Halløjsa
Efter observationen læste jeg artiklen: 'Gulärlor - går det at skilja på flavissima och lutea? i det svenske Roadrunner 2/2006.
Artiklens forfatter Mats Waern konkluderer i artiklen, at der er så meget overlap i racernes dragtudseende og kald, at man ikke bør racebestemme Gulhovede Gule Vipstjerter udenfor deres respektive yngleområder, som ligger meget langt fra hinanden.
Artiklen er kort men meget oplysende og giver stof til eftertanke og er således meget anbefalelsesværdig. Selvom det er den eneste artikel jeg har læst om emnet, er der for mig ingen tvivl om, at det eneste rigtige er, at ændre racenavnet fra flavissima til flavissima/lutea, også selvom sandsynligheden taler klart for ssp. flavissima.
Det kunne være spændende med kommentarer fra dem der har læst yderligere litteratur om emnet og har felterfaring med begge racer...
Go' obs
Martin Søgaard
En af de ting, man bør være opmærksom på, er forskelle i kaldet. Flavissima hører til det vestlige kompleks, der har de ret bløde kald, der også kendes fra hjemlige fugle -ynglende flava og gennemtrækkende nordlig gul vipstjert (thunbergi). Dette er hørt fra flavissima i f.eks. Vestafrika om vinteren.
Lutea hører det det østlige kompleks, der ofte kalder mere rullende, ala Citronvipstjert. Dette er hos gulhovede fugle hørt i Kenya, UAE og på Sri Lanka - samt fra det østlige kompleks på en lang række lokaliteter fra Balkan og østpå.
Den vestlige gulhovede (flavissima) yngler i Storbritannien, mens lutea findes betydeligt længere mod øst, og formentligt er meget uregelmæssig i Vesteuropa.
Stemmen er alstå vigtig: en gulhovedet med meget gult hoved og brede vingebånd, der kalder som en Citronvipstjert er altså en rigtig god kandidat til en lutea.
Forsigtighed er en dyd, men ovennævnte fugl befinder sig ret nu altså stort set indenfor flavissimas udbredelsesområde.
I "Pipits and Wagtails" af Alström og Mild står flg: "Breeds in Britain and locally in south-westernmost Norway, Helgoland (Germany), and in coastal Netherlands, Belgium and France. Udbredelseskortet har i øvrigt en plet i det vestlige Jylland.
Alt i alt synes det ganske sandsynligt at en Gulhovedet Vipstjert på Rømø (som vel at mærke ikke afviger hovedtegning og stemme) givetvis er en flavissima. Men igen, forsigtighed er en dyd...
Halløjsa
Tak for jeres kommentarer. Mht stemmen, kan jeg tilføje, at jeg dengang jeg så fuglen, var meget opmærksom på at høre den kalde. Jeg hørte den kalde flere gange med en stemme lig ssp. flava. Det overbeviste mig dengang 100% om, at det var en flavissima, hvilket jeg da også helt klart forventede grundet Danmarks geografiske placering.
I den artikel jeg refererer til under billedet, behandler de også kald hos gule vipstjerter bla. illustreret med sonogrammer, og som jeg læser det, kalder nogle lutea som ssp. feldegg, mens andre kalder som flava! Det overraskede mig meget, og gør jo racebestemmelse af disse "gulstjerter" til noget af en udfordring!
Jeg er enig i, at der ikke er noget på denne fugl der indikerer ssp. lutea, men med den viden jeg har nu, vil jeg ikke kunne skelne de 2 racer (i hvert fald når det gælder type 2 og 3) og selvom geografien taler klart for flavissima, synes det for mig mest korrekt at benævne sådanne fugle som raceubestemte.
Alt andet lige synes emnet spændende, og selvom der kun ses få fugle hvert år, synes der at være en mulighed for at der en dag dukker en lutea op.
Go obs
Martin
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.