Hej,
Jeg synes godt nok, der er meget temmincksryle over den hale. For mig at se, er de 2 yderste halefjer helt hvide, mens de næste er grålige og de midterste er sorte. En amerikansk dværgryle skal (iflg. min litteratur: Shorebirds af P. Hayman m.fl.) have grålige halefjer - også de 2 yderste.
Vh
Hans
PS. Jeg kiggede på fuglen i ca. 3 timer i dag (28/7) kl. 16.30 - 19.30, bl. a. sammen med ASF.
I den gængse bestemmelseslitteratur, som "Fugle i felten" vises Temmincksryle med helt hvide halesider og smal sort midterstribe i halen, Amerikansk Dværgryle med grå halesider. Noget kunne dog tyde på, at illustrationerne kun viser idealet af Temmincksryle. Et check i mine fotos af adulte temmincksryler viste, at en del faktisk har grå indre halefjer og blot hvide yderste. Dette matcher faktisk fint fuglen her.
Jeg har dog også fundet nogle fotos med amerikansk Dværgryle med hvidere yderste halefjer.
Helt klart er der en del omkring smårylebestemmelse, der fortsat ikke er fuldt afklaret. De hidtil grundigste artikler om emnet stammer fra midt i 1980´erne, og har bl.a. Lars Jonsson som ophavsmand. De er publiceret i bl.a. Vår Fågelvärld og British Birds, og bør konsulteres af alle med interesse for dette delikate emne. En interessekreds, der må være vokset betragteligt det sidste døgns tid!
Hvis der kigges på dette billede eller på billedet af flyvende Temmincksryler i ”Photographic Guide to the Waders of the World”, så ses det, at denne fugls hale matcher Temmincks ganske godt.
Billederne i ” Photographic Guide to the Waders of the World”, “The Shorebird Guide” samt Netfugls galleri viser, at der er variation i forholdet mellem hale og vingespids for Amerikansk Dværgryle.
Fuglen blev hørt af MS, da den fløj hen over hovedet på ham. Er der nogen, der har et link til Amk. Dværgryles kald?
Jeg blev ret forvirret, da jeg så fuglen. Dens jizz og størrelse var påfaldende lig de tilstedeværende Temmincksryler og gule ben blev ikke set på noget tidspunkt, mens jeg var der (ikke alle AD'er har dog gule ben, men alligevel...).
Fuglen var dog dragtmæssigt afvigende, ved at være mere kontrastrig og have en anderledes brysttegning (kraftigere og bredere) end de to Temmincksryler, som den ved flere lejligheder sås nær ved.
Da jeg var i tvivl ringede jeg til et hav af mennesker for at blive forsikret om, at fuglen vitterligt var en AD. De fleste var temmelig overbeviste og jeg regnede derfor med, at jeg sikkert ville kunne se, at det var en AD, når jeg kom hjem og så billederne her på sitet.
Nu har jeg så set alle de (indtil nu) oploadede fotos her på Netfugl, men jeg synes nu stadig, at fuglen mest ligner en afvigende Temmincksryle.
Normalt ville jeg faktisk nok have sagt, at jeg var helt sikker på, at det var en TR, men min selvtillid er lidt "shaky" for tiden og der er nogle meget kompetente mennesker, som jeg har stor respekt for, som mener, at det er en Amerikaner.
Jeg bliver ganske sikkert klogere imorgen...
Godnat!
Til Bentzon:
AD-kald kan høres på http://www.allaboutbirds.org/guide/Least_Sandpiper/sounds
Jeg var blandt de allerførste til at se fuglen d. 27/7, faktisk inden MS sendte obsen ud på DOFcall. Afstanden var en del større end under de halvlovlige obsforhold d. 28/7, men lysforholdene var kanongode. Jeg er dog ingenlunde i stand til at blande mig i denne bestemmelsesgyserdiskussion, men husker min førstehåndsindskydelse "er det Stribet Ryle?" (jeg har aldrig set dén art, derfor størrelsesforvirringen).
