Beskrivelse: Dejlig forårsstemning med blomstrende kirsebærtræer mange steder når man besøger steder som Doi Chiang Dao og i endnu højere grad Doi Ang Khan i januar.
Beskrivelse: Bærrene af denne Debregeasia edulis (Urticaceae) var meget populære blandt white-eyes og hos bulbuls af forskellig art både her og ved Chong Yen i Maewong National Park. Ved Chong Yen var der også besøg af en flok black-headed sibia og en chestnut-crowned laughing-thrush.
Beskrivelse: Chestnut-flanked White-eye har - som navnet antyder - kastaniebrune flanker. Bemærk dog her den individuelle variation, hvor udbredelsen af kastaniebrunt varierer fra udbredt til kun at omfatte få fjer!
Flokkene gør et siskenagtigt indtryk, forstærket af artens grønsiskenagtige kald og livlige adfærd.
Brunsidet Brillefugl
Den samlede "Danske navne på alverdens fugle" ligger her til dem der er interesseret:
http://www.dof.dk/sider/index.php?option=com_content&task=view&id=291&Itemid=322
Jeg synes ikke, man behøver være enig i alle navnene for at indrømme, at det er et imponerende stor og flot arbejde som navnegruppen har udført.
Brunsidet Brillefugl er for mig at se et temmelig uskadeligt navn.
At arten Oriental White-eye har fået det danske navn "Brillefugl" er imidlertid problematisk.
Ordet Brillefugl bruges nemlig normalt som fællesbetegnelse for alle arter indenfor "Zosterops"-komplekset.
Navnegruppen er tidligere blevet gjort opmærksom på problematikken ved at navngive en art med et "familienavn". NaG har i nogen grad rettet sig efter kritikken - såvidt jeg ved er navnene Gråsisken og Braksvale i hvert fald blevet ændret til Stor Gråsisken og Rødvinget Braksvale.
Navnegruppen har imidlertid forsynet et anseeligt antal fuglearter med navne, som er svært anvendelige og desuden navngivet arter, som allerede har dansk navn.
At Navnegruppen har lavet et stort arbejde er et ubestrideligt faktum. Hvorvidt dette arbejde er flot og imponerende må nødvendigvis være en subjektiv vurdering, som i dette tilfælde må stå for Knud Flensteds egen regning.
Hørt, Sebastian!
Ven en familegruppe, hvor én art herhjemme er altdominerende er det logisk med et enkelt navn, der så kan udvides når det drejer sig om ikke herboende arter. Stenpikker forekommer ulasteligt, selvom der er en del andre arter.
Ved Zosterops er der dog ingen form, der er mere relevant i Danmark, i hvertfald ikke i "vildfuglekredse". En, der bare hedder "Brillefugl" og andre med et tillægsord holder næppe i byretten.
Men sådan kan der jo diskuteres og kommenteres i det uendelige. Når et af udvalgets medlemmer dog selv tilføjer en kommentar ved en art, der er lagt på nettet under den engelske navn, må man også regne med kommentarer. That´s life.
Jeg er ret enig med jer, men jeg forsøgte blot under dette link:
http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=24719352494a6e8ef0a27
at forklare hvorfor en enkelt art (Zosterops palpebrosus) måske har mere ret til navnet Brillefugl end andre brillefugle.
Men jeg er da ganske enig i at det ikke er smart at kalde Kongeørn for Ørn, Gråand for And, Knopsvane for Svane, Hvid Stork for Stork, Grågås for Gås, Fiskehejre for Hejre osv. osv.
Zosterops palpebrosus kaldes i øvrigt også for Gangesbrillefugl
Jeg er helt enig, og skrev til navneudvalget om dette lige da de startede, men fik ikke nogen respons. En af de værste arter i Danmark, er Stenpikker, når der nu er set min. 5 arter stenpikkere i DK. Det er en pest for folk der laver bestemelses artikler, og fører hurtigt til at man kalder den art der forekommer mest for almindelig, hvilket er er skidt for bevarelse af arten, da folk kan tro der er masser af en art med det navn, ex Alm. ryle og Alm skråpe. Der bør tænkes fremad med de arter der har en vestlig, og østlig forskellig bestand, så når de splittes ikke kommer til at hedde øst og vest foran et meget langt navn, som ex Bjergløvsanger, og Bleg gulbug. De næste der kommer er nok Hvidskægget sanger, og Middelhavsstenpikker, KMO reddede navnet Lille gulbug, ved at bruge Steppegulbug om den sydlige form.
Jeg takker den gode HeP (vivi) for at betegne mig som redningsmand omkring de små gulbuge.
En ting, der slåt mig ved de nye navne er at mange af dem er er så forbandet lange og næsten ulæselige som tekst. Man har åbentbart villet undgå to-leds navne, men resultaterne ser mærkværdige ud på tryk. Måske burde "Danske Navne" anmeldes - men til dansk sprognævn.
nuvel, man har formentligt undgået en brøler som den fantastiske "Slette Løvsanger" (for Plain Leaf Warbler) der figurerede i en tidlig dansk felthåndbog.
Hej Klaus ,
Ja , det er jo blandt andet netop fejl a la plain leaf warbler = ”sletteløvsanger” og tornuggla = ”tårnugle” (som du selv tidligere har nævnt) , den nye liste over danske navne skulle være med til at komme til livs. Det betyder selvfølgelig , at man går glip af nogle gode grin på den konto , men ellers er det vel meget godt?
Det kræver naturligvis , at de nye danske navne foreslået af Navnegruppen er bedre , og det mener jeg nu i overvældende grad at de er. Du har ganske vist fuldstændigt ret i , at en del af de nye navne er temmelig lange , men det er vel næsten umuligt at undgå. På det punkt adskiller de sig i øvrigt ikke fra de engelske , som også har en ret høj andel af lange navne , når man bevæger sig ud i de mere eksotiske egne af verden. At nogle af de danske navne så ser lidt mærkværdige ud , kan måske skyldes , at de er nye , og dermed ikke føles så naturlige , som mere indarbejdede navne? Endelig kender man jo også fra andre sammenhæng (eksempelvis sangtekster) , at nogle ting bare lyder mere sært/banalt/unaturligt/…. på dansk end på engelsk.
Hej Henrik ,
Jeg synes , at du kommer med nogle virkeligt gode pointer i dit indlæg! Derfor er det da også en stor skam , at du ikke har fået en tilbagemelding fra Navnegruppen , når du nu har vist interessen og skrevet til dem. Måske skulle du prøve at rykke for et svar , for det kan altså lade sig gøre at få udvalget i tale. Jeg har selv lige skrevet til dem angående nogle trappe-navne (Otidae) , som jeg fandt uhensigtsmæssige , og jeg fik lynhurtigt svar tilbage.
Med venlig hilsen
Jon
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.