Beskrivelse: Fundet af Tim Andersen kl. 06:05.
Sang i hele perioden, mange korte gentagelser af imitationer af Rødstjert, Gråspurv, Stillits, Gulbug o.m.a., indimellem med mange skalaindslag (båd opad- og nedadgående).
Fuglen sidder tæt på ridestien, ca. midt mellem Holbækmotorvejen og Avedøre-motorvejssløjfen.
Beskrivelse: Dette foto uploades på vegne af Kristian Laustsen (KLa).
Set i Hanstholm havn, inderbassin, 3. marts kl. 10:50. Opholdt sig sammen med 4 Hvidvingede Måger, 5 Sølvmåger og 5 Svartbage.
KLa's feltnoter:
"Blidt udtryk. Hovedform: rundet, lignede Hvidvinget, men mere lige pande pande. Næb: kort, ret kraftigt. Meget langvinget. Langt bagparti fik den til at se slank ud. Ligner Stormmåge i form. Hale kortere end halvdelen af afstand fra tertiærspids til vingespids. Størrelse: mellem Hvidvinget og Sølvmåge (nok tættest på Sølvmåge, men tydeligt mindre ved direkte sammenligning). Øjet helt sort (/mørkt, da kun set i skråt modlys). Halebånd bredt, sortagtigt. Halebånd brudt symmetrisk af to fældede, lyse fjer (én i hver side). Måske svag antydning af tegning på overgump, men usikkert."
Er der bare tale om en afvigende lille Sølvmåge, eller er der noget på færde?
Da jeg så det lille foto i MMS'en (ønske)tænkte jeg straks "Thayers?!", men slog koldt vand i blodet.
Kommentarer ved bestemmelsen er meget velkomne.
Mågen synes jeg ikke ser helt lille og "sød" ud nok til at være en Thayers. Lille størrelse, ret tyndt næb og lange vinger er en kombination, der ses hos hunner af de store måger, og idet ingen dragtkarakterer taler imod Sølvmåge tror jeg på en sådan. Dog: ét billede har før snydt grusomt, så flugtfoto ville hjælpe her.
Ja, det anede mig jo også efter at have set fotoet i rigtig størrelse (i modsætning til MMS'en), men i betragtning af Kristians indtryk fra felten og mit indtryk fra Kristians videoklip, synes jeg fuglen fortjener grundige overvejelser og et åbent svar som Klaus'.
Hej Troels, Klaus og Jan
Mange tak for hjælpen.
Det anede mig nok at det bare var en lille sølvmåge. Det der fik min opmærksomhed rettet mod fuglen, var den meget lange vinge, som jeg aldrig har set hos alm. sølvmåge. At hovedformen mindede meget om de hvidvingede måger den stod med, gjorde mig bare mere mistænkelig.
Jeg bed ikke mærke i noget lyst felt i inderhånden, da jeg ikke var opmærksom på denne karakter. At dømme ud fra billeder af thayers, tror jeg dog at jeg ville have bemærket det på denne fugl, da jeg så den flyve et par gange.
Billedet blev taget med mobiltelefon gennem håndkikkert, hvorfor flugtfotos var nærmest umuligt.
Tak for linket Jan, det vil jeg kigge nærmere på.
VH. Kristian
Med et stort tillykke til Eva Foss Henriksen og de øvrige observatører på Mandø med dagens flotte fund af en Rødøjet Vireo, vil jeg benytte lejligheden til en beretning fra Nr. Lyngvig.
I uge 39 og 40 2011 holdt jeg ferie og havde velvilligt fået tilladelse fra Naturstyrelsen til ringmærkning i den gamle Fyrhave og Fyrkrattet ved Nr. Lyngvig Fyr.
Jeg havde udgangspunkt med ringmærkningsudstyr i en gammel garage på vestsiden af Fyrmester boligen.
Tirsdag d. 27. sept. var ikke den store fangstdag antalsmæssigt, men bl.a. fangst af 3 Hvidbrynede Løvsangere fik mig til at holde net åbne hele dagen.
