Titel: Europas første sommerfund af ssp. <i>kumlieni</i> ?
Beskrivelse: Af en eller anden grund har SU ikke færdigbehandlet denne Kumlien's Måge.
Men der er hos mig ikke skyggen af tvivl om at dette er en klar Kumlien's Måge.
Spørgsmålet er om dette udgør Europas første sommerfund af <i>Larus glaucoides kumlieni</i> ?
Beskrivelse: Sammen med Rodmund A Kelduni, der varmt takkes for godt selskab og indkvartering, checkedes de fleste færøske fiskerihavne m.m. for måger. Det resulterede i skønnet godt 700 Hvidvinget Måge og yderligere ca. 120 Kumliens Måger. Det enorme materiale, der blev indsamlet, vil blive bearbejdet ved lejlighed.
Der blev fundet den samme variation, som vi har set i Danmark her i vinter med samme lyse typer som dominerende. Den type, der dominerer på New Foundland, var i mindretal, men alle overgange fra mørkere fugle til lyse, svagt tegnede (med "spøgelsestegning i vingespidsen, varierende fra svage grå, men tydelige striber på p9-10, eller fugle med grå, velafsatte pletter i spidsen på især p7-9 - til mere komplekst mønster som den viste fugl)sås.
Som det også er set i Danmark var der stor dominans af 3-4(5)K fugle - de aldersklasser, der normalt er dårligst repræsenterede. Det gjaldt både hos Hvidvinget og hos Kumliens Måge.
Der vil fortsat være uenighed om, hvorvidt Kumliens måge er en race af Hvidvinget Måge, en selvstændig art eller en hybridsværm mellem Hvidvinget og Thayers Måge. Den inviduelle variation var - som ovenfor nævnt - stor med helt glidende overgange.
For at dæmpe diskussionerne burde man nævne formen som "kumlieni", altså i gåseøjne, nøjagtigt som det gøres ved "Nelson´s Gull", der er en betegnelse for hybrider mellem Sælvmåge og Gråmåge. Pudsigt nok har den mest udbredte hybridsværm - overgangsformerne mellem Westen Gull og Gråvinget Måge - vist ikke fået hæftet en sådan betegnelse på sig, hvilket meget godt symboliserer hvor svært og nørdet felt, de store måger er.
Her er artiklen omhandlende Nelson's Gull fra før den blev anerkendt som en hybrid, men istedet regnet som en ny art.
Nelson's Gull er en hybrid mellem Amerikans Sølvmåge og Gråmåge, mens kombinationen med Europæisk Sølvmåge og Gråmåge kaldes Viking Gull
Tak for link til artiklen Kent.
Jeg er fuldtstændig enig med Klaus om at ssp. kumlieni bør sættes i gåseøjne "Kumlien´s Måge" da vi i virkeligheden ikke aner hvad disse måger rent faktiskt er, der huserer blot antydninger og gætterier herom.
Et andet som måske kunne tages op her, er hvorvidt de meeget mørke Sølvmåger der optræder på Færøerne stammer fra Island og om de udgør den absolut mørkeste ende af ssp. argenteus, eller om det i virkeligheden er en hybrid ?
I såfald L.argenteus x L. smithsonianus ?
Stor tak til Kent for denne spændende link. Det er interessant, at man her sammenligner "Nelson´s Gull" med kumlieni, der jo har mange af de samme tegninger. Check også gerne Hundested-fuglen fra for et par år siden, der er publiceret som Gråmåge. Reelt nok, men den havde tegnet vingespids ala mange kumlieni´er (blandt ordblinde venner kaldet "kulminerne")og må regnes som en ægte Viking:)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Typisk 3-4k kumlieni med grå, lysrandede svingfjer, mørktonet øje og udbredt gråt i halen, samt generelt mørkere og mere "beskidt" mønster på dækfjerene end glaucoides.
Hej Klaus
Super timing mht. dit mågekursus må man sige. Jeg har lidt svært ved at hitte ud af, om du mener at den afbillede fugl er en anden Kumlien's Måge end denne fugl, som du fotograferede dagen før?
Mvh Rune
Hej Rune
Jeg er selv i tvivl om det er samme fugl. Der ser ud til at være mere pletter i hovedet på billedet fra tidligere, men dette kan skyldes at fuglen vuggede rundt imellem bølgerne og derved blev våd:) Undersøger jeg billederne nærmere er der store dragtmæssige ligheder som skaber tivil om, hvorvidt denne er den samme som den mørke. De blev set sammen, og nærmere undersøgelse af de øvrige fotos (det tager tid med så mange billeder) vil forhåbentligt kunne afklare sagen.
Det var unægteligt SUPER med så mange måger til et kursus. Normalt ville man have været tilfreds med en enkelt gråmåge og med stort held en konventionel 2k eller ad. hvidvinget. Det blev til totalt 3 gråmåger, 8 hvidvingede og 3 kumlien´ser.
Eftersom den andra fågeln är samma individ som Kent´s är även denna densamma! Om man konsentrerar sig till ett par stycken detaljer (lite påverkat av foto kvaliteten/ljuset), som tex de övere grå tertialen och slitaget på dessa, formen på den ljusa hp 6 spetsen, teckningen på mellersta tertialen - den som ligger rakt över hp5 - osv. Att näbbteckningen kan se lite blek ut på Klaus bild ovan för skyllas ljuseffekten.
