Beskrivelse: Denne særegne form for Azurmejse, Gulbrystet Azurmejse (Cyanistes (cyanus)flavipectus) blev truffet lokalt almindeligt i bjergskovene øst for Tashkent, i ca. 1500 meters højde.
Gulbrystet Azurmejse regnes tit som egen art, adskilt fra Azurmejse. Således har dens artsstatus i f.eks. "Tits-bogen", Birds of South Asia og i den nye Birds of Kasakhstan.
Forden det tydelige gule bryst kendes denne særegne form fra Azurmejse på gråtonet hoved.
Jeg håber at kunne lokke Michael Westerbjerg eller andre med indgående kendskab til mejserne i Kirgisien/Kasakhstan til kommentarer angeånde dens optræden i nabolandede til Uzbekistan.
Hej Klaus,
Har oplevet en flok på 4-5 individer af Yellow-breasted Tit i efteråret 2005 i den nordvestlige del af Afghanistans Badakhshan-provins.
De fugle jeg så forekom mig nu at være mere hvidhovedede end fuglen på billedet her.
Desværre var det min eneste obs af arten - ellers måtte jeg nøjes med den lokale afart af Musvit og en enkelt obs af Turkestan Tit...
Mvh. HeM
Hej Klaus!
Flot billede - af en Gulbrystet Azurmejse. Ofte hersker der blandt besøgende birdere i regionen diskussion om udseendet af den gulbrystede art/form/...race. Men som dit billede fint viser, skal det gule bryst være aftegnet præcist så velafgrænset som vist - hverken mere eller mindre.
Der findes en del racer/former i regionen, og netop i bogen Birds of Kazakhstan antages et væld af former - hvilket bør mane til forsigtighed ved bestemmelsen på form/race-niveau. Ganske mange Azurmejser - i regionen - viser gulige toner i varierende udstrækning og grad; ikke kun juvenile.
Om den Gulbrystede Azurmejse skal have egen artsstatus er uvist - og som så meget andet, når det drejer sig om centralasiatiske fugle, er det ofte den enkelte forfatter som vælger dette. I bogen Birds of South Asia er de ganske generøse hvad dette angår, og jeg antager en mere konservativ rolle... DOG mener jeg nok, at Gulbrystet Azurmejse med rette kan benævnes med artsstatus - bl.a fordi en "rigtig" Gulbrystet Azurmejse ser ud som på dit billede - de steder den forekommer. Og mange af de steder den forekommer kan der i samme område findes repræsentanter for Azurmejse i forskellige gultonede former - eller flotte rent-hvide fugle. Men hvor dette forekommer, er de gulbrystede (som jeg har observeret det) markante - og tegnede som dit billede viser.
Mht udbredelsen i nabolandet Kirgistan (øst for Usbekistan) forekommer den Gulbrystede Azurmejse hyppigst i området vest for hovedstaden Bishkek - netop retning Usbekistan. Tashkent ligger blot få hundrede kilometer fra Bishkek og relativt tæt ved den kirgisiske grænse. Derfor vil jeg mene at kerneområdet er netop omkring Tashkent og sydover til Ferghana-dalen på den usbekiske og kirgisiske side af grænsen. Her forekommer løvskove bl.a de berømte nødde- og æbleskove - og i Kirgisien finder man altså netop Gulbrystet Azurmejse i disse biotoper. I Kasakhstan antages den for lokalt almindelig i den sydlige del af landet - men igen vil jeg fremhæve grænseområderne ind mod Usbeksitan - hvilket igen er i periferien af Tashkent.
Og netop Tashkent og omegn er et af de bedste steder for denne smukke fugl.
VH/Michael
Mange tak for de spændende svar omkring denne liden kendte fugl!
Jeg mistænkte at fuglen netop har et kærneområde som det, MWA antyder. Dog blev den også truffet i områder med blandskov, hvor den virkede ret knyttet til nåletræer. Kaldet blev opfattet som om den begyndte som Blåmejse og endte som Topmejse, nogenlunde som man ville beskrive Azurmejse.
AT HM har opfattet fuglene som mere hvidhovede end vist her er ligeledes spændende, da illustrationen i Birds of South Asia (Rasmussen & Anderthon 2005) viser en endnu mere gråhovedet fugl end her.
Hvor om alting er: Uzbekistan er ornitologisk særdeles dårligt undersøgt, og en fremtidig "ekspedition" kunne passende koncentrere sig om områderne øst for Tashkent, samt ørkenen nord og vest for Bukhara (incl. Karakalpakstan syd for Aral søen), der bl.a. er kendt for Panders Ground Jay, der sås ca. 200 km. nord for Bukhara. Bestanden her er muligvis isoleret fra den mere østlige syd for Issyk-Kul, og fremtidige undersøgelser kunne måske lægge for dagen, hvorvidt udseende og stemmer adskiller sig fra hinanden. I så fald kan et split komme på tale.
Nå, det var den gulbrystede det drejede sig om. Tak endnu engang for svarene.
Det var dog morsomt! Jeg har ledt side op og side ned i mine bøger og på nettet efter en yderst mærkværdig fugl ved mit fuglebræt. Jeg fandt den via Lieberkind og diverse udelukkelsesmetoder. Det er - med GARANTI - en gulbrystet azurmejse med lige præcis dey nøjagtigt afgrænsede gule felt på brystet som ses på foto fra Usbekistan. Jeg har nu set den ved foderbrættet, hvor den optrådte sammen med grønirisker over 2 dage, og vil naturligvis holde øje med den. Jeg har et foto, desværre ikke for godt, taget gennem vinduet i farten på lidt for stor afstand. Det ligger i raw-format, hvor man godt kan se den, men tåler ikke konvertering ret godt. Hvis du gerne vil, så kan jeg brænde det til dig, jeg tror ikke man kan maile RAW? (Er nybegynder i fototeknik). Jeg vil prøve at få et bedre foto, hvis den viser sig igen.
Venlig hilsen
Ingrid Nolde
inold@mail.dk
Hej Ingrid
Spændende, men fuglen er næppe en "ren" gulbrystet Azurmejse, med mindre den er undsluppet fra fangenskab. Arten findes meget lokalt i Centralasien hvor den er standfugl.
Det sker at Blåmejse blander sig med Azurmejse og skaber hybrider. Disse er dog meget sjældne i Europa.
Du bør holde øje med fuglen, og sende dit foto til Netfugls redaktion, hvorefter Billedet nok hurtigt kan lægges i Galleriet. Det er den letteste måde at gøre på.
Her ses et Billede af Pleske's tit (hybrid mellem Blåmejse og Azurmejse) sammen med Blåmejse taget i Holland i efteråret 2007.
http://www.dutchbirding.nl/pics/temp/azuurmees2007111501.jpg
mvh
Rasmus
Beskrivelse: Foranledet af snak omkring Sortstrubet Drossel i forbindelse med den dagsaktuelle fugl fra Kbenhavns Nordvestkvarter mindedes jeg, at der er omtalt en helt sorthovedet form, kaldet "relicta", der er beskrevet fra det østlige Kasakhstan. Jeg har kun kunnet finde referancer til den i "The birds of Kasakhstan" (Wassink & Oreel 2007). formentligt er den megte sjælden, men det lykkedes mig at fotografere et ex. i Uzbekistan, oktober 2007. Denne form har jeg ikke kunnet finde fotos af i øvrigt, men her er den. Bemærk helt sort hoved.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.