Det er ligesom på fugleognatur.dk...
Jeg mener:
Hvis man ved at det er en "Juvenile" er kommentaren overflødig.
Hvis man ikke ved at det er en sådan bliver man ikke meget klogere af kommentaren.
Kommentaren er muligvis oplæg til diskussion?
HeM
Hej Henrik,
Jeg er selv aktiv på fugleognatur.dk, og syntes faktisk at jeg dér gør en del ud at være forklarende og pædagogisk.
Netfugl er en meget mere specialiseret, feltornitologisk side hvor læserne generelt har en langt højere grad af basisviden. Mange læsere er endog særdeles dygtige ornitologer, hvorfor jeg er påpasselig med for eksempel ikke at skrive en kommentar om at Gråand han i pragtdragt har grønt hoved og hvid halsring, men at den kan kendes fra en Fasankok på at den ofte svømmer med sine orange fødder....
Der er talløse eksempler på at jeg her på siden har brugt tid på at forklare HVORFOR en given fugl har den identitet, køn eller alder jeg mener den har. Ikke at jeg altid har ret, men en vis indsats er der dog tale om....
Mindes aldrig at du har vist bare den mindste anerkendelse af dette, og derfor bliver jeg en smule forundret over din kommentar, når jeg for en gangs skyld nøjes med hjælpsomt at angive fuglens alder uden videre forklaring.
Ser du, det kan nemlig let virke lidt "Kloge-Åge-agtigt" altid at forklare alting. Derfor foretager jeg gerne en afvejning af HVORNÅR en kommentar vil have interesse for evtuelle læsere.
Dette må selvfølgelig blive en skønsssag, og netop mht. de to Klippespætmejser jeg idag har aldersbestemt, besluttede jeg ikke at forklare hvorfor de er juvenile.
Mener du at jeg skulle have undladt at gøre opmærksom på at disse to fugle er ungfugle, eller mener du at det er fint nok jeg gør det, men så bør jeg at også forklare hvorfor?
Mvh.
Peter
Fra de mange aktive feltfolk, jeg møder rundt om ved jeg, at kommentarer omkring bestemmelse og alder er meget velkomne på Netfugl, og at netop Peters altid sobre informationer er særligt skattede. Bag oplysningene fornæmmer man nemlig en ægte lyst til at forklare, fremfor at hævde sig selv.
Mange gange er en simpel kommentar tilstrækkelig. De motiverede kan jo søge yderligere informationer i de gængse felthåndbøger, hvis de ønsker at blive bekræftet i, at en given fugl er den alder, den noteres som.
Men netop i tilfældet spætmejser - herunder Klippespætmejse - giver felthåndbøgerne ingen hjælp. I "Fugle i felten" angives således intet om aldersbestemmesle af slægten.
Jeg regner med, at den lyse "barnemundvig", der ses hos meget unge småfugle, gør udslaget her.
Hej Klaus, og tak for de pæne ord:-)
Du har ret i at den lyst gullige "barnemundvig" er typisk for nyligt udfløjne (meget unge) ungfugle, men også næbbets længde kan bruges.
Klippespætmejse er langnæbbet (mere en Spætmejse), men næbbet er ikke færdig med at vokse hos helt unge ungfugle, og det syntes jeg godt man kan se når man sammenligner med billeder af adulte i galleriet.
Desuden ser undersidens/flankernes fjer meget 'løse/uldne' ud (også taget i betragtning at spætmejser selv i frisk adult dragt har ret 'pelsagtige' flanker)
I skarp kontrast hertil er vingerne og halen særdeles 'nystrøgne' og flotte.
En gammel om foråret ville mere slidt over det hele.
Nyt for mig at Klippespætmejsen er så tidligt på den at den allerede kan have udfløjne unger ultimo april/primo maj.
English:
Thanks Gabriel for such a detailed portrait of a juvenile Western Rock Nuthatch.
The fresh wings and tail, the loose-knit/wooly-textured body-feathers, and the short bill with distended yellow corners of the mouth, are features clearly seen in this image.
Peter, dine kommentarer generelt er på et niveau og med en indsigt som jeg aldrig vil kunne opnå - tak for dem!
Min kommentar var alene rettet mod kommentaren - den står jeg ved.
Tak til begge for uddybende forklaringer.
HeM
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.