Titel: 5 adult birds in the same spot is an unusual situation in Denmark
Beskrivelse: The birds fight over territory and females these days and have been doing so for the last 10 days. I hope they will settle down soon for breeding.
I caught the birds from the parking lot - in other words they are very easy to enjoy.
Dét billede er bare superfedt: En dødsyg industrihavn forvandlet til et fantastisk og på besynderlig vis meget stemningsfuldt baggrundstæppe for skestorkene.
Det er sjældent vi står i "kø" for at rose et billede her på Netfugl - meget sjældent. Det kræver at billedet i dén grad skiller sig ud - og det gør dette.
At kombinere en flok Skestorke med en smuk solnedgang er i sig selv seværdigt. og så oveni at krydre med Esbjerg´s rå og brutale industrihavn i baggrunden, gør at billedet i dén grad fortæller en historie - og det kan vi li´!
Ole - jeg vil dog tillade mig at fremføre en enkel ting, jeg godt kunne tænke mig anderledes. Du har efter min smag placeret Skestorkflokken for langt mod venstre i billedet - de er for meget på vej ud af billedet. Så hvis du har mulighed for en anden beskæring, eller har et andet lignende billeder, hvor du kan give fuglene mere plads til at flyve ind i billedet, og ikke så meget ud af billedet - så vil det vinde betydeligt rent kompositorisk - efter min smag...
Bh
9s
Dejligt billede. Og når man ved det er en solNEDgang passer det godt at fuglene flyver ud af billedet. Og de to bageste får lige "kæmpet sig over" den høje skorsten
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Bemærk undervingefarve sammenlignet med flyvende Hjejle til venstre. Tåspidsen stak desuden lidt ud i flugten, hvilket også ses. Fuglen hørtes desuden.
Uploadet 2013-07-07
Publiceret
2013-07-07Pluvialis dominicaAmerican Golden Plover
SU-beskrivelse af Amerikansk Hjejle, ca. 500 m. nord for Astrup Engsø, d. 8. Juli, 2013, *Ole Zoltan Göller
Fundomstændigheder og beskrivelse blandet sammen:
Oven på en forrygende morgen med alle tre moseternearter i samme kikkertfelt ved Saltvandssøen, og noget der mindede om en rekordforekomst af kærløbere med hele 37 fugle samme sted, drev jeg videre rundt i området, naturligvis med henblik på at finde noget sjældent. Nørresø så mindre giftig ud end tidligere år, og kastede da heller ikke noget af sig. Jeg fyldte derfor bilen med specialøl og vin i Tyskland, og tænkte at tage turen op gennem marsken på hjemturen. Da jeg havde forladt den sidste af Ballum-byerne, og ramte engene sydfra, kom en mindre, meget mørk Hjejle langsomt drivende ind over vejen fra øst og ud mod vaden. Jeg holdt ind til siden og rettede kikkerten på den. Den virkede lidt retningsløs og drejede let mod nord ude over forlandet. Jeg gav bilen gas, tog første grusvej ind mod diget ca. 500 meter længere henne og spænede op på diget. Jeg kunne desværre ikke finde fuglen, og slog det hen, selvom det undrede mig meget over, at jeg ikke kunne se rent hvidt på undervingerne, som jeg burde. Jeg kørte videre, brugte lidt tid ved Ballum Sluse lidt længere fremme, og checkede derefter Astrup Engsø.
Fugle var der ikke mange af, og solen stod højt, det blæste fra nordvest og så var det lavvandet. Mens jeg nød en kop mokka ved Astrup Engsø, ærgrede det mig trods den fine morgen, at jeg ikke havde fundet bare et eller andet selv – bare en god subart som Stribet Ryle. Jeg havde kun ”suttet andres bolsjer” som man siger, med undtagelsen af de mange Kærløbere, men måtte også sande, at Saltvandssøen i disse dage var overbirdet, og at det måske var naivt at håbe på et uopdaget hit.
