det ikke ses i fjerdragten.
Der er i øvrigt flere gange tidligere set både Svanegås og Grågås x Svanegås i Utterslev Mose, men jeg har ikke set eller hørt om ungeførende Svanegås noget sted i Københavnsområdet i de senere år. Mere tænkeligt er det nok, at det er en Svanegås han, der har haft gang i noget med en Grågås hun.
Hej
Jeg har oprettet hybridtypen Grågås x Svanegås, og har dermed overført 3 billeder til den kategori. Der synes enighed om, at de 3 billeder er af denne type.
Hilsen
Kenneth
Admin.
Netfugl.dk
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Den klart mest grågåselignende af Utterslev Moses hybrider Grågås X Svanegås. Denne fugl er tydeligvis tæt forbundet med de to mere klare Svanegås X Grågås, og er i øvrigt af samme størrelse, har det samme svanegåsebagparti med den meget brede hvide rand på halen, samt den samme grove stemme.
Kunne det være en 2. generationshybrid (Grågås x Svanegås) x Grågås?
Den ligner meget de næsten udvoksne unger af sådan et backcross, jeg engang omkring 1990 så ved Nakskov Inderfjord.
Gasen i denne familie var tydeligvis en Grågås x Svanegås med, som jeg husker det, tydelig, skarpt afsat mørk nakkestribe, markant knop på et grågåsefarvet næb, grågåsefarvet krop og orangegule ben, mens hunnen var en typisk Grågås.
Ungerne lignede som sagt denne meget med savgere markeret, mere udflydende nakkestribe og varierende men mindre knop i forhold til gasen.
Jeg kan ikke huske om de strittede med halen.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.