Beskrivelse: Fuglen på vandet er nok en af de mørkeste Mallemukker (bemærk dog lysere strube) jeg så på Svalbard - hvor den lyse fase var sjælden, men hvor der i øvrigt var betydelig variation.
Der hersker en del forvirring omkring farvefaser og racer af Mallemuk - og det er ikke uden grund. Derfor et kort resume omkring forvirringen:
Mallemukken Fulmarus glacialis yngler i Nordatlanten og i det nordlige Stillehav. I det antarktiske område findes der en anden mallemuk-art, Sydlig Mallemuk (Fulmarus glacialoides), som aldrig er set i Europa.
I Nordatlanten yngler mallemukken dels i den højarktiske zone (NØ Canada, NØ Grønland, Svalbard, Novya Zemlya), og dels i den lavarktiske og boreale zone (NW Grønland, Island, Færøerne, Norge, De Britiske Øer mv). Generelt er de lavartisk/boreale fugle lyse, mens de højarktiske er mørkere i en glidende overgang fra ret lyse til ret mørke fugle.
Tidligere blev de højarktiske og de lavarktisk/boreale fugle delt i to racer på baggrund af morfologiske karakterer (næblængde): F. g. audoboni i højarktisk og F. g. glacialis i resten af Nordatlanten; disse to racer kan ikke adskilles i felten. Flere og flere (bla. AERC) slår dog nu de to atlantiske racer sammen til een, således at der kun findes to racer i verden: F. g. rodgersii i Stillehavet og F. g. glacialis i Nordatlanten.
James Fisher (1952) inddelte i sin monografi om Mallemukken de atlantiske fugle i fire farvefaser: LL (double light), L (light), D (dark) og DD (double dark), og dette system er blevet brugt af mange. Det er dog ikke uden problemer, dels fordi overgangen mellem især L, D og DD er flydende, men også fordi bestemmelsen til een af farvefaserne afhænger meget af lysforhold, afstand og observatørens erfaring. Mange (bl.a. ESAS; European Seabirds at Sea co-ordinating group) er derfor gået over til at bruge et forenklet system hvor fuglene kategoriseres som LIGHT (lys; Fisher's LL) og DARK (mørk; L, D og DD). I følge dette system hører langt de fleste lavarktiske/boreale fugle (som er dem vi normalt ser i DK) til kategorien LIGHT (lys), mens langt de fleste højarktiske hører til kategorien DARK (mørk); mørke fugle indbefatter således alt fra ret lyse fugle med få mørke fjer i hovedet til de næsten chokoladebrunlige fugle, der tidligere blev kaldt DD.
I Stillehavet (Aleuterne, Alaska Halvøen, Okhostkhavet, Kamchatka, Kurillerne) yngler som nævnt racen Stillehavsmallemuk F. g. rodgersii, der også har forskellige farvefaser. De mørkeste Mallemukker fra Stillehavet er betydeligt mørkere end de mørkeste fra Nordatlanten, og kan være ensfarvet mørkt chokoladebrune - se evt. fotos her: http://www.pbase.com/jpkln/fulmars
mvh
Lynx
Apropo forvirring: Det lykkedes mig at bytte rundt på de latinske navne i 4. afsnit: F. g. audoboni er den lavarktisk/boreale form, F. g. glacialis den højarktiske - og IKKE omvendt...
Suk og godnat
Lynx
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Uha, den ser da lidt sød ud - men den korrekte dato er velsagtens 2. oktober!?
Billedet får mig nu til at glæde mig extra til uge 40 i Ravelinen til næste år... ;o)
Vi var en håndfuld eller så, der også så en i live (obset i felten) på Chrø i oktober 1991. Den blev desværre bare ikke godkendt efter knap 2 års overvejelse fra SU, men det kan jo være, at den bliver taget op til overvejelse igen en eller anden dag...
:-/
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Efter at have hørt Guruen Svensson fortælle om Hippolais-komplexet ved feltræffet i Vester Vedsted, så ville jeg absolut mene at der her er tale om en rama. Øjenbrynsstriben er kort og maget skarpt aftegnet - det var der ingen af hans caligata'er der havde!
Det er vel mere komplekst en som så. Iflg. Svensson er der jo tale om en hel række af karakterer – af hvilke ingen er diagnostiske, men blot mere eller mere indikerende. På de billeder (inkl. foredraget uge 42) og skind på ZM jeg har set af disse gulbuge (jeg har desværre ikke set dem i felten endnu) virker rama mere ensfarvet i ansigtet, og med noget længere næb og hale som giver dem et mere udtrukket jizz. Det syntes jeg ikke denne fugl har. Den virker faktisk meget kontrastfuld med tydelig øjenbrynsstribe og ret stejl pande. Jeg syntes dog at oversidefarven ser noget bleg ud og den anelse mere varme overside som er typisk for caligataen er svær at øjne. I Svenssons Birding World-artikel (BW maj 2001, s. 212) er der dog en caligata som minder meget om ovenstående fugl i oversidefarven, hvilken ligeledes mangler øjenbrynsstribe bag øjet. Jeg syntes også overnæbbet bøjer nedover undernæbbet i større grad end det ses hos rama, men det kan her være svært at vurdere. Desuden er fuglen vel undersøgt på kryds og tværs i hånden, hvor en række mere konstante karakterer kan anvendes, som emargination, næblængde, hale-vinge forhold m.m.
MVH.
Ole Zoltan Göller
Jeg fik samme mistanke som Morten da jeg så billedet, med Svenssons foredrag i baghovedet. Det skyldtes først og fremmest øjenbrynsstriben og det blege helhedsindtryk. Hvad der tilsyneladende er en meget vigtig karakter er næbbets form set ovenfra/nedefra. Jeg skyndte mig ind på Chrøs hjemmeside for at se yderligere billeder og her ser det ud til at passe på caligata, med en let indsnævring midt på næbbet, hvor rama skulle vise helt lige næbsider - stadig iflg. Svenssons meget givende foredrag.
Bedste hilsner
HHN
Selvom jeg ikke har set hverken caligata eller rama (endnu!), og derfor ingen erfaring har med kræene udover bøger, blade og Svensson´s foredrag, ligner fuglen i mine øjne mest en caligata.
Udfra de billeder, beskrivelser m.m. jeg har set/hørt virker dens umiddelbare jizz for mig bedst på caligata med det ikke specielt lange næb og ditto hale, den forholdsvis kontrastrigt tegnede vinge (ydermere i kontrast til den lysere ryg), den mørke tegning på undernæbbet - så vidt jeg husker har rama ikke (eller kun meget sjældent) mørkt på undernæbbet (?).
Grundfarven på oversiden inkl. vingerne er ikke så ensfarvet og udflydende lysebrun, som rama skal være.
Hilsen
Mathias
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Det er fandeme et godt billede!! Det er når jeg ser den slags perfekte billeder jeg lægger kameraet på hylden, for det format når jeg aldrig selv!! man er jo ikke tvivl om at der er tale om en fugl!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.