Jeg fortsatte ad grusvejen nordpå, og opdagede at der på en lysegrøn græsmark på vestsiden af vejen, stod et par hundrede fugle. De var fordelt på Viber, Hjejler, Brushøns, Stære og måger. Det overraskede mig lidt vandstanden taget i betragtning – særligt har Hjejler det med at drøne ud på vaden ved ebbe her om sommeren. Med let hævet optimisme fik jeg rettet kikkerten på flokken. Det så ikke særligt interessant ud. Der var dog en enkelt Hjejle som kun lige viste sin kridthvide pande over græsset, hvilket selv i håndkikkert så bemærkelsesværdigt ud, sammenlignet med resten af de lidt tristfarvede hjejler. Jeg holdt ved fuglen længe, men den rokkede sig ikke fra sin hvile. Jeg overvejede at køre, men satte i stedet teleskopet på fuglen. Det ændrede ikke noget – jeg kunne stadig kun se toppen af issen. Der var nu gået ca. 10 min, hvilket føltes lang tid at bruge på noget, der nok ikke var noget. Der er tit en fugl i Hjejle-flokke som afviger lidt i fældningsmønsteret – det er helt normalt. Så rejste den sig pludseligt op med brystet lige imod mig. Knaldsort med to kridthvide dråber på hver side af brystet. ”YES” tænkte jeg bare, ”Yank-Hjejle!”.
Med forhøjet puls fik jeg efterfølgende et godt indtryk af fuglen med fuld zoom i teleskopet, hvorefter jeg fik skudt et par dokumentationsbilleder med kameraet.
Fuglen virkede lille og også slankere, mørkere, mere grovmønstret på ryggen, uden gyldent, end Hjejlerne den stod i blandt. Den var ekstremt kontrastrig med det hvide ”tørklæde” som modstykke til det kulsorte ansigt, midtbryst, bug og helt sorte flanker – sidstnævnte en vigtig karakter for Amerikansk Hjejle. Hovedet virkede desuden mere firkantet i profil, og den var mere højpandet end Hjejlerne.
Jeg ringede som sædvanligt lidt stresset til Morten Benzon Hansen. Han er altid klar på at melde ud, og det sgu bare blevet en vane at ringe til ham – desuden magter jeg ikke at fumle med en udmelding, når der skal dokumenteres. Jeg bad ham melde den ud som sandsynlig Amerikansk Hjejle. På trods af fuglens perfekte, afrundede, hvide dråber, omkranset af sort, huskede jeg at have set fotos af Sibirisk Hjejle med noget der mindede meget om undersidemønstret på Amerikansk Hjejle, så jeg ville gerne have fuglens bagende, stemme m.m. på plads, før jeg kunne være sikker – og ikke mindst vingeundersiden.
Der gik ikke længe før fuglen lettede med resten af flokken og landede igen. Jeg skød løs med kameraet, og kunne efterfølgende se på displayet at vingeunderside og armhuler så brungrå ud, og jeg kunne også ret tydeligt se forskellen i kikkert, mellem denne mørke fugl og så de hvidblinkende Hjejler i flugt. Det skulle dog vise sig, at være ualmindeligt vanskeligt at få fuglens bagende at se, faktisk tog det nogle timer. Tertiærer og primærprojektion skulle bare ses, og selvom fuglen ofte tog flere fine spadsereture tættere på os, var den kun sjældent over græshøjde med bagenden. Det lykkedes heldigvis ved et par lejligheder til sidst, at få set fuglen rigtigt godt fri af det høje græs. Tertiærerne var korte og grovtakkede, og der stak sorte svingfjer et godt stykke forbi tertiærerne og pænt ud forbi halen, hvor de krydsede hinanden - det bekræftede, at der var tale om en Amerikansk Hjejle. Det så ud til, at den var fældet/lys lige omkring gattet midt på undergumpen omkranset af sort, når den stak bagenden i vejret.
Fuglen var ellers ret lille, hvilket på et tidspunkt ledte mine tanker hen på Sibirisk Hjejle, der oftest er en del mindre end Hjejle frem for Amerikansk Hjejle, der typisk kun er lidt mindre. Fuglen virkede dog ikke så langbenet som Sibirisk, selvom det kunne være svært at danne sig et præcist billede af i græsset. Indtrykket bekræftes af billederne, som viser at kun tåspidsen stak bag halen i flugten, hvor Sibirisk Hjejle ofte viser det meste af eller hele foden bag halen. Da den stod frit sås lidt længere tibia end Hjejle.