JanJ
eftersom næb har begyndende rødfarvning på undernæbbet og de de inderste håndsvingfjer er delvist tegnet som adult-type fjer med store hvide spidser er det vel en 3. vinter (4k)?
Sådan kan en 3k vel ikke se ud, hvor både næb og svingfjer i så fald skulle været ret avanceret?
Begyndende rødfarvning på undernæb samt store indslag af lysegrå endfarvede store dækfjer, i lighed med ganske veludviklet, adultagtigt mønster på håndsvingfjerenes spidser siger 4K. Jeg uploadede billeder som 3-4 K for at få fremprovokeret kommentarer fra de, der går meget op i helt exakt aldersbestemmelse, så tak for Kent O for kommentaren.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Udover den langtidsstationære fugl i Hirtshals Havn sås 24-26.2 2 nye fugle.
Denne fugl blev opdaget af Anders Østerby og KMO 24.2 om eftermiddagen, og sås også de efterfølgende to dage nær jollehavnen, hvor den ofte sås sammen med 2-4 andre hvidvingede/kumliens´er.
I forhold til den langtidsstationære er denne fugl mørkere med mere udbredt gråt i vingespidsen, mørkere halebånd og indslag af mørke pletter på bugen. Denne repræsenterer en meget typisk kumliens, og er så vidt vides den mørkeste, der er observeret i Danmark.
Hej Klaus!
Tillykke med et mågekursus, der nok aldrig overgås mht timing!
Jeg forsøger forgæves at følge med i antallet af kumliens-typer denne vinter, men overblikket er røget.
I billede info på dette billede får jeg indtrykket af, at der er tale om en fugl, der ikke er set før. Men det er efter min mening den samme fugl som denne fra 21.1.2012.
Er det ikke den?
en super flot fugl med en særlig lang håndsvingfjerprojektion, hvor p10 danner vingespids og selv p5 rager ud bag den længste tertiær
mener alderen måske nærmere er 4k, da de inderst håndsvingfjer inklusiv den inderste af dem med mørke tegninger er af adult-type
flere billeder af samme fugl her
Tak for kommentarerne. Det må være den fugl, der også er dokumenteret 21.1. Fed var den, og den gjorde i felten det ret typiske kumlien´s indtryk: en Hvidvinget Måge der trænger til at blive vasket.
Beskrivelse: Udover den langtidsstationære fugl i Hirtshals Havn sås 24-26.2 2 nye fugle.
Denne fugl blev opdaget af Anders Østerby og KMO 24.2 om eftermiddagen, og sås også de efterfølgende to dage nær jollehavnen, hvor den ofte sås sammen med 2-4 andre hvidvingede/kumliens´er.
I forhold til den langtidsstationære er denne fugl mørkere med mere udbredt gråt i vingespidsen, mørkere halebånd og indslag af mørke pletter på bugen. Denne repræsenterer en meget typisk kumliens, og er så vidt vides den mørkeste, der er observeret i Danmark.
Beskrivelse: Udover den langtidsstationære fugl i Hirtshals Havn sås 24-26.2 2 nye fugle.
Dette er den meget lyse fugl, der blev opdaget 25.2 om formoddagen ved jollehavnen/Tværmolen - de "små hvide´s" favorittilholdssted i Hirtshals Havn. Dette er en meget lys fugl, og hvis man regner kumliens som egen form vil man nok kategorisere denne som kumliens x glaucoides. Hvis man regner kumlieni som en meget variabel (hybrid)form, der inkluderer alt mellem Hvidvinget Måge (glaucoides) og Thayers Måge, kan denne regnes som kumlieni på grund af den svage mørke tegning i vingespidsen, incl. mørke pletter i spidsen af de tyderste håndsvingfjer.
Ved gennemgangen af mane fotos fra New Foundland fandtes ingen der helt matchede denne, men derimod helt adulte med blot meget svag grå stribe på yderste håndsvingfjer samt grå pletter på de næstyderste 2-4 håndsvingfjer.
i felten er denne fugl svær at bestemme, men i optimalt lys sås i felten en meget svag grå vingeforkant samt smal grålig halespids. At øjnene desuden var mørke antyder oprindelsessted vest for Grønland.
Af de ialt 7 "rene" Hvidvingede sås i øvrigt 2 adult/5k med mørke øjne, hvilket jo ikke er helt almindeligt for Hvidvinget.
vil tro fuglen er en 5k med retarderet næbtegning pga. dragtens meget adult-lignende udseende med vist kun med en enkelt halefjer med tydelige rester af immature-dragt
tror ud fra næbtegningen at det drejer sig om samme fugl som også sås 21 januar og 5 februar
Det ser ud til at være samme fugl som dokumenteret 21 januar og 5 februar. Og det kan sagtens være en 5k, men jeg gik i første omgang efter næbtegningen, da en 5k burde have rød gonysplet. En veludviklet 4k kan muligvis have denne dragt.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Her en 3cy Kumlien's Måge som var meget samarbejdsvillig, mens Klaus Malling Olsen holdt Mågekursus i Kirtshals.
Der blev set yderlig to Kumlien's og seks alm. Hvidvinget måge + tre forskellige Gråmåger.
Det kan man da kalde et rigtigt Mågekursus.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.