Vi var næsten nået hjem da MS udsendte den første DOFcall, og kørte senere tilbage til obsforhold på >150m i regn (hvilket ikke afholdte mange fra at bestemme fuglen!!). Heldigvis var oplevelsen langt mere tilfredsstillende d. 28/7.
I øvrigt en flot reklame for Netfugl, KMO fik lavet i TV Syd 28/7.
Vh
TLP
Beskrivelse: Rylen fra Kammerslusen. Fuglen demonstrerer her det brune, tætmønstrede bryst og det ret tydelige hvide øjenbryn samt bred, mørk tøjle.
Denne kombination var - sammen med en høj andel af sortcentrede fjer på ryg og skuldre medvirkende til et udseende, der dragtmæssigt afveg fra den klassiske opfattelse af Temmincksryle.
Jizz og størrelse var så godt som identisk med den (anden) Temminksryle, fuglen fra tid til anden slog følge med. Jizz-lighderne var tydelige på afstand; på den enlige fugl tættere på virkede dragttegningen dog ret afvigende fra en gængs Temmincksryle, hvilket gjorde, at man da bedre "åd" bestemmelsen til Amerikansk Dværgryle.
Som så ofte før: jizzet er ofte vigtigere end dragtkaraktererne!
Hej Klaus,
Jeg er ikke enig med dig vedr. jizz'et.
Jeg synes bestemt at fuglen som forventeligt skilte sig ud på følgende områder; benene er afsat længere tilbage på kroppen ift. Temmincks, hvis bagkrop derfor virker betydeligt mere langstrakt; brystet virker på mig ikke så dybt og tungt som på Temminck's; næbbet virker smallere og spidsere og derfor længere; halsen forekommer oftere strakt og ikke dugnakket som på Temminck's.
Temmincks virker ofte lidt stiv i det - den fugl jeg så her til formiddag virker som ventet mere energisk a la Dværgryle.
Dragten har jeg ikke så meget til - alle de Least jeg har set har været i januar til maj...
HeM
Det är alltid vanskligt att uttala sig om fåglar utan live-upplevelsen och jag har all respekt för bestämningen på plats, men utifrån fotografierna får jag inte någon känsla av dvärgsnäppa i jizzet. Som Klaus skriver passar den bra med Temminck´s utdragna profil med relativt litet huvud. Dvärgsnäppa upplever jag som storhuvad med nästan avklippt bakparti. Vidare så verkar dvärgsnäppa ha ett mer kontrastrikt huvud med tydligare mörka örontäckare och hjässa samt än kraftigare streckat ansikte och bröst. Slitage gör visserligen att teckningen kan förvanskas hos calidris-vadare, men jag hade ändå väntat mig en något mer välordnad ovansida än så här (mer som hos småsnäppa)- detta stämmer bättre med Temminck´s lite slumpartade mönstring.
Tak for kommentar - håber at andre har lyst til at give deres besyv med. Jeg opfattede jizzet og størrelsen som mere temmincksryleagtigt end jeg havde forventet. Angående størrelse er Amerikaneren normalt mindre, men et stort exemplar sammen med en lille Temmincksryle er naturligvis en mulighed.
Jizzet er ofte afgørende i forhold til dragtdetaljer hos arter med lignende dragt. Det er hævdet, at dragtkarakterer er mere "ufejlbarlige", men siden ideens introduktion i forbindelse med det såkaldte "New approach" først i 1980´erne, har virkeligheden forlængst bevist jizzets værdi. Dragtkarakterer varierer, og slid - som må være højaktuelt her - kan påvirke indtrykket. Somdet er blevet sagt: undervurder aldrig naturens egen variation!
Omkring slidt dragt i sensommeren hos Temmincksryle, så virker oversiden ofte mørkere end ventet, da lyse fjerrande slides bort. Hovedtegningerne kanændres, hvis f.eks. lyse fjerrande på issen slides bort, så denne bliver mørk. Dette kan p.t.f.eks. ses hos slidte adulte arktiske ryler.
