Et fremragende foto især med SU rapporten fra 2001 in mente, hvor SU under forkastelsen af Brunhovedet Værling skriver "Det kan endvidere ikke siges at bestyrke mistanken om spontan forekomst, at fuglen blev observeret på et foderbræt". Direkte overført sender det denne fugl i farezonen, men det vil heldigvis ikke ske i praksis.
De sjældne værlinger kan sagtens hænge på et foderbræt uden at de behøver at være undslupne. Det er for længst dokumenteret fra udlandet og nu også i DK, hvorfor billedet er ganske brugbart.
Det var jo en brunhovedet...og for den mangler vi dog stadig lidt mere viden før den bliver helt krydsbar...MBH ;-)Vi ses...i Skagen om et par dage til en godbid...huske at få fyldt tanken imorgen...
Det var et forrygende foderbræt med op til 5 kernebidere, masser af grønirisker, lidt dompapper, stor flagspætte og blandede spurve mv. Så skulle den endelig vælge et foderbræt, var dette da et fornuftigt et af slagsen - selv om man ikke kan undgå at være lidt muggen over, at den ikke lige fløj 2½ km længere mod nordøst. Jeg har afskallede solsikkekerner på mit, hvis du skulle være interesseret ;-)
En stor tak til beboerne i Krejbjergvej nr. 15, der var særdeles imødekommende og gav os lov til at stå i det ene hjørne af haven, hvorfra der er frit udsyn til foderbrættene. Jeg har stillet dem i udsyn at der nok kan komme lidt folk imorgen, og sikkert også ganske tidligt, men det var de helt indforstået med. Jeg henstiller dog til at man viser hensyn, og at man går højre om huset til (ikke i) urtehaven. Endvidere tak til Fuglenes Hus og Ole Zoltan Göller for videreformidlig af info.
Jeg skal samtidig beklage de der forgæves har forsøgt at ringe til mig på min mobil (der blev ringet ihjel...), men for at komme lidt i forkøbet følger her en ultrakort stedbeskrivelse: Krejbjergvej 15 sydvest for Nr. Snede i retning mod Rørbæk sø, ca. 1,5 km efter Nr. Snede drejes til højre af Krejbjergvej og efter ca. 300 m parkeres ved 1. hus på højre hånd.
Hætteværlingen har ifølge beboerne været der i ca. en uge, og er sky. Når ikke den er på foderbrættet, sidder den tilsyneladende ret højt oppe i træerne.
Hej alex og co.
Brunhovedet Værling har altid været forfulgt af fortiden, er personligt ikke sikker på det er helt berettiget. Læste engang en artikel fra Fair Isle, hvor de dokumenterede den havde samme ankomstmønster som Hætteværling....., så jeg glæder mig til den dukker op i Blåvand.
mvh
Henrik Knudsen
Bare til historiebogen: Jeg tjekkede lige listen over obs af hætteværling. Heldigvis ingen godkendt fra slut-halvfjerdserne. Hvorfor heldigvis? Jo, en dyrehandler i Hillerød havde indkøbt en sværm af hætte- og brunhovedet, formentlig vildfangede i Rusland. De var aldeles usælgelige og da jeg en dag kom på eftermiddagsarbejde dér, var hele flokken (mindst 10 af hver) blevet lukket ud i baggården. Næppe nogen forsvarlig omgang med faunaen, men heldigvis etablerede de sig ikke, eller gav anledning til godkendelser. Nå, det er 30 år siden.
Held og lykke i Nr Snede, det er en flot fugl. Og langt bedre kandidat til en spontan forekomst end de pirol-kernebidere, der år tilbage holdt til på et foderbræt i Stepping. De var mærkede.
mvh
Wilhelm
Alex, skal jeg forstå din bemærkning således, at når SU ikke har helt nok kendskab til en art, så er det legitimt at skrive ”Det kan endvidere ikke siges at bestyrke mistanken om spontan forekomst, at fuglen blev observeret på et foderbræt" som grund til at forkaste arten?
Derudover så er jeg interesseret i at høre, hvad du betragter som forskellen mellem Hætteværling og Brunhovedet Værling, siden du, som jeg forstår dig, mener foderbrætsargumentationen kan bruges for den ene og ikke den anden?
For Brunhovedet Værlings status vil jeg henlede til Keith E. Vinicombes artikel ”The Status of Red-headed Bunting in Britain”. Det er en British Bird artikel fra September 2007, side 540-551.
Jeg ligger artiklen i bilen Alex, så kan du lige kigge dem igennem når vi mødes til din anden Gulbrystet Værling i Skagen :-).
En flot fugl og et bemærkelsesværdigt fund fra en indlandslokalitet!
Fuglen dukker desuden op på et rigtigt godt tidspunkt for arten.
Jeg vil lige korrigere Morten Bentzon en anelse. Fundet af Brunhovedet Værling er nemlig ikke forkastet, men derimod godkendt i kategori D (som mulig undsluppet fangenskabsfugl). Der er en stor forskel på de to ting - med mindre man kun interesserer sig for arten som kryds på DK-listen (hverken D-fund eller forkastede fund må afkrydses på Netfugl).
