Intakte svingfjer stod der på en DOF-call igår..... Det er vel svært at kalde disse svingfjer for intakte når man ser dette foto?
Er der nogen der ved om det er naturilig fældning hos Pelekaner om sommeren?
Mvh RS
Dårlig vinkel for højre vinge, men man kan da se en ikke-udvokset armsvingfjer og flere indre håndsvingfjer. Eller en besynderlig form for stækning.
mkh
Hvis man vil holde en fugl indespærret/sørge for den ikke flyver væk gør man een af to ting:
Enten ødelægger man dens flyveevne eller propper den i et bur.
Flyveevnen kan ødelægges fx ved "blodstækning", hvor man amputerer hånden på den ene vinge. Det er noget man typisk har brugt på ande- og gåsefugle, og sikkert noget nogen rundt om i verden stadig praktiserer.
Ellers kan man stække fuglen ved at klippe svingfjerene, også typisk kun i den ene side. Og det er altså alle svingfjerene, på nær måske de yderste 3-4 håndsvingfjer, som man kan lade sidde for ikke at ødelægge fuglens udseende helt og aldeles.'
Jeg kan ikke forestille mig, hvorfor man skulle vælge at klippe 2-3 fjer hist og pist på en vinge.
Stopper man fuglen i et bur (fx pelikaner i Rom Zoo), er det vel håndsvingfjerene, der bliver flossede i enderne, og ikke svingfjer midt på armen, der skvatter af?
I øvrigt er hele ideen med at skifte fjer en gang i mellem, at de slidte og knækkede fjer skiftes ud?
Lige præcis - hvorfor stække en fugl ved at klippe et par svingfjer (eller een, som på denne fugl)i den ene vinge, hvis den stadig er fuldt ud flyvedygtigt. Der er 6 frie håndsvingfjer i højre vinge og 5 i venstre.
Store rovfugle har også fire fældningscentre i hver vinge (omend det ser lidt asymetrisk ud på denne fugl )
Pelikaner fælder som voksne hovedsageligt (under-)efter yngletiden. Hvilket vil sige sådan omkring nu og frem i Europa (de kan yngle hele året i troperne). De fælder indefra ud i hånden og kan have op til 3 aktive fældningscentre (fuglen på billedet har i hvert fald to). Det er ikke unormalt at pelikaner derfor kan magle en eller flere svingfjer og have et lidt sjusket udseende.
Mvh Rasmus
Iflg. SU er fuglen nu blevet godkendt - se
http://www.netfugl.dk/su-opload/sager.php?country_id=®ion_id=&sag_lokalitet=&species_id=56&sag_afgoerelse_id=&order_by=tilfoejet&order=desc
Godkendelsen består så vidt jeg er orienteret af to dele: artsidentifikationen og hvilken kategori fuglen skal placeres i! Her er det interessant at den er placeret i D og ikke E, hvilket betyder at SU ikke entydigt kan sige om den er spontan eller en fangeskabsfugl.... så måske en dag.....
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
En lille ting jeg har tænkt på, dog uden at det behøver at have den store betydning, men denne fugl har fødderne ud over hale spidsen (som sib hjejle), hvor imod det ser ud til at andre pelekanker har benene til enten at flugte med (krøltoppet) eller betydeligt korter end halen (rosarygget). Er dette noget der kan bruges til noget?
I cramp & simmons står tarselængden hos Hvid pelekan til at være 125-145 mm., Krøltoppet har 130-135 mm..
Jeg har set et større antal fotos igennem på nettet af flyvende fugle og mener at den holder, men jeg hører gerne fra folk der finder andet.
Mvh RS
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
I KMO's bog står der, at hannen har rødgul ansigtshud og hunnen har orangegul ansigtshud.
Så er denne vel en han?
Kan nogle spørge Rasmus Klump? Han må have stor erfaring?
Mvh JAE
Feltbestemmelse af fugle gennemgår løbende revisioner, og skulle jeg idag have skrevet om Hvid Pelikan ville jeg - efter at have fået et større materiale - nok formulere det sådan her:
Adulte har nøgen rosa til lyserød hud omkring øjet. I yngletiden bliver farven varmere, hos mange hunner orange, særligt i tøjleområdet. Undertiden mere rødtonet hos hanner, men det synes som om farven hos en del vinter og sommer er ret ens.
Dette er baseret på fotos af flokke af adulte fra Kenya i maj (2004).
Da aftenlys spiller ind tror jeg ikke at vokshudens farve kan anvendes til kønsbestemmelse her.
Fuglens ene vinge ser ud til at passe til fældningen, der iflg. Cramp & Simmons kan ses tre steder i vingen hos adulte fugle på én gang. Men det er forstyrrende, at den ene vinge afviger fra den anden, hvor ingen sådanne fældningshakker ser ud til at være tilstede. Det er meget sjældent at vildfugle har afvigende fældning, ligesom vingeskader, der resulterer i noget, der ligner fældningshakker i en vinge, men ikke i en anden, mest ses hos rovfugle, der gennem året har været i kamp om føden.
Fuglens alder må være langt over et år. De ungfugle jeg har set gennem årene har alle haft brunlige indslag (generelt mindre end juvenile) mnen fortsat indslag). Cramp & Simmons 1977 nævner at ungfugle indleder fældningen af juvenildragten i 2k efterår. Fuglen må logisk set være 3k+, men som nævnt i ovennævnte kilde: fældning og dragtudvikling er "poorly known".
Søger man på Hvid Pelikan i Tarsiger.com's billedarkiv popper straks et smukt foto frem af en adult Hvid Pelikan i flugt fra Burgas søen i Bulgarien (fra august måned). Denne fugl viser ligesom Mønfuglen asymmetriske fældningsmønster med bl.a. et stort hak i højre vinge (midt på arm) samt et mindre i venstre vinge i overgang mellem arm og hånd. Så spørgsmålet er om det nu er så usædvanligt endda...;-)
Pelikaner fælder tilsyneladende kun en begrænset del af svingfjerene årligt. Da de formentligt er udsat for en del forfælgelse må man regne med, at eventuelle skader efter beskydning vil kunne ses i lang tid efter anskydningen.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
På billedet kan det ses at der mangler en fjer i venstre hånd hvilket ligner den tyske som kan ses her: http://www.club300.de/gallery/photo0.php?id=3272
og her http://www.club300.de/gallery/photo0.php?id=3261
henrik :-)
Spændende billeder. Hvis man kigger på 3., 5. og 10. håndsvingfjer er uregelmæssighederne stort set identiske med Møn-fuglens. Kun stort set, da det på flugtbillederne af Møndyret ser ud som om det er 9. og ikke 10. fjer der mangler (men den kan vel ha smidt den i mellemtiden?). Enten er der 2 Pelikaner med identisk fældningsmønster eller også har Møndyret min. 700 km bag sig. Nogen der ved hvordan tyskerne har behandlet deres fund?
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.