Morten Bentzon Testversion d. 29. okt. 2020 kl. 18:22
Sidst opdateret af:
Morten Bentzon Testversion d. 29. okt. 2020 kl. 18:22

Der er tringabonanza i Sneum. Her er hvad du skal vide og hvad vi mangler at vide. Og er du klar til højvandsrast i området i weekenden?
Netfugl har bragt Ole Zoltan Göllers beretning om den store gulben på Sneum Forland (den kan læses her). I fantastisk historie, der pludseligt blev lidt speget, da der dagen efter blev meldt lille gulben fra den samme lokalitet. Det giver jo anledning til nogle gode konspirationsteorier og Netfugl forsøger her at give et overblik over det de sidste par dage.
Vi starter med et kort fra den 28.10, der viser OZGs fugl på forlandet samt en fugl inde i digesøen, der siden er diskuteret flittigt. Den gule oval illustrer, hvos OZG så den store gulben.
Oversigtskort d 28.10. Gul oval er stor gulben. Sort oval er nu en noget omdiskuteret fugl.
Den sorte oval er derimod mere interessant. Det forlød, at der den 28.10 blev set en tringa med hvid overgump flyve til rast i digesøen. Kort tid derefter, blev der fundet en rastende fugl i den sorte oval. En fugl der umiddelbart virkede lovende til trods for, at den blev set halvdårligt fra både syd og vest. Da den stod dårligt, så blev observationen af fuglen aldrig god. Fuglen blev aflyst som værende en sortklire, selvom nogle syntes, at fuglen muligvis kunne være den eftersøgte store gulben. Fuglen forsvandt og dens historie var næppe blevet til mere, hvis det ikke det var fordi, at nogle ornitologer valgte at lede efter stor gulben den følgende dag.
Den 29.10 var markant anderledes end dagen før. Sol og næsten ingen vind. De to første på lokaliteten (Klaus Bertram Fries og Morten Bentzon Hansen) kunne nyde synet af en odder i området, hvor gårsdagens thorshane havde rastet.
Der var ikke umiddelbart tegn på, at der var nogen store gulben i sigte førend Svend Rønnest omkring kl. 10.45 melder om en klire med gule ben i den røde oval. Den blev eftersøgt af de ca. 6 personer på lokaliteten, men den blev ikke umiddelbart fundet i området. Men i eftersøgningen meldte Henrik Brandt om en potentiel fugl. Den stod nøjagtigt samme sted, som gårsdagens fugl i den sorte oval!
Oversigtskort d 29.10. Sort oval er hvor dagens lille gulben stod og nøjagtigt samme sted, hvor gårsdagens omdiskuterede fugl stod.
I lighed med gårsdagens fugl, så var den i selskab med enkelte hvidklirer. Den var tydeligt mindre end hvidklire og artstilhørsforholdet var omkring flere arter, hvor rødben for nogen syntes at være det mest oplagte om end stor gulben også spøgte i hovedet. Hovedparten af tiden stod den og sov og der gjorde den ikke meget væsen af sig.
Højvandsrastende lille gulben, Sneum Digesø 29.10.2020. Foto: Klaus Bertram Fries
Benene så man ikke meget af og de som var i rødben-tanker gjorde sig ikke de store forestillinger om den sovende klire. Men da fuglen så stak hovedet op, så passede tingene ikke helt på rødben og da fuglen kort efter lettede og afslørede en nydelig hvid overgump, var der noget forvirring. For det var jo en gulben, men da ikke gårsdagens fugl? Den så jo anderledes ud og var meget mindre end den omkringstående hvidklirer. Det blev nødvendigt at granske billeder og efter at overraskelsen havde lagt og billeder var kigget igennem var det opfattelsen, at fuglen måtte være en lille gulben. Helt utænkeligt og ganske surrealistisk!. Billederne af fuglen ses herunder og kan man få lidt sortklire associationer på baggrund af hovedet? Sortklire var noget af det eneste, der aldrig blev overvejet, mens der blev kigget på fuglen, men med gårsdagens fugl in mente, så er der nu yderligt noget at spekulere over. For hvad var det for en art, der blev set med hvidklirerne i den sorte oval den 28.10?
For at komme nogle af teorierne i forkøbet eller måske endda få dem aflivet, så kunne vi godt tænke os at vide, om nogen tog billeder af gårsdagens fugl i den sorte oval og om vi må se dem?
Og kommer nogle forbi Sneum Digesø de næste par dage, så er det nok værd at kigge nærmere i den sorte oval – især ved højvandsrast.
Lille gulben, Sneum Digesø 29.10.2020. Foto: Klaus Bertram Fries
Lille gulben, Sneum Digesø 29.10.2020. Foto: Klaus Bertram Fries
Lille gulben, Sneum Digesø 29.10.2020. Foto: Klaus Bertram Fries
Og så er det jo nærliggende lige at slutte af med et par billede af den store gulben fra den 28.10.2020
Stor gulben, Sneum Forland den 28.10.2020. Foto: Ole Zoltan Göller
Stor gulben, Sneum Forland den 28.10.2020. Foto: Ole Zoltan Göller
Og her en lille gulben fra Acorerne taget den 1.10.2017. Foto Bjørn Frikke
Log ind her for at kommentere artiklen. Er du ikke oprettet som bruger kan du oprette dig som bruger her.