Beskrivelse: En af en allerede ikonisk 2.5 2021 mange overraskelser: Dagtrækkende Hærfugl kl 10.15! Allerede tidligere på morgenen var vi på Nordstrand blevet begavet med både den altid værdsatte 8men trods alt regelmæssige) Hvidnæbbede Lom, og de morgenfriske tillige på morgenens virkelige sensation: en enorm Pukkelhval, der langsomt bevægede sig fra Nordstrand og mod vest til den forsvandt i horisonten. Senere på dagen tog rovfuglene over, blandt andet med Gulnæbbet Glente, direkte (mindst) fra Holland.
Beskrivelse: 2k han Blå Kærhøg. Fuglene ret svage mønster på de mørkere armsvingfjer siger 2K fremfor adult hun, der ville have haft brede og skarpere afsat sort bagkant på lysere armsvingfjer og bredere, kortere og mere distinkte mørke striber på underkroppen, og det gule øje siger han frem for hun, der har mørke øjne i denne alder.
Beskrivelse: På trods af et ret tydeligt brunt brystbånd er denne fugl en han, ifølge fiskeørneeksperten Roine Strandberg, der nævner at hunnen ville have haft et endnu mere komplet brystbånd (ofte mørkere brunt), tydeligere pletter på undervingedækfjerene samt bredere mørk "knoplet" - samt et kendetegn, jeg ikke kendte: hunnerne har generelt mere tydeligt "skæg" (!) under næbbet.
Beskrivelse: Det er ikke så tit, man ser Bjergiriskens sommerdragt herhjemme. Denne forsinkede fugl fra Skagen har denne dragts sorte næb og køligere brune udseende end vinterdragten, hvor gulbrunt dominerer fortil og næbbet er gult.
Beskrivelse: Danmarks første Stillehavslom - til venstre fremstod som en femininum af Sortstrubet Lom (til højre) med rundere hoved, mindre næb og kortere krop. Fuglen var urtypisk med fin sort hagerem, antydet lys øjenring, mere udbredt mørk ned på halssider og mørkt bagparti uden Sortstrubet Loms hvide lårplet.
Beskrivelse: Temmelig uventet blev Store Bededagsferiens højdepunkt Danmarks første Gulbrynet Værling - men af de mest fåtallige asiatiske værlinger, der hermed brillerede med sit 11. fund (derudover et tysk fund, placeret i kategori D ell. lign.). Af de 11 fund er de 8 fra perioden ult.sept-okt., ét fra januar, ét fra april (det danske) og et fra primo maj. Altså et superhit, der intetsteds er let. Gulbrynet Værling yngler i centrale og østlige Sibirien, og overvintrer i centrale og sydlige dele af Kina.
Fuglen sås ad flere omgange 28.4, flest fik den set om eftermiddagen da den i henved et kvarter søgte udlagt føde /tak til finderen, Lene Thomsen). Det virkede som om fuglen blev noget domineret af bog- og kvækerfinker og den forekom tidvis ret urolig. Stemningen blandt de besøgende var også på kogepunktet. Tilsyleladende blev fuglen kun set denne ene, lykkelige dag.
Beskrivelse: Afbleget 2K han Steppehøg. Den meget lyse bug er beigetonet, og i kontrast til en ny, hvidlig armhulefjer. Bemærk den unge hans lyse bånd gennem armsvingfjerene, ret svage hovedtegninger og som nævnt - lys kropsunderside.
Beskrivelse: Stor Skrigeørn på trækforsg ved skagen. Fuglen havde meget mrk underside med sortbrunt hoved, underkrop og dækfjer samt en lille hvid "klammme" om knoen (basis af håndsvingfjer. I visse belysninger kunne erkende kontrast til lysere svingfjer, men dette er set mere udpræget. Oversiden mørkebrun med smalt lyst bånd på spidserne af store dækfjer; virkede ret slidt. Havde, som det ses - en del skader i ene vinge, men bred hvid vingebagkant uden forskelle i fjerenes generation signalerer 2K.
Beskrivelse: Ung Havterne kendes i flugten bedst på de renhvide armsvingfjer, der går, at fuglen er lysest bagtil på vingen, hvor Fjordterne har varierende mørkcentrede armsvingfjer, der giver en mørkere (eller hos de lyseste fugle: en "ikke-hvid") vingebagkant og medvirker til, at vingens lyseste del bliver armens midterdel. Fjordterne har normalt mørkere håndsvingfjer end Havterne. Den ret brede sorte maske, skarpt afsat fra hvid pande samt sort næb (der frem til midt i august godt kan have lidt lysere inderdel) er andre karakterer fra Fjordterne.
