Ja, det er sågu det bedste sted til "skråper - tæt på", jeg kender. I 2000 havde jeg en, som nærmest kom trækkende i vandkanten ved Gallohaven. Det er vildt fedt.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Man ser her bl.a., at en del af kinden er mørksværtet og at næbbet helt mangler tværgående furer.
Håbløst gråvejr: ISO 1600, bl. 4, 1/200 sekund.
Glædelig jul til alle også til Lunden.
Jeg har prøvet at finde et sted i litteraturen (den jeg har stående), der beskriver Lunde i anden vinterdragt, dette er dog ikke lykkedes. Jeg medgiver at fuglen ikke ligner en 1k, og nok er for smånæbbet til en adult, men kan vi være helt sikre på at fuglen er 2k?
Mvh RS
Hej Rasmus -
Det er samme individ, som er kommenteret under dette billede: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=14521
Måske er der supplerende oplysninger, der kan bruges?
vh/Peter
Hej Peter.
Ja det syntes jeg ikke at jeg blev meget klogere af. Jeg syntes at det virker lovligt dristigt at bestemme fuglen til 2k, med tanke på hvordan næbbet udvikler sig individuelt. Det er da muligt at det er en 2k, men jeg ville bare gerne kunne finde et sted i litteraturen der underbygger denne påstand, eller høre det fra en person med stor erfaring på området.
Mvh RS
Naturligvis bør man udvise stor forsigtighed ved aldersbestemmelsen. Men hele 3 kommentatorer erklærer sig enige i en 2k-fugl.
Jeg vil gerne henvise til en afbildning i \"Fugle i Nordatlanten\" v/Sørensen og Bloch, Gads Forlag 1990, hvor en \"ca. 3. vinter svømmende\" udviser samme næsten ubrudte overgang mellem øvre næbkant og begyndende pande. På denne fugl ses det mørksværtede også at strække sig en smule om bag øjnene - selv næbbet, med dets totale mangel på tværgående furer, forekommer meget identisk med Studstrup-fuglens. Så jeg vil da i virkeligheden ikke udelukke at der kunne være tale om en 3k-fugl.
vh/Peter
Hejsan
Såvidt jeg kan se, er lunden fra Studstrup 19-21/12-06 omkring 6 mdr gammel, dvs en 1K fugl, der har fældet fra juvenil dragt til første vinterdragt.
Allerede i løbet af deres første vinter får unge lunder samme næblængde (men ikke højde) som adulte. Da juvenile lunder er omkring 25% mindre end voksne, vokser de altså ret betydeligt i deres første vinter.
Jeg håber at komme med en lille udgydelse om aldersbestemmelse af lunder i starten af det nye år. For dem der ikke kan vente så længe, burde det være muligt at finde oplysninger, der forhåbentlig bekræfter min aldersbestemmelse, fx i M. P. Harris monografi om Lunden fra 1984.
mvh & godt nyt år
Lynx
Spændende, hvis der kan komme en præcis aldersbestemmelse frem. Jeg ser i hvert fald frem til din \'udgydelse\' i starten af det nye år. Bliver det på Netfugl?
Gad vide om Vejle-fuglene fra efteråret 2005 også bliver endeligt aldersbestemt ved samme lejlighed?
vh/Peter
Hvis det må være mig tilladt at skrælle mine egne forbehold af, ER Studstrup-lunden en 1K. De to yngre fugle fra Vejle fjord i august 2005 er begge 2K fugle, ca 13 mdr gamle.
De oplysninger om aldersbestemmelse i den pdf som Søren Poulsen henviste til ovenfor er i det store hele taget fra Harris 1984. I hans glimrende monografi (The Puffin, T. & AD Poyser), bringer han også enkelte billeder af yngre lunder ringmærket som unger og senere fotograferet i kolonien om sommeren.
mvh
Lynx
PS: Lundens latinske navn betyder - groft oversat - lille broder fra Nord.
Tak for henvisningen, Søren - god og lærerig læsning.
