Titel: Petrel sp. redigeret
Beskrivelse: Petrel?
Foto af fuglen, som jeg har zoomet ind for at undgå tab af kvalitet. Jeg har desuden lysnet billedet en smule og skarpet fuglen minimalt.
--------------------------------------------
Hermed min oplevelse af fuglen, hvilket er forsinket pga. en større familiefest samme dag.
Efter et check af vandhullet på Grønningen, der jo som bekendt har huset Spidshalet Ryle og to Prærieløbere på de seneste, besluttede jeg at morgenobse lidt på en klit ved stranden samme sted. Der var masser af pibere i luften, masser af ænder på havet, og jeg havde egentligt ikke meget tid, pga. den omtalte, forestående familiefest.
Beskrivelse:
Efter en halv times obs, dukker der en lavtgående fugl op fra syd. Den kommer på stive, let knækkede, spidse vinger, med baskende serier efterfulgt af glid, og signalerer straks at der er tale om noget interessant. Den kommer ret hurtigt og lavt i de små bølger med ret aktiv flugt, der giver associationer til den måde Storkjove ofte opleves, dog afbrudt af længere glid. Fuglen er kun højere oppe i få øjeblikke under hele observationen.
Fuglen ser kompakt ud, med ret tæt krop, og selvom den ikke giver indtryk af Mallemuk, er jeg inde over mørk fase af denne. Men det passer jo heller ikke, og sjældent har jeg oplevet, at være helt blank på førstehåndsindtrykket – grå havfugl!
Det jeg lægger mærke til er, at fuglen er tydeligt lang- og slankhalet sammenlignet med f.eks. Mallemuks brede korte hale. Den har tydelig kontrast på vingeundersiden, hvor undervingedækkerne er tydeligt sortagtige i kontrast til hvidlige armsvingfjer. Jeg bemærker desuden et lyst felt forrest i armhulen. Vingebagkant og vingespids er mørke gråsorte. Fuglen viser et lyst ansigt i området omkring foran øjet og ned på struben i kontrast til mørkere isse, hals, halssider og kort, sort næb. Resten af kroppen, der tager sig umiddelbart grålig ud.
Vingeoversiden er ret ensartet skifergrå, med en anelse mørkere på forvingen. Vingerne en anelse mørkere end ryggen. Oversidefarven toner ud i en ret ensartet grålig, spids hale. Jeg bemærker ikke om spidsen er mørkere end resten af halen, men der er ingen tydelig hvid overgump.
Jeg følger fuglen yderligere, men beslutter at skyde en serie fotos af, på en estimeret afstand af 5-700 meter. Jeg har ingen fornemmelse af succesen ved dette, og finder atter fuglen i teleskop. Den fortsætter i samme stil mod nordvest, i en retning der peger en anelse mere væk fra kysten. Det lykkes mig ikke at hive flere konkrete detaljer ud af fuglen, med undtagelse af flugten bagfra, hvor det sås at vingerne var let kuplede.
Jeg ringer straks til Rune Søe Neergaard, som jeg ved er på Hukket. Dude-agtigt melder jeg om ubestemt havfugl, som han skal checke, men kan egentlig ikke give manden noget solidt at gå efter, da jeg ikke kan placere fuglen. Jeg er ganske enkelt blank, og overvejer i umiddelbar forlængelse heraf om det er mine havobskundskaber, som var blevet lidt rustne. Rune fik med det samme organiseret noget obs efter fuglen, men i løbet af den næste halve time, er der desværre ingen gevinst. Jeg ringer herefter lidt rundforvirret til folk og beklagede min nød, uden egentligt at kunne præcisere, hvad jeg havde set. Petrel er for vild en tanke.
Herefter drager jeg slukøret hjem. Jeg magter end ikke at twitche den maurus –bynk HKN lige har fundet ved stationen. Da jeg når hjem, tømmer jeg lige kameraet inden jeg gør mig festklar. Jeg har ikke fået checket mine billeder på det mikroskopiske display på min gamle Canon D20. Det viser sig nu, at jeg har fået et relativt godt skud af en fugl, som ser meget petrel-agtig ud, men som alligevel ikke ligner de Pterodroma-arter jeg kender fra WP. Min fornemmelse har altså ikke været helt gal, hvor skræmmende perspektiverne end måtte være.
Jeg får hurtigt ringet til bl.a. Rune og Rasmus Strack igen, og får øjeblikkeligt sendt billedet til dem. Jeg melder fuglen ud på Dofcall som mulig petrel, og bruger nu noget tid på at checke fuglen i diverse bøger, hvilket resulterer i yderligere forvirring. Dernæst må jeg lade det ligge til dagen efter, med undtagelse at en del telefonopkald.
Billedet er det eneste af de skud jeg fik, som viser noget brugbart og som ikke er rystet. Jeg har en del erfaring med havfugle rundt omkring fra verden, og har læst en del om dem, uden at noget ved denne fugl lige rammer plet. Jeg er dog klar over, at der ved mange arter findes adskillige farveformer og racer, hvilket jeg ikke har overblik over. Særligt finder jeg det svært at matche den grålige underside, hvilket vil kræve yderligere undersøgelse. Selvom lyset ikke var det bedste, kan det næppe ændre indtrykket fra hvid til tydelig grålig.
Der kan næppe herske tvivl om at fuglen ud fra det pågældende materiale aldrig vil kunne bestemmes med sikkerhed til noget art. Dertil er dokumentationsmaterialet ganske enkelt for spinkelt. Ikke desto mindre er det interessant, om det måske kan lykkes at få snævret mulighederne ind til en håndfuld arter. Uanset hvad, er der klart tale om en sjælden fugl.
Det som i min, på dette område begrænsede litteratur, kommer tættest på er Bermudapetrel/Cahow, der rammer plet med flere ting. Dvs. vingeunderside og overside, men som stadig ikke matcher den grålige underside.
Det vil være interessant om flere verdensfarere eller eksperter på anden vis, kunne bidrage yderligere.
Selvom man skal være forsigtig med at bruge vejret i sin argumentation, har der ikke desto mindre været særdeles blæsende i perioden op til, idet septembervejret i Nordatlanten har været præget af tunge lavtryk, med voldsomme havfugletal og mange Amerikansk gæster i Europas følge. Vejret i går var således den første dag med roligt vejr i en længere periode.
Ole Zoltan Göller
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.