Næbbet var ret langt og smalt, og noget vi brugte lang tid på at vurdere. Den var dog uden Sibirisk Hjejles typiske fortykning på yderste halvdel, og ikke så slående langnæbbet, som denne art ofte udviser, men der er meget variation her hos begge arter.
Fuglen blev i øvrigt hørt godt, da den lettede. Den kaldte to gange med et let totonet kald a la ”TYYY-yy”, som var mindre opdelt, mindre stigende med mindre tryk på sidste del i forhold til typisk Sibirisk Hjejle. Det understøttede også bestemmelsen til Amerikansk Hjejle. Jeg er godt bekendt med begge arters kald, og selvom der er en del variation i kaldene afhængig af temperament, var det ikke et kald jeg forbandt med Sibirisk Hjejles, som minder mere om Sortklire, med markant og mere eksplosivt ”kyy-IIT”-kald.
Lige inden lukketid dukkede Freddy op, og vi blev konstant forstyrret af enorme landbrugsmaskiner, der støjende passerede os på den lille grusvej, mens vi forsøgte at finde fuglen, som i mellemtiden havde smidt sig i græsset. Fugleflokken var dog upåvirket, og vi fandt fuglen igen, gemt kun med issen over græsset, ligesom det hele begyndte. Vi kiggede på fuglen i ca. 10 min, og imens Freddy lystigt og levende berettede om efterårets eskapader på Chrø, rejste fuglen sig pludseligt op. Den så sig opmærksomt omkring, hvorefter den sammen med en håndfuld Hjejler gik på vingerne, og i aktiv flugt tog højde og gik mod syd. Vi fulgte fuglene i teleskop, og de forsvandt som små prikker i disen i sydlig retning. Det var atter tydeligt, at den var lidt mindre end hjejle, med marginalt hurtigere vingeslag.
Om Fuglen var den samme som først oplevet i den sydlige del af Ballum Enge, eller om det var et tegn på det forestående, skal ligge hen i det uvisse. En ualmindelig fin forestilling blev det i hvert fald til. Gennem observationen, som forløb fra ca. 11:30 til 14:00, dukkede 8-10 andre fuglekiggere op, som alle fik set fuglen godt.
NB: Det skal siges, at jeg lang tid gennem observationen, på trods af fuglens umiddelbare lighed med Amerikansk Hjejle, var meget i tvivl – særligt da der var elementer, jeg ikke kunne få styr på. På et tidspunkt hældte jeg sågar mere til Sibirisk Hjejle, og var således pænt stresset og frustreret gennem det meste af observationen, ind til de vigtigste dragtkarakterer og stemme endelig faldt på plads. Kombinationen af proportioner, stor vingeprojektion, fine afrundede dråber mod kulsorte flanker, manglende gyldent anstrøg i ryggen, benlængde og ikke mindst kaldet, gjorde artsbestemmelsen klar.
Ole Zoltan Göller
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Min første fotokritik ever. Ikke fordi jeg ikke er dybt imponeret over jeres muligheder og resultater. Respekt. Savner ikke mine timer i mørkekammeret.
MEN dette er sgu da en perle, fugl som billede!
Tau.
Beskrivelse: This bird, the first White-throated Needletail for Denmark, was seen by Ole Zoltan Göller for three minutes before flying off towards north.
Hmm - måske sku man alligevel investere i zoom mv til cameraet...
Men så er det næste jo liiiige at fange fuglen i flugten, ha det indstillet osv. osv ,-)
Hvor er det fedt at se dine billeder.
25.9.99 oplevede jeg noget lignende v Fyrhaverne i Hanstholm. Det var dog "kun" en Alpesejler, der pludselig sejlede lige hen over os 3 og kredese et par gange i lav højde.
Lige pludselig sker det altså!
Tillykke med at du var der, så den og fik foto!
Må lige erindre om KMO's poetiske beskrivelse af "dødens le" på hans billede fra 12 maj 2008. Så forstår man............Rystende dag !
Hvis jeg kunne vælge ville jeg klart helst have stået på Juvre !!
