Titel: 1K med steppehøgeagtigt mørkt "halstørklæde"
Beskrivelse: Håndsvingfjerenes tegning er her helt som hos de mest typiske Hedehøge: sorte spidser på alle håndsvingfjer og jævne tværbånd på håndfladen. Det ser ud til, at decideret sort bagkant på håndens underdel, samt meget sort på spidserne af yderste håndsvingfjer er en hovedkarakter for Hedehøg; dog finden en minoritet med grå bagkant på inderhånden som hos Hedehøg.
Derimod varierer hovedtegningerne noget mere, og en fugl som denne - med mørke halssider, der fremhæver lysere halskrave, har tidligere forvirret i forhold til Steppehøg. Dog er den lyse halskrave ikke tydeligt lysere end undersiden (et rigtigt godt steppehøgekendetegn på friske efterårsfugle), men effekten forsvinder grundet Hedehøge-ungfuglenes ret hurtige blegning fra sidst på efteråret.
En sjælden gang giver selv det der ikke er i fukus et fingerpeg om, at vi trods alt ikke befinder os i Danmark.
Du må have været helt oppe på tæer for at få dette skud i hus :-)
Fedt billede Klaus.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: 3k efterår/4K forår type. Ligner den hvide åbenbaring, som den helt adulte han er, men bemærk den mere uensartede overside, bruntonet isseplet og tendens til halskrave.
Beskrivelse: 2K efterår-3K forår han. I forhold til ældre fugle er oversiden mørkere, hvorved den hvide overgump kommer til at stå tydeligere frem. Hovedtegningerne er mørkere med træk fra juvenils.
Beskrivelse: 3k+ hunner har lyse øjne og er ret gråtonede. PÅ oversiden ser man lyse baser af armsvingfjerene i kontrast til mørk vingebagkant; 2k hun efterår har mørke armsvingfjer, mørkere bruntonede øjne og en lidt mere varm grundfarve i dragten på undersiden
Beskrivelse: Denne Hedehøg lignede en adult hun på undersiden, der var ret lys med meget lyse baser af armvingfjerene. Det mørke øje og de på oversiden mørke armsvingfjer (og håndsvingfjer) samt halens fældning siger dog 2K efterår.
Beskrivelse: Usædvanlig lys 1K Hedehøg. Unge Hedehøge synes at kunne blegne ganske hurtigt, hvilket kan forklare, at de i løbet af vinteren anlægger en dragt med træk fra adulte langt tidligere end Steppehøg. Flere usædvanligt lyse fugle sås i december under besøget ved Velavadar, der rummer den største kendte overnatningsplads for kærhøge. I år lå antallet på henved 800-1000 pr. aften, men sidste sæson taltes op til 3000, overvejende Hedehøge, men med en fin andel Steppehøge og en del Rørhøge.
Beskrivelse: Langhalet Tornskade findes i flere former. Den vestligste form, erythronotus, der yngler vestpå til omkring Aral-søen, er trækfugl, og den, der er truffet i WP. Det erden, der er aktuel m.h.t. det danske førstefund.
Formen er ret almindelig i nordvestlige Indien; længere sydpå findes den mindre form caniceps, som man f.eks. ser i Goa. Den viste fugl har mindre rustrbunt i dragten end de fleste erythronotus, og ligner således mere formen caniceps, der desuden har lidt kortere hale end erythronotus. Caniceps er udbredt syd for erythronotus, fra Bombay og sydpå.
Den lyse halskrave på denne fugl er smallere end normalt, ligesom det mørke felt på halssiderne er minimalt for arten. Dog er det meget brede mørke felt på kindens underside (når næbbasis) artstypisk.
Desuden har håndfladen kraftig, næsten hedehøgeagtig tværbånding, og der ses ingen "boomerang". Derimod er armsvingfjerenes tegning, med lyse bånd der bliver smallere ind imod kroppen typisk for Steppehøg. Godt nok mest hos adulte hunner, men hos mange ungfugle slår tegningen igennem allerede i juvenildragten.
En ikke helt let bestemmelig fugl, der dog havde typisk mekaniske vingeslag, der gav en "stivvinget" flugt ulig Hedehøgens mere spændstige, der kan ligne Rød Glentes med stor bevægelighed i den lange hånd.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Ungfugl med ret smal lys halskrave, der dog forstærkes af det massivt mørke felt på halssiden. Ofte ser hånden ret kort ud, armen ret bred (og længere end Hedehøhgs) og hovedet ret stort ud hos Steppehøg. Bemærk også, at håndens inderdel er grå, ikke sort som hos Hedehøg.
Hvorvidt der er tale om en lys "boomerang" omkring knoen er nærmest en smagssag. Det mørke komma på knoen er ofte tydeligere end hos Hedehøg, og mindst en så god karakter som "boomerangen".
I forbindelse med en(ndu en) formodet Steppehøg i Skagen idag skriver RoC at "silhuetbestemmelse kan formentligt anbefales" i forhold til Hedehøg. Enig! Steppehøgen i formen ligner en blå kærhøg med langt smallere samt spids hånd. Dette giver vingen et trekantet udseende, der hos mange (måske især hanner) kan mine om en falkevinge. På mistænkte fugle påstor afstand, bl.a. i Skagen er vi blevet opmærksomme på stort, fremskudt hoved, den lange arm i ret vinkel mod kroppen og bred arm mod ret kort, spids hånd. Sådanne fugle afslører sig normalt som steppehøg når de kommer tættere på.
Vi testede dette under observationer af hundreder af steppe- og Hedehøge i Velavadar, Gujarat i vinters, og det fungerede aldeles udmærket. Også flugtmåden med stive, mekaniske vingeslag med hele vingen i ensartet bevægelse og både højere og dybere op- og nedslag end blå Kærhøg.
Hedehøg er ranglet med kort, smal arm og længere, lidt mere "fyldig" hånd der er så smal som armen, og tilspidset. Hovedet er klart mindre end Steppehøgens og kroppen samt halen slankere - en pind med vinger, og næsten spisevægringstynd.
Men check for en sikkerheds skyld dragtdetajler om muligt. Steppehøg er overvejende i junevil dragt med de påfaldende hovedtegninger, Hedehøgene har normalt skiftet en større del af dragten,og virker oftest i en "mellemdragt" mellem juvenil og adult.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.