Omkring kl. 17.30 var det overskyet og gråt, mens jeg holdt en pause og sad lænet op ad garagen med en mad og lidt at drikke. Samtidigt havde jeg øje med en blandet flok småfugle i den nordlige del af krattet. Mest finker, lidt mejser, et par Gransangere og en Munk.
Det gav mig håb om lidt flere mærkninger inden det blev mørkt.
Ud ad øjenkrogen ser jeg en fugl komme flyvende lige over mig (kommer over garagen) og flyve ind i øverste del af et 4-5 meter højt egetræ, der står allerforrest i fyrkrattet ca. 10 meter fra min siddeplads.
Glimtet af den flyvende fugl får mig til at reagerer, for der manglede noget hale til at det var en af de normale finker eller mejser. Jeg søger imellem egeløvet med min håndkikkert og finder hurtigt fuglen, der er mest skjult af løv, men sidder i profil på en gren med hovedet synligt – vendt mod højre – og kroppen skjult.
Første sekund tænker jeg Rødtoppet Fuglekonge, da jeg ser et markant hoved med mørk øjenstribe og tydelig bred hvid øjenbrynsstribe, der bliver bredere bag øjet og ender stumpt.
Næste sekund er jeg klar over, at det her er helt galt, for fuglen er alt for stor til Fuglekonge og ud over stort hovede ser jeg et helt mørkt, meget kraftigt og relativt langt næb.
Næste øjeblik tilter fuglen hovedet og fremviser en helt mørk isse – og jeg kan knapt tro det, men min indskydelse siger Rødøjet Vireo!
Fuglen gør nu et par klumpe hop mod højre på grenen – stadig mest skjult af egeløvet, men jeg ser en ren mørk overside uden vingebånd og en meget lys gråhvid underside, hvor der dog er antydning af gult bagerst på flanken. I det grå lys og inden i løvet kan jeg ikke nå at erkende oversidens farve, kun at issen er mørkere end resten af oversiden. Jeg ser jo også fuglen skråt nedenfra og har derfor bedre lys på undersiden.
Næste bevægelse vender fuglen sig 90 grader på grenen med hovedet væk fra mig, hvorfor jeg har direkte syn til en gul undergump – og så flyver fuglen ind midt i den tætteste del af Fyrkrattet.
Jeg er noget i vildrede, for den lidt tunge bevægelse i retning af Munk og den markante hovedtegning kombineret med det kraftige mørke næb minder mig fuldstændig om Rødøjet Vireo fra en tur til Texas i april 2003 – men jeg husker intet om gul undergump og gullig bagerste flanke på fugle set i Texas.
De næste ti minutter prøver jeg forgæves at finde fuglen igen, mens tankerne flyver gennem hovedet. Er jeg gået fuldstændig galt i byen? Overvejer evt fejltagelser af fx en sen Sivsanger eller Bynkefugl, men alt bortset fra de gule farver passer for mig på Rødøjet Vireo.
Da jeg stadig har net åbne, har jeg et spinklet håb om at fange fuglen og uden at se antydning af bevægelser i den del af krattet fuglen fløj ind i, bruger jeg tid på at ringe til Ole Amstrup og fortælle hvad jeg har set – stadig med den lidt tøvende melding om det gule på undergump og bagerste flanke, der bekymrede mig.
Det er så sent, at jeg ikke kan nå at få hjælp inden det bliver mørkt, men OA mener der ud fra min beskrivelse kan være tale om en Rødøjet Vireo.
Da jeg har set den så kort og stadig ikke har styr på det med det gule, beder jeg OA ikke melde den ud på DOF-call. Jeg ville simpelthen være ked af at tilkalde folk fra hele landet på så kort en obs!
Derimod får vi organiseret nogle af de lokale til at være parat ved solopgang næste morgen. Ud over jeg selv og OA kommer UEM,KEK,SEP og JB.