STÆRKT OZG... Ikke engang tilfældigt men udspekuleret og målrettet ædlet! Og hvilken superart. Måske den mest ønskede for de mest håbefulde. Club300 .dks logofugl. Det siger det hele. Skagen må være på stikkerne idag, ligevel som hele vadehavsregionen er pgw zone, selv på en mandag. Gårsdagen går over i dansk onkologisk historie, med tre megaer i spil... Små dramaer udspilledes som på havnen i Gudhjem, hvor Mosebo og Bisp klunsede om den sidste plads på båden. Goldfingers yankie-pankie drossel, og OZGs drømmeobs, alt imens twitcher top ti var så håbløst umuligt placeret som tænkes kan.
Skies the limit, som Fleetwood Mac synger :) !.
Jeg stod i fyrhaven på Falsterbo med en række unge svensker og Stephen Menzie fra Uk, da nyheden kom via birdcall de var ellevilde.
Hele tre nye førstegangsfund på blot en uge nu.
Ole du kan roligt begynde at twtiche igen.
Nikolaj
Jeps den er så mega fed, og er der nogen man kan unde en sådan ædelart, så er det Ole, som på alle måder er en ualmindelig seriøs fyr, og mega behagelig at være på felttræf og obs med, stort tillykke LATINOS : - ))))
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: This bird, the first White-throated Needletail for Denmark, was seen by Ole Zoltan Göller for three minutes before flying off towards north.
Ja tillykke. Den her uge har været som at få to fingre stukket i øjnene (rufous-tailed), en baghåndslussing (swainson's) og så en uppercut (white-throated). Man er nødt til at nurse sig selv psykisk (du har set dem alle sammen før, selv om det er mange år siden...), mens man prøver at få hjernen til at forklare hjertet, at der jo også er andre ting i livet; børn, sex, musik etc...AAARGH!!!
Stort tillykke til OZG - fantastisk flot fund på en super giftig dag i det sydvestjyske.
Jeg vil også benytte lejligheden til at sige OZG en stor tak, for at han kl. 12:00 ringede til mig (som sammen med Kristian Laustsen har gennembirdet Mandø i otte dage), og beordrede os ud på en sydvendt spids. Aldrig har vi rykket så hurtigt, men ak nej (og fanden i helvede), en times eftersøgning (bl.a. sammen med JaE, HHø og Skat) gav intet resultat...
Bittert for os, nuvel, men langt værre hvis meldingen var kommet efter vi var taget hjem, så vi end ikke havde haft chancen.
Og så til sidst en gentagelse: SUPER godt gået, Ole!
Mega tillykke OZG !
Det her overgår Juni-juli 2010 med tre danish first på samme dag.
Nu er man jo nødt til at flytte barren for ædelarter:
Purple Needletail (Hirundapus Celebensis) ny for WP :-)
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Hej Ole,
Superpædagogisk illustration af, hvordan en 'fulvescens' Gransanger ser ud og lyder.
Så mangler vi bare, at der er nogle taxonmisk begavede folk, der får afklaret gransangerkomplekset og fundet ud af om tristis bør have artsstatus i forhold til collybita. Og dernæst, hvis tristis er en selvstændig art fundet ud af om fulvescens er en tristis-race, en collybita-race, sin egen art eller en hybridform.
mvh Jens
Hej Ole,
Tak, så blev jeg lidt klogere på dette komplex. Jeg havde ikke hørt om 'riphaeus' før. Jeg går ud fra at det er en skrivefejl når du skriver at fulvescens er en østlig form af tristis. Du mener vel vestlig.
mvh jens
Beskrivelse: Among hundreds of hummingbirds, the Glittering-throated Emeralds were quite numerous but also hard to identify with certainty, as the birds kept shifting place with each other in a chaos og glossy green.
Beskrivelse: We were extremely lucky to see this rare and very elusive species of Puffbird. The bird was perched relatively high in the forest above the road to the Copalinga Lodge. It was quiet and almost without movement.
Beskrivelse: This giant of a woodcreeper calmly foraged only meters away in the dark undergrowth. It payed no attention to us at all, and we could watch it for several minutes.
Beskrivelse: The long morning trek through the cloud forest of the Podocarpus National Park payed off. Highland Motmot is not only beautiful but also rare. Despite bright colors it easily disappears in the foliage. One of many great and rare birds seen this morning.
Beskrivelse: Another pay-off from the long morning trek through the cloud forest of the Podocarpus National Park. Like Highland Motmot, seen on the same trek very close by, it was very quiet and very well camouflaged in the dense forest. One of many great and rare birds seen this morning.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.