Set tæt på virkede hals-og hovedsider brunere end de gråtonede, jeg har set hos Temmincksryle. Det er også svært at afvise, at fuglen havde grålide halesider - blot hvidere inderst, hvor Temmincksryle normalt har renhvide halesider.
En spændende fugl, der kandiderer til "årets bestemmelsesgyser".
Jeg er netop vendt hjem efter at have studeret denne spændende fugl i 3 timer på ned til 30-40 m afstand og i godt lys. Følgende gør mig noget utryg ved bestemmelsen til Amerikansk Dværgryle:
1) Hver gang (ca. 5 gange) jeg fik et nogenlunde kig på yderhalen ved landing opfattede jeg den som kridthvid som hos Temminckryle. Jeg blev dog aldrig 100% sikker.
2) Størrelse som Temmincksryle ved direkte sammenligning.
3) Proportioner: langstrakt som Temmincksryle ved direkte sammenligning og jeg fik aldrig opfattelsen af en skrutrygget fugl.
4) Halen tydeligt lidt længere end vingespids.
5) Ca. ½ cm fra spids af længste tertiær til vingespids.
Jeg spekulerer derfor på hvorfor det ikke er en Temminckryle?
Jeg vil gerne opfordre til at der lægges foto, som tydeligt viser halen, på netfugl...også de lidt uskarpe :-)
Bedste hilsner
Alex
Så fuglen på ret kort afstand inden den var bestemt, og syntes da ikke at den i jizz overhovedet adskilte sig fra den Temminck som den fouragerede sammen med. Men senere ændrede indtrykket sig. For øvrigt skal Amr. dværgryle da have et relativt lille hoved, i hvert fald ifølge Pete Dunne
Speciellt til Hans!
For to år siden blev en dvärgsnäppa (amerikansk dværgryle) meldt fra Sebybadet på Öland, Denne fugl endte med at blive en mosnäppa (temmincksryle). Finns en länk til denna fågel?
Magnus Hellström fra Sverige har været så venlig at informere om linken til den svenske fugl, som blev udmeldt som Amerikansk Dværgryle, men senere bestemt til Temmincksryle:
www.artsportalen.se/birds/gallery_imageinfo.asp?imageid=45689
Og så er det nok for idag!
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Beskrivelse: Rylen fra Kammerslusen. Fuglen demonstrerer den tilsyneladende grå hale, imod hvid basis af halefjerene og sort halemidte. En Temmincsryle ville her have haft helt hvid halekant - men snyder lysforhold m.v.?
Næppe, for en del temmincksryler har den viste haletegning med kun to yderste par halefjer hvide, resten grå og midterste sorte.
Eftersom fuglen først blev meldt som Amerikansk Dværgryle, kunne det forvirre, at jizz og størrelse var så godt som identisk med den Temminkcsryle, fuglen fra tid til anden slog følge med. Netop temmincksrylejizzet var årsag til ombestemmelsen.
Jeg mener ikke det er lyset der snyder. Billedet her gengiver udmærket halen som jeg oplevede det, når fuglen en gang imellem fløj et lille stykke. Med hensyn til jizzet kan jeg sagtens følge dig. I hvert fald da den på et tidspunkt gik tæt sammen med en af Temmincksrylerne. Til gengæld virkede ryggen generelt lidt mørkere og tydeligt mønstret mod denne Temmincksryles ret ensartet brune overside.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Synes næbbet også passer meget godt på Pete Dunne's beskrivelse i "essential field guide companion": Thin, pointy and conspicuously drooped at the tip.
Erik
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
I den ene side sås en "hængende tertiær, der i strakt tilstand så ud til at nå halespidsen. Her ses desuden den meget mørke, næsten sortagtige forryg med smalle hvide sider.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.