Billede 1/Pic 1.
Fanø Strand 9.januar 2005
Så er det endelig lykkedes at få billeder på Netfugl.
Om gamle fugle i yngledragt.
Illustrationer: Tegningen i ”Gulls” s. 315 af adult i yngle/sommerdragt. I ”Gulls” er der kun et foto af Kaspisk i yngledragt, men det er benævnt som vinterdragt (billede 450 s. 332).
I Netfugls galleri er der måske 1-2 Kaspisk i yngledragt. Denne fugl er fra juni: http://www.netfugl.dk/pictures.php?id=showpicture&picture_id=3359,
mens denne er for langt væk til at jeg vil konkludere noget: http://www.netfugl.dk/pictures/birds_uploaded/3611_Kaspisk%20Maage%20020204AarhusOesthavn%20BIG.jpg
Der er ikke voldsomt mange fotos på nettet i det hele taget, men se disse:
http://birding.ch/cgi-bin/fotos/ch/img/578.jpg
http://birding.ch/cgi-bin/fotos/ch/img/558.jpg
http://www.birding.ch/gulls/steppenmoewe/adromanshorn220203.html
http://www.surfbird.de/fotos/steppenmoewe09.jpg
http://www.czaplon.most.org.pl/p/zimowanie-mew/cachinnans.jpg
http://www.birding.ch/gulls/steppenmoewe/img/adRapperswil0203031.jpg
http://www.bavarianbirds.de/what2003/mp040111.jpg
bedst og med flest fotos er dog denne side med fotos fra Polen:
http://www.illustrated-db-discography.nl/vogels/polen2/cachinnans.html
Ole Zoltan Göller har et godt foto fra Børsmose, men det fra 16. november 2003, altså lige tidligt nok til at være i yngledragt.
http://www.dofribeamt.dk/Gallerimappe/maager.asp
Jeg kan jo ikke sige med sikkerhed, at de drejer sig om Kaspiske Måger. Jeg kan kun forholde mig til den forhåndenværende information. Ifølge den, vil jeg hårdnakket påstå, er det stadigvæk en Kaspisk. I forhold til argumentationen indtil videre:
KMO: ”I dette tilfælde synes jeg ikke formen, incl. hoved og næb, afviger nok til at man mistænker noget andet end en sommerdragts Sølvmåge…”, HKN: ”Jizzet virker ikke rigtig, hovedet ikke rigtig fladt”. Angående fladt hoved: Ud af 18 fugle i yngledragt på nævnte links har 15 enten mere eller ligeså rundt hoved som den kommenterede fugl og de andre kendetegn (jizz, form og næb) er meget variable, men kan godt passe.
Mørkt øje: Der nævnes to mørke farvenuancer hos mørkøjede måger af KMO. Alle de viste fugle har en påfaldende konsistent farvenuance, som går igen på samtlige de fugle på nettet jeg kan finde.
For mig at se virker det som en grå farve, hverken mørk grålig-gul eller brunlig, som nævnt af KMO.
Spids af svingfjer. Kan tegninger på en enkelt fjer overtrumfe alle andre kendetegn, eller er der ikke også variation her?
Venlig hilsen
Kim Fischer
I mine øjne er dette en L. cachinnans.
Øjenfarve, næb, hovedprofil, hovedtegning samt benfarve og -længde passer på kaspisk. Kun det sorte på vingespidserne er måske ikke lige i øjet, men alt i alt tror jeg på kaspisk måge.
Mener ikke jeg har set dette billede før. Måske et billede af samme fugl? Jeg giver Knud ret i, at denne virker Kaspisk-agtig, også med hensyn til tegningen på de inderste sorttegnede håndsvigfjer. Det mørke øje ser ud til at være anbragt ret langt fortil, ligesom benene virker tilstrækkeligt lange og tynde.
Det med øjenfarven 8grundfarven) er studeret hos en del. Sjovt nok; i cachinnans-bestemmelsens barndom (og dét er under 10 år siden9 nævner Jonsson, at øjnene så godt som altid er mørke. Et studie fra Ukraine (citeret i Gulls, s. 321) gav et noget andet resultat, og det ser - som nævnt - ud til, at andelen af lysøjede fugle kan varierer geografisk, med relativt flere lysøjede mod øst. Så måske viser øjenfarven mere hvor fuglene kommer fra? Fugle, der helt svarer til Kaspisk, er i Østersøen set med tofarvede øjne; sort pupil og en gulgrå grundfarve, der nes på tæt hold (men som for nogle år siden ville være "forstyrrende" fos Kaspisk Måge.
Det et vist på tide fuglen omdøbes til Kaspisk Måge.
Det er fint, at der har været valgt en forsigtig tilgang til bestemmelsen. Men efterhånden som vores viden tiltager, så er det på sin plads at præcisere bestemmelsen.
Vingetegningen synes jeg er rigtig fin for Kaspisk Måge med ensartet bredt sort bånd over p5 som netop er synlig grundet den hængende hånd og normalt er gemt under tertialer, husk at p10 ligger gemt bag p9. Desuden ses undersiden af p10 på højre vinge, hvor der ses grå tunge, der strækker sig ud i det sorte på inderfane foruden hele spidsen af p10 er hvid grundet sammensmeltet hvid spids og spejl. Endvidere er hvide spidser på eksponerede svingfjer bag tertialer relativt små.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.
Log ind her for at kommentere fotoet. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.