Alle potentielt "gode" fund af Brunhovedet Værling i DK (og vore nabolande: England, Tyskland, Norge og Sverige) er desuden godkendt i denne kategori.
Fundet som Bentzon omtaler er desuden fra den 10 maj, hvilket i de flestes øjne nok er lige lovlig tidligt til helhjertet at mistænke spontan optræden. Derudover er jeg enig i at sjældne fugle, som optræder ved foderbrædter undertiden er genstand for lidt større "fangenskabsmistanke" end fugle, som finder deres føde i naturen. Dette gælder dog nok mere Brunhovedet Værling end eksempelvis Sortstrubet Drossel (Gulddroslen fra Vejlerne undgik dog heller ikke mistanke).
Når det er sagt er jeg enig med Henrik og Bentzon i at Brunhovedet Værling har potentiale til at optræde spontant på vore breddegrader. Den har dog i mange år lidt samme skæbne som eksempelvis Snegås (hvis evt. spontane forekomst forkludres af et stort antal undslupne individer).
Så vidt jeg har forstået er Brunhovedet Værling dog blevet meget sjælden i bur (legal import fra Asien er vist stoppet helt, ikke Morten?). Dette afspejles af artens optræden på vore breddegrader, hvor den i de senere år har optrådt langt sjældnere end tidligere, hvilket igen synes at antyde at majoriteten af de tidligere fund altså vedrører undslupne fugle.
I al respekt
Sebastian
Det var dog en kringlet og omvendt måde at udtrykke sig på af SU i 2001: .."mistanke om spontan forekomst".
Udgangspunktet er vel, at fugle er vilde. Men at man kan få mistanke om at det er en ikke-spontan forekomst..?
At en fugl observeres på et foderbræt er ikke nogen indikation på fuglens baggrund som fri eller fangensskabsfugl. Alle fugle søger derhen, hvor der er mad, så foderbrættet kan ikke bruges i den diskussion. Det må vel være bottom line i den debat..... ?!?
Hejsa.
Kringlet eller ej - spontan eller ej. Hætteværlingen ved Nr. Snede er i hvert fald flot.
Læs iøvrigt lige denne artikel fra Netfugl: http://www.netfugl.dk/news.php?id=show&news_id=2634a2294d6439ec
Så kan vi jo bagefter diskutere, hvordan det lige er med spontanitet, når en fugl, som ikke engang kan flyve (Nandu) om nogle år vil være at finde på C1-listen.
Vh. Hans
Undskyld, jeg forstyrrer igen.
Jeg vil dog lige korrigere Erlings udsagn "Udgangspunktet er vel, at fugle er vilde". Det er nemlig en sandhed med enkelte modifikationer. En Nymfeparakit på Amager Fælled er jo næppe en vild fugl - uanset hvor spontant den end opfører sig. Udgangspunktet vil derfor givetvis også rette sig lidt efter, hvilken art man lige støder på.
På samme måde er det altså svært at tro at en Brunhovedet Værling i Danmark den 10/5 er spontan.
Grunden til at I finder formuleringen fra SU-rapporten 2001 kringlet er i øvrigt muligvis, at den aldrig citeredes i fuldt omfang. Her er den fulde kommentar til fundet:
"Arten er langdistancetrækker og kunne dermed forventes at optræde herhjemme på bl.a. forlænget forårstræk og omvendt efterårstræk, jf. den nært beslægtede Hætteværling. Imidlertid er den ikke ukendt i fangenskab, hvilket gør det vanskeligt at afgøre, om fund drejer sig om undslupne eller vilde fugle. Fund-datoen er dog i dette tilfælde uventet tidlig for en fugl på forlænget forårstræk, eftersom arten ankommer til den nordvestlige del af yngleudbredelsen (Kazakhstan) primo-medio maj (Cramp & Perins 1994) og dermed under normale omstændigheder først bør forventes i vesteuropa noget senere. Det kan endvidere ikke siges at bestyrke mistanken om spontan forekomst, at fuglen blev observeret på et foderbræt. De forudgående fund er 4-7/6 1966 1 han Henne Strand (RB), 22/7 1974 1 han Viborg (NJ), 13/5 1979 1 han Hanstholm Fyr (NJ), 25/5 1979 1 han Mandø (RB) og 5/8 1983 1 han Arup (NJ). (Centralasien; overvintrer i Indien)"
Om det aktuelle fund af Hætteværlingen i Nørre Snede kan jeg kun sige, at den falder aldeles fint ind i forekomstmønsteret - omend det er lidt usædvanligt, at den indfinder sig på et foderbrædt midt inde i Jylland.
I ydmyghed
Sebastian
Hejsa
Som et kuriosum vil jeg lige gøre opmærksom på at Utsira har haft Hætteværling fra den 10. juni til idag. Fuglen ligner vores baghaveeksemplar og opførslen er også lignende "Eksponerer seg kun i korte øyeblikk, ellers så er den skulky. Kun sett i ca. 30 sekund etter 6 timers leting". Se www.utsirafuglestasjon.no .
Det er selvfølgelig svært at afgøre om det er samme individ - det er lidt lettere med sneugler.
Hilsen
Lars Andersen
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.