Beskrivelse: Ung(1K) Havterne til højre. Læg mærke til overvejende sort næb (her med lidt lysere inderdel), sort maske, distinkt hvid pande samt ret ensartet overside, hvor især vingen er langt mere ensartet end hos Fjordterne, samt kun halvt så lange - og lidt mørkere - ben end Fjordterne.
Fjordterne til venstre har længere næb med orangetonet inderdel af undernæbbet, længere ben samt lysere dækfjer i større kontrast til mørk vingeforkant, samt mørkere svingfjer.
Beskrivelse: Denne smukke han - der har helt udfarvet på undersiden, bedømtes til 3k+ grundet den brunlige toning på ryggen samt en enkelt, tilsyneladende renhvide overgumpsfjer (der kan stamme fra immature-dragten). Da der er små variationer hos 3K+ hanner af Steppehøg, men fuglens underside var helt som forventet for en adult (uden 3K´s sædvanligvis grålige spidser på armsvingfjerene, tendens til hovedtegninger og tit enkelte mørke fjer, især omring knoen), hvorfor jeg tror på 4K+.
Beskrivelse: Foråret 2016 vil ikke blive husket som noget stort år for lommer i Skagen, men de, der var tilstede på Nordstrand en pragtfuld morgen - 4.5, umiddelbart før Skagen fuglefestival lb af stablen, glemmer nok ikke denne smukke Islom, der skråede ind over Skagens Odde syd for det Grå Fyr og som i perfekt medlys passerede lige over den taknemmelige skare under sin flyvning mod nordvest. Langt de fleste Islommer trækker denne retning, da ynglepladserne ligger i Island og Grønland. Den anden store lom, Hvidnæbbet Lom, trækker i langt de fleste tilfælde mod nordøst ved Skagen, da de er på vej til ynglepladserne på den russiske arktiske tundra. Skagen er det eneste sted hvor de to arter kan ses på denne måde:)
Beskrivelse: Sådan skal en rigtig adult calidus se ud: Næsten hvid underside med kun ganske smalle mrke markeringer og grå isse (der går over i en meget lyst grå overside), hvor det smalle sorte skæg er den eneste rigtigt sorte del af fuglen. Ved Skagen trækker sådanne fugle typisk igennem i maj - der var flere på færde denne dag (hvoraf mindst én mere blev fotodokumenteret).
Beskrivelse: Foråret 2016 blev i Skagen især husket for et meget stort rovfugletræk, hvor Steppehøg (i skrivende stund er antallet 88, hvilket er dobbelt så meget som i det tidligere rekordår) udmærkede sig voldsomt, og lagde en del ny viden til den i forvejen ganske store hos inkarnerede danske rovfuglefreaks.
Denne 2K hun har skiftet en del af hovedets og forbrystets fjer. Dette giver en svagere og knapt så kontrastrig hovedtegning som hos juvenile; normalt fælder Steppehøg ikke så intensivt, men en lignende avanceret fældning er set før.
Ikke blot jenfarven (mrk hos hun , lys hos han)= er anvendelige til kønsbestemmelse. Hannerne er små, storhovede og falkeagtige med spids hånd og en let og adræt flugt, der understøttes af stive og hurtige vingeslag med hele vingen i bevægelse på én gang. De kan jizzes på mange kilometers afstand. Hunnerne er større, mere som andre kærhøge og en del har ret fyldig inderhånd. Flugten kan godt snyde, da især unge hunners marchflugt kan være tungere og ret lig Blå Kærhøgs.
Dragtmæssigt er der generelle forskelle. Især har mange hunner en ret tydelig bånding på håndfladen og kan have tendens til mrkere bagkant på hånden (ellers et kendetegn på Hedehøg). Om foråret er de generelt mørkere og varmere undertil med varmere rustbrun underkrop og undervingedækfjer end hannen. Hannen har generelt svagere tegning på håndfladen, oftere lys stribe gennem armsvingfjerene og lysere underkrop, der varierer fra lysorange til hvidlig. Fugle med svage hovedtegninger, f.eks. ukomplet eller mørk "boa" har været hanner.
Beskrivelse: En ret let bestemmelig Østlig Hvidskægget Sanger, formen albistriata, der for nyligt er splittet ud fra den vestlige form samt ø-formen montoni fra Sardinien, Korsika og dele af Norditalien.
Denne 2k (baseret på bruntonede svingfjer i kontrast til friskere krop, har den for albistriata typiske reducerede, murstensrøde hageplet imod hvidt bryst til bug. Den vestlige cantillans (Iberiske halvø mm) har som han mere udbredt og varmere orangebrunt på bryst til bug, samt smallere hvidt skæg end denne fugl.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.