Desværre lykkedes det aldrig at se eller høre mere til fuglen, hvis det var lykkedes havde vi selvfølgelig meldt den ud med det samme.
Efter at have lukket for mine net ved mørkets frembrud tog jeg til min campinghytte og fik tjekket den medbragte litteratur plus foto´s fra flere hjemmesider. Der så jeg, tydelige eksempler på gul undergump på Rødøjet Vireo, hvad jeg altså aldrig havde bidt mærke i i felten i Texas!
Det bestyrkede blot min overbevisning om, at det rent faktisk var en Rødøjet Vireo, der knapt et minut lod sig se i Nr. Lyngvig Fyrkrat.
Samtidigt ærgrede jeg mig over den korte obs og det, at ingen andre fik set fuglen. Mit kamera var påsat normal objektiv for foto´s af fugle i hånden, men selv med en tele, tror jeg ikke, at jeg havde nået at få billeder.
Alt i alt har jeg ingen forventninger om, at en obs som denne kan godkendes som et førstegangsfund for landet (hører selvfølgelig gerne, hvis SU-medlemmer skulle have en anden opfattelse :-) )
Og denne beretning er på ingen måde tænkt i retning af at tage glorien af det flotte dokumenterede fund på Mandø!
Håber blot, at det kan bringe mod på mere og minde om, at vores drømme på denne årstid ikke kun kan rettes mod øst, men at Stribet Sanger og nu Rødøjet Vireo altså kan nå frem til os og ikke kun britterne.
Mvh
Morten Jenrich Hansen
Hej Eva og Morten,
En, synes jeg, temmelig overbevisende beskrivelse af en RV... Den sidder da lige i skabet, og burde bestemt sendes videre til SU!
Den tager bestemt heller ikke glorien af Evas flotte fund... det er godt obset Eva - temmelig overbevisende, og sikkert et overbevisende argument til at flytte FT tilbage til det vestlige Danmark. Dit fund har garanteret ikke skabt virak på Bornholm og helt sikkert fået mere gang i salget af trøstedråber og tudekiks på Østersøens Perle.
RV er en længe ventet art i DK...
VH/Michael
Er MANDØ p.t. DK's svar på Azorerne (?) - jfr. JENS
Søgaard H.s Vireo NETFUGL-foto fra Az. d. 7. ds.
Mandø har vel som lokalitet DK rekord i spontane New World sangere, mht. både individ- og artsantal ?
Jfr. Stribet Sanger, NETFUGL d. 15. okt. 2006, fra Mandø.
Færøerne opviser måske også en Vireo d.å.?
Tak til EVA og TROELS for spotting og doku !
********************************************
VH ........... C.
Ja, Mandø har slået til igen...
Mht vireoer og Færøerne, så vil Søren Sørensen og jeg da prøve at gøre vores bedste, men det er ikke just fuglekikkere det vrimler med heroppe :-)
Mvh Silas
Mandø er et virkeligt fortryllende sted (var der med skam at melde for første gang i dag). Men mht. forekomst af amerikanske ikke ande- og vadefugle må vi ikke glemme Rold Skov, med Guldspætte, Mørkøjet Junco og Hvidstrubet spurv. Alle set i villahaver! Det er sgu da for mærkeligt.
Tak for et fint indlæg, som sædvanlig, til carsten Murmann.
Dog kunne jeg godt bruge lidt flere detaljer vedrørende "Mandø har vel som lokalitet DK rekord i spontane New World sangere, mht. både individ- og artsantal?".
Mig bekendt er der kun antruffet en new world warbler/sanger i Danmark, og det er Stribet Sanger!
Og skulle Rødøjet Vireo være en "new world sanger" giver det så ikke 2 arter med et individ hver, begge fund på Mandø?
Men det er nok bare mig der ikke fatter en pind (alt er som det plejer at være).
Kunne en eller anden der ved noget om forekomst af yanks i DK lige rette op på min uvidenhed?