Det er rigtigt, Klaus, at fuglen meget ligner afbildningen i \"Fugle i felten\" - men synes du ikke, den adskiller sig fra den på linjen fra næbspidsen og op til issen/panden? I bogen slår denne linje et markant knæk - mens den er mere rettet ud i en næsten helt harmonisk linje på fotoet her. Måske kan der ligge det i det, at det så en 1k han her, eftersom disse har større næb end hunnerne?
Men jeg skal gerne give mig mht. en 1k, for jeg har kun set Lunde 2 gange i mit liv; de 3 i Vejle Fjord, og så denne.
vh/Peter
Det er rigtigt at fuglen på tegningen i FIF med hensyn til hovedform adskiller sig fra denne fugl, men dette kan nok skyldes, at denne fugl lægger pandefjerene ned. Hertil skal indrømmes, at min egen erfaring med 1k Lunder begrænser til forbiflyvende fugle. Det er dog reglen på svømmefugle - og også hos alkefugle (baseret på mål taget på Zoologisk Museums skind af Alk, Polarlomvie og Lomvie) - at næbbet i en alder af under et år har någet fuld længde og højde. Men som skrevet: Lunder i den alder har jeg ikke set svømmende.
Hej Peter
Vinklen mellem næb og pande på tegningen af juv. lunde (der nok burde have været kaldt 1ste vinter istedet) i FIF er ganske enkelt forkert, forstået på den måde at den er alt for stejl i forhold til virkeligheden (som dit og andre billeder viser). Det er muligt at vinklen kunne synes så stejl hvis lunden rejste pandefjerene voldsomt - men det er nu ikke noget lunder gør særlig tit.
Det er rigtigt at (voksne) hanner inden for den samme population har større næb end hunner, op til 10% især i højden, men det ændrer ikke vinklen mellem næb og pande hos ungfugle.
Alt i alt tror jeg roligt du kan ændre aldersbetegnelsen på studstrup-fuglen fra 2 til 1K.
mvh
Lynx
Det vil jeg straks gøre, og tak for hjælp med en mere præcis bestemmelse, Peter.
Tak også til I andre for kommentarer m.m.
(Her er så en af de situationer, hvor man bør lave sine tilføjelser i \"Fugle i felten\" - tilføjelser af den art, subjektive som objektive, som tilsammen kunne blive en sand guldgrube og som jeg for et års tid siden bad om måtte blive offentliggjort i en slags \"jizz-guide\" her på siden.)
vh/Peter
Jeg mener, at denne december fugl må være 2K.
Lynx mener, at den er omkring 6 mdr gammel, dvs en 1K fugl, der har fældet fra juvenil dragt til første vinterdragt. Iflg. HBW er den helt unge Lunde juvenil indtil "early March to July". (Hvad skete der med "... en lille udgydelse om aldersbestemmelse af lunder ...").
Lunden skifter fra et immature-lignende næb til et adult-lignende mellem sommeren 3K og sommeren 4K. Næbbet på en 4K er endnu ikke fuldt udvokset, men fuglen har nu en tydelig konveks bue på overnæbbet (culmen) fra pande til næbspids. Omvendt har 3K (sommer) stadig et næb der ligner næbbet på en immature med en meget lige culmen og en højde der er tydelig mindre end 4K. Aevar Petersen (1976) beskriver 3K (sommer) således: They have a distinctive triangular bill, easily distinguished from the deeper and more convex bill of older Puffins ....
4K (sommer) beskrives således: Bill more convex than in 2-year olds [= 3K] but not so much as in older Puffins ..
Petersens (1976) beskrivelser af forskellige aldre på grundlag af næbbet er baseret på 91 Lunder, der alle er mærket til unger og derefter genfanget i kolonien (Vestmanna-øerne, sydlige Island) 2-8 år senere.
Hans artikel har 6 sort-hvid fotos af 6 forskellige aldre (3K, 4K, 5K, 6K, 7K og 8K). Hvert foto viser næbbet fra siden og forreste del af hovedet.
Desværre omfatter hans beskrivelse ikke 2K-fugle, primært fordi disse normalt ikke opsøger kolonien.
Kilde: Petersen, A. Size variables in Puffins Fratercula arctica from Iceland, and bill features as criteria of age. Ornis Scand. 7, 185-192.1976.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.