Morten Bentzon Testversion d. 30. okt. 2020 kl. 12:03
Sidst opdateret af:
Morten Bentzon Testversion d. 30. okt. 2020 kl. 12:03

Siden meteorologerne meldte om lune temperaturer og vinde fra syd og sydvest fra omkring den 22. oktober, var vi flere, der tænkte, at gråsejler kunne være et godt bud i de kommende dage. At det skulle gå, som det har gjort, er faktisk lidt svært at fatte.
Det er nemlig gået over al forventning.
En overflyvende gråsejler ved Saltvandssøen den 23. oktober og en rastende ved Gjerrild Nordstrand samme dag passede som fod i en hose på vejrudsigten, men at der var tale om to eksemplarer på en dag fik alligevel øjenbrynene til at løfte sig. Måske var der noget vildt i gang?
Dagen efter, den 24. oktober, var der muligvis tale om to eksemplarer ved Gjerrild Nordstrand. Den ene var sikkert en genganger fra dagen forinden, men klokken 17:48 tog den højde og sluttede sig til en anden sejler (!), hvorefter de trak sammen mod øst.
Den 26. oktober blev en ny gråsejler, efterårets tredje sikre, fotograferet ved Vest Stadil Fjord.
Dagen efter skete det vildeste på sejlerfronten imidlertid. Lars Christiansen fandt Danmarks første kaffersejler ved Salgårdshøj ved Vejby Strand i Nordsjælland. Det betød storalarm i Danmark, men også i Sverige hvor Birdalarm meddelelser florerede med opfordringer om at komme ud og lede! Mikael Nord sendte f.eks. denne meddelelse ud: ”För er som inte har snappat upp det kan jag meddela om en stationär vitgumpseglare fd. kafferseglare som just nu ses öster om Gileleje i Danmark. Stubbstjärtseglare i Belgien och massor av bleka tornseglare så det är verkligen läge just nu ??”.
Kaffersejler, ny art for landet, Salgårdshøj den 27. oktober. Foto Lars Jensen
Kaffersejleren sås af mange, idet den rastede hele eftermiddagen, og indimellem kunne ses på ned til få meters afstand. Fuglen kandiderer sikkert til at blive årets fugleoplevelse lige nu. Det hele blev yderligere heftigt, da der omkring klokken 16 dukker en gråsejler op og flyver rundt sammen med kaffersejleren!
Et historisk billede. Kaffersejler jager gråsejler, Salgårdshøj den 27. oktober. Foto Lars Paaby
Os der ikke kunne deltage i denne sejlerfest, stod og måbede, og sparkede lidt i jorden…
Dagen efter kunne folk ved Gilbjerghoved, helt utroligt, opleve kaffersejleren flyve nordøst, højt, klokken 10:30. Yderligere helt utroligt kunne nordjyske Lars Grøn, der i år kører et ”big year”, krydse den af ved Gilleleje. Han dyrkede heldet og med succes! Ved Salgårdshøj fløj gråsejleren fra overnatning klokken 07:20. Klokken 13:19 opdagede Jan Hjorth Christensen en gråsejler ved Helsingør Havn, og den sås resten af eftermiddagen af tilrejsende birdere. Klokken 13:50 og otte minutter frem sås en gråsejler ved Gilbjerghoved.
Gråsejler, Skagen den 29. oktober. Foto: Erik Christophersen.
I går, den 29. oktober, blev der skrevet yderligere birderhistorie i Danmark idet der blev tale om de første sikre danske multiobservationer af gråsejlere. Skagen havde nemlig to fugle, der rastede over reservatet og Grenen hele dagen fra efter klokken ca. 09:00. Fuglene sås i fantastisk lys, og jeg vil anbefale at tage et yderligere kig på Erik Christophersens flotte billeder her: https://ecskagen.blogspot.com/2020/10/to-grasejlere-pa-grenen.html
Derudover kunne Stevns melde om utrolige tre eksemplarer der rastede samtidig langs klinten. De blev klokken 16:57 meldt som sikre gråsejlere alle tre, og de blev set gå til overnatning på klintekanten.
Forude venter nu en vejrudsigt, med ustadigt vejr og varme temperaturer, bl.a. blev der varslet om en mulighed for ny temperatur rekord for november på mandag. Vinden vil fortsætte med at være fra sydlige retninger (sydvest-sydøst), så der er god grund til at tage ud at lede efter gråsejlere (og andre sejlere) i weekenden og i næste uge, langs klinter, skrænter og udder.
Årets forekomst på måske helt op til 10-11 gråsejlere er, som sagt, over al forventning.
Sjældenhedsudvalget har netop gennemført en genbehandling af tidligere fund på baggrund af mere håndfast viden om sikre kendetegn hos gråsejler versus mursejler. Det skyldes bl.a. denne artikel: LÄR DIG SKILJA PÅ SEGLARNA I FÄLT forfattet af svenskerne Hans Larsson og Mats Wallin, som jeg vil anbefale at læse inden turene i felten de kommende dage.
Resultaterne af Sjældenhedsudvalgets arbejde vil blive præsenteret i næste SU-rapport, der bliver bragt i Fugleåret 2019, men jeg kan afsløre at der til og med 2019 er godkendt i alt 18 fund af gråsejler i Danmark. Det understreger for alvor hvor vild dette års forekomst af gråsejler er – og sæsonen er næppe slut endnu…
Gråsejler, Salgårdshøj den 27. oktober. Foto Lars Jensen
Tak til Lars Jensen, Erik Christophersen og Lars Paaby for udlån af fotos.
Log ind her for at kommentere artiklen. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.