Mvh
Henrik Højholm
@Henrik
CARSTEN har helt ret i, at MANDØ er Danmarks bedste lokalitet for NEW WORLD sangere.
Der er, som du skriver det, nemlig kun ét fund i Danmark af en New World sanger og det er, som i begge nævner, Stribet Sanger.
Med ét individ af én art på Mandø mod NUL individer af NUL arter i resten af Danmark, så er Mandø foran resten af DK :-)
Og nej, MANDØ er ikke Danmarks svar på Acorerne. Der er, mig bekendt, set langt flere amerikanske arter ved bl.a. Blåvand og Rømø, men MANDØ er, sammen med Skørping, indtil nu det BEDSTE sted for amk. LANDfugle med to individer af to arter.
********************************************
:-) :-) :-) :-) :-)
********************************************
Mvh
Morten
Tak, HENRIK & MORTEN for diplomati og solidt, bredt smil.
Ja - VIREO'er er IKKE Sangere el. Warblers. De står
nær Tornskader og ér blevet kaldt Vireotornskader.
Det undgik min opmærksom ved første-indtryk i USA trækroner
i 1978 (Red-eyed) og '88 (Yellow-throated), og det forblev upåagtet indtil JERES Præciseringer re MANDØ.
KH, en anelse rød-øjet ....... C.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: På vegne af HKn og BeJ uploades her fotos af en afvigende Gulbug(?), som viser karakterer a lá Spottesanger.
Vingelængde: 72 mm
P2>P5 (P5 er lidt kortere end P2)
Indskæring: 3-4 (5)
P1 = 1.5mm i forhold til dækfjer
Desuden:
Føltes lille i hånden - mere som en Phyll end som Gulbug.
Benfarve: mørkgrå (ikke mørkebrun).
Kommentarer vedrørende bestemmelsen er meget velkomne!
For en 10 år siden var jeg på Christiansø med Mads Bunch, og fangede der en relativ nyudfløjen Gulbug midt i august måned, som havde en vinge, som også lignede en spottesangers rigtig meget. Jeg har ikke noget billede men så vidt jeg husker var den ligeledes kortvinget, og HP2 var relativ kort.
Beskrivelse: På vegne af HKn og BeJ uploades her fotos af en afvigende Gulbug(?), som viser karakterer a lá Spottesanger.
Vingelængde: 72 mm
P2>P5 (P5 er lidt kortere end P2)
Indskæring: 3-4 (5)
P1 = 1.5mm i forhold til dækfjer
Desuden:
Føltes lille i hånden - mere som en Phyll end som Gulbug.
Benfarve: mørkgrå (ikke mørkebrun).
Kommentarer vedrørende bestemmelsen er meget velkomne!
Beskrivelse: På vegne af HKn og BeJ uploades her fotos af en afvigende Gulbug(?), som viser karakterer a lá Spottesanger.
Vingelængde: 72 mm
P2<P5 (P2 er lidt kortere end P5)
Indskæring: 3-4 (5)
P1 = 1.5mm i forhold til dækfjer
Desuden:
Føltes lille i hånden - mere som en Phyll end som Gulbug.
Benfarve: mørkgrå (ikke mørkebrun).
Kommentarer vedrørende bestemmelsen er meget velkomne!
Beskrivelse: På vegne af HKn og BeJ uploades her fotos af en afvigende Gulbug(?), som viser karakterer a lá Spottesanger.
Vingelængde: 72 mm
P2<P5 (P2 er lidt kortere end P5)
Indskæring: 3-4 (5)
P1 = 1.5mm i forhold til dækfjer
Desuden:
Føltes lille i hånden - mere som en Phyll end som Gulbug.
Benfarve: mørkgrå (ikke mørkebrun).
Kommentarer vedrørende bestemmelsen er meget velkomne!
Beskrivelse: Dette foto kan måske bidrage til korrekt aldersbestemmelse af denne fine Tophejre fundet af NJJ. Jeg kan se, at jeg er den eneste som har indtastet den som 2K i DOFbasen, og det skal jo rettes, hvis jeg tager fejl.
Imens fuglen rystede sig tog jeg en række billeder, som alle viser mørke, gråbrune indslag i vingen, som kunne indikere en 2K-fugl.
Se i øvrigt (http://www.ibercajalav.net/img/38_SquaccoHeronAralloides.pdf )
Beskrivelse: Dokumentationsfoto af 2K Steppehøg i Skagen. Opdaget samme sted som Aftenfalken, trækkende mod VNV (ligesom Aftenfalken). Blev sidenhen meldt ud fra Det Sorte Sommerhus (af JSp).
Bemærk bred arm og relativt kort, spidst hånd (sammenlignet med Hedehøg). Håndens er ikke indrammet af en mørk bagkant, og der ses fin kontrast mellem arm- og håndsvingfjer. Tydelig lys halskrave.
Øjenfarve kan ikke erkendes på originalfotos, så kønsbestemmelse er nok ikke mulig.
Beskrivelse: Weekend-turen til Skagen rundedes af med fundet af denne Aftenfalk, som jeg opdagede over "Aftensolen" ved Butterstien. Fuglen blev sidenhen meldt ud af JSp fra Det Sorte Sommerhus.
Fuglens isse er orangetonet, og haletegningen, med bredere hvide end mørke bånd, samt bredt "tårnfalke-endebånd" indikerer en 3K+. Men der ses måske stadig lidt bånding i dækfjerene på undervingen, så måske er fuglen en 3K?
Kommentarer vedr. aldersbestemmelsen er velkomne.
Beskrivelse: Fundet af Finn Laugo Sørensen på strandengen lige vest for Sandorm-sporet.
På afstand virkede fuglens underside meget mørk, og på nærmere hold var såvel dækfjerene (vingebåndene) og halesiderne meget tydelige.
En fotomæssig svær opgave, og dette foto var lidt af et "lucky punch".
Beskrivelse: En Gråmåge som blev debatteret i Skagen i den forgangne weekend.
Foruden et forholdsvist mørkt bryst, har dette individ antydning af mørkt endebånd på halen. Båndet var lidt svært at se i felten, men fremgår fint på dette foto.
Erfarne folk vurderede, at proportioner og næbtegning var "lige i skabet" til Gråmåge.
Desuden sås endnu en 2K Gråmåge i havnen samme eftermiddag.
Hej Troels
Det er ikke ualmindeligt at se 1-3k gråmåger med antydning af mørkt halebånd på Færøerne. Så hvis jeg så den der ville jeg ikke synes den virker suspekt. Lige som hvidvingede måger varierer mellem mørke og lyse fugle, så ses det samme hos gråmåger - og denne er i den mørke ende af skalaen.
Mvh SiO
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Dokumentationsfoto af Lille Skrigeørn som opdagedes i en skrue våger over Grenen. Fuglen trak ud, og blev genfundet indtrækkende mere end én time senere. Folkene på Flagbakken blev herefter informeret om fuglens komme, og den blev her set og meldt ud af JHC.
På nærværende foto ses fuglens proportioner, men dragkaraktererne var umulige at få med. Fuglen gled i stor højde over Grenen, og det tynde, hvide skydække samt heftige lys tillod kun silhuetbilleder.
Sammenlignes fuglen med det individ, der blev fotograferet i Skagen d. 2. maj (se JoK's fotos), har "min" fugl tilsyneladende kun 5 synlige, lange håndsvingfjer, da P10 er fældet (eller er det et bedrag forårsget af glideflugt?). Fuglen en beskadiget P7 i venstre vinge (det har 2.maj-fuglen også?). Jeg oplevede ikke vingebagkanten lige så ujævn som på 2.maj-fuglen på JoK's fotos.
Umiddelbart er jeg derfor enig i EKr's vurdering (birdsontop.wordpress.com) af, at det må dreje sig om en ny fugl.
Kommentarer fra andre observatører (især folk på Flagbakken) er derfor